Reklama

Reklama

Žena za výlohou

  • Československo Žena za výkladem (více)
Trailer

Ženatý profesor Richard Wanley si všimne vo výklade portrét krásnej ženy, ktorý ho okamžite zaujme. Keď sa mu podarí zoznámiť sa s touto osudovou ženou, v jej byte ho prekvapí jej žiarlivý milenec. Profesor ho v sebaobrane zabije a v snahe zachrániť si reputáciu sa začína čoraz viac zaplietať do pavučiny lží a vydierania. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Každý správný noir má v rukávu aspoň jedno eso a Woman in the window skrývá hotový full house. Slaměný vdovec a odborný asistent v jedné osobě se náhle ocitá ve víru nečekaných a značně nepříjemných situací, když oproti svým zvyklostem přijme pozvání na skleničku (jistě, alibisti budou tvrdit, že se šel "jenom" podívat na další vydařené portréty) od uhrančivé mladé ženy. No a pak už to je jako když v zimě na vrcholu kopce uklouznete na zasněžené ledovce... Vynikající výkony všech zúčastněných a opravdu zcela nečekaná závěrečná pointa. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dnes kvalita filmu častokrát záleží od rozpočtu, reklamy, efektov a podobných doplnkových vecičiek, takže často umenie režiséra nie je v súčasnosti nosným pilierom filmu. V časoch tomuto filmu podobným však museli mať herci a tvorcovia naozaj talent aby mohli „spáchať“ niečo podobné a Fritz Lang bol toho príkladom. Na prakticky úbohom príbehu postavili dokonalý thriller plný napätia a nepredvídateľnosti. Človeku by sa zdalo, že film postavený na pokuse o utajení vraždy a následnom vydieraní nemôže priniesť nič nové. A to som už 'zopár' filmov videl. Po päťdesiatich rokoch má film stále šťavu a dokáže uspokojiť. Filmovo a divácky, samozrejme. 90%. ()

Reklama

Zazie 

všechny recenze uživatele

Pod vlivem komentáře Pohrobka jsem se obávala remaku Modrého anděla (nic proti Modrému andělovi, zato hodně proti remakům vůbec), naštěstí se, až na základní motiv okouzlení úctyhodného profesora mladou krásnou ženou, nekonal. Krásná ilustrace parkinsonovského zákona, že co se může pokazit, se pokazí. Jenom nechápu, proč MGM TV musela nasadit digitálně kolorovanou verzi. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Profesor Unrat po hollywoodsku. Ovšem, poněvadž se jedná o dílo Fritze Langa, těch německých reminiscencí se nám tu vyskytuje dost. Zasloužilý profesor, navíc s rodinným zázemím, není tak úplně vzdálen myšlence zažít něco dobrodružného. Začne to Šalamounovou Písní písní a skončí setkáním s tajemnou, šarmantní kráskou. Jenomže tehdy profesor ztrácí vládu nad svým osudem a stává se obětí nečekaných událostí, vlastní práce (Nezapomínejme, že se jedná o kriminálního teoretika, jenž je najednou postaven na zcela opačné místo, než které zastával doposud.), vydírání a tragického spádu nemilosrdných událostí. Výborný výkon Edwarda G. Robinsona, záhadná Joan Bennett a Dan Duryea jako velmi nepříjemný sebejistý hoch. Této klasice filmu-noir pomáhá i působivá práce s hudebním podbarvením a znamenitý způsob vyprávění. A co k závěru? Je to dost americké, ale tady tento princip dvojí pointy funguje velmi spolehlivě. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Zpočátku silný námět americké verze Modrého anděla se postupně hroutí jako domeček z karet. Napětí si sice udržuje celý film, ale čím víc se odhaluje profesorova povaha, tím víc vypadá celá zápletka samoúčelná a umělá. Robinson sice hraje co může, ale kvůli hloupě napsané postavě přesto vypadá jako by měl o kolečko míň. Naproti němu je Joan Bennetová výborná, přestože bych od její role čekal víc podpásovek, není jí co vytknout. Největší ránu však celému filmu nakonec dává špatně načasovaná a tím pádem vyloženě idiotská pointa. Z Langových dvou současně natáčených snímků tak vychází Žena za výlohou jako o poznání slabší kus. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (5)

  • Obraz Alice Reed urobil Paul Clemens. Maľoval portréty mnohých hollywoodskych hviezd, často s ich deťmi. (Bilkiz)
  • Wanleyho auto je sedan Cadillac Series 65 z roku 1937. Tohto modelu bolo vyrobených len 7003 kusov. (Bilkiz)

Reklama

Reklama