Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Svobodný život Montyho Brogana (Edward Norton) se rychle chýlí ke konci - za 24 hodin si začne odpykávat sedmiletý trest ve vězení. Někdejší král Manhattanu dá brzy sbohem způsobu života, na který si zvykl - životnímu stylu, který mu otevřel dveře nejluxusnějších newyorských klubů, ale také jej odcizil od jeho nejbližších. Během posledního dne na svobodě se Marty pokusí znovu spojit se svým otcem (Brian Cox), který na něj nikdy nezanevřel, a sejde se se dvěma nejlepšími přáteli ze starých časů, Jacobem (Philip Seymour Hoffman) a Slaughterym (Barry Pepper). Ve hře je také jeho přítelkyně Naturelle (Rosario Dawson), která mohla (ale nemusela) být člověkem, díky jehož informaci se o Montyho začala zajímat policie. Monty si není ničím příliš jistý, ale s rychle ubývajícím časem je třeba učinit několik důležitých rozhodnutí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (574)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Monty Brogan měl život před sebou a ten mu nabízel spoustu lákavých příležitostí. Bohužel si vybral tu nejrychlejší zkratku vedoucí k výdělku a z nadějného studenta se přeškolil na školního dealera marihuany. Profese zůstala, jen z lehkých drog plynule přešel k těm tvrdým. Jenže tak dlouho se pro vodu se džbánem chodí, až se jednou do bytu pozvou pánové od policie. Kilo heroinu a velkorysý obnos v hotovosti se vysvětlují vážně těžko. Tak těžko, že od soudu odcházíte s perspektivou 7 let za mřížemi v prostředí na hony vzdáleném standardu, na který jste byli dosud zvyklí. Spike Lee se rozhodl natočit loučení svého hrdiny se svobodou a muselo mu ho být skutečně líto, protože udělal maximum, aby ho zlidštil a získal divákovy sympatie. Do filmu se mu toho vešlo hrozně moc, až na zničené existence Broganových zákazníků, jejich rozvrácené rodiny, podlomené zdraví, sebevraždy, předávkování, AIDS a spoustu dalšího, co se k uživatelům drog váže. Na světě je spoustu lidí, kteří ke svému neštěstí přišli jako slepí k houslím, to se o Montym vážně říct nedá. Tam, kde Lee ode mě očekává sympatie, já krčím rameny a říkám: Tvůj Monty sklidil jenom to, co zasel. Spike Lee navíc vypadá jako někdo, kdo příliš dlouho mlčel a najednou ze sebe touží dostat spoustu věcí, které by byly fajn, jenže v jiném žánru, jiném snímku a s jinými hlavními hrdiny. Film se mu zkrátka rozjíždí pod rukama. Spike to sice s kamerou umí, sází na špičkové herce a pár scén vypadá atmosféricky, jenže vzhledem k výše uvedenému to víc než na 3* nevytáhnu - a to může být ještě rád, že nepitvám závěrečný kýčovitě sentimentální výlev otce hlavního hrdiny, který by si v hitparádě filmových trapností vůbec nevedl špatně. Celkový dojem: 55 %. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co budeme večer dělat? Tedy než se zastřelíš." Monty míří za svou novou štací do lapáku, ale já s ním netruchlím, protože se mi volný pohyb drogových dealerů nejeví být tím nejlepším pro tento svět. Takže mi nevadí, že mu vyhrožuje ruský mafián, že se bez přítelkyně bude cítit sám, ani to, že za mřížemi bude mít v dutině ústní místo zubů něčí penis. Monty má pro mne stejnou hodnotu jako psí lejno na chodníku, takže i když z filmového hlediska jistě snímek má co nabídnout, tak ani Montyho psí oči ve mně nedokázaly vzbudit žádnou soucitnou emoci. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

90% snímků podobného ražení se snaží být (za každou cenu) stylové (cool), ale jsou to pouze blyštivá pozlátka hrající si na něco, čím by chtěli hrozně být, ale nikdy toho (zcela po právu) nedosáhnou. 25th Hour patří mezi těch zbylých 10%, tj. naprosto přirozených, jdoucí pod povrch až na samou dřeň, na nic si nehrajících, testujících vaši nervovou soustavu, zavrtávajících se stále hlouběji do vaší mysli. Navíc s přesahem, jdoucí nad rámec žánru. Divák tak nepřemýšlí nad tím, co vše mu překáží si snímek plně užít a nechává se jím (rád) pohltit. 25th Hour se může opřít o VELMI kvalitní scénář D. Benioffa, vynikající herecké výkony (v čele s E. Nortonem) a velmi jistou, nápaditou a nezaměnitelnou režii S. Lee(ho). K tomu návdavkem (jako divákův bonus) nakouknuvší hluboko do myslí jednotlivých aktérů a obohacující tak snímek (zcela po zásluze) o přízvisko psychologický. Tomuhle se říká precizní filmařina s myšlenkou a pokud máte navíc v oblibě otevřené? (resp. ponechávající divákovi určitou volnost) konce, je to snímek přesně pro vás. P.s. nebo (pokud je vám libo stručně a výztižně): silný, malý velký film (viz uživ. Renton a POMO). 91% a Teď mě pls omluvte, neboť se jdu poohlédnout po knižní předloze.... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé drama se skvělým Edwardem Nortonem, s bezchybnými hereckými výkony a s vynikajícími dialogy. Výborná byla scéna, kdy Monty nadává na celou společnost a naprosto úžasná ta, kdy ho jeho přítel zmlátil. Celý film je jedno velké zamyšlení nad chybami, které v životě můžete udělat, o strachu z příštích let ve vězení, o myšlence na svobodu. Postava Montyho nejlepšího přítele ( Barry Pepper)je pro mne osobně ta nejlepší, protože ho má rád, nikdy se na něj nevykašle a přesto neustále připomíná, že vězení je naprosto spravedlivý trest za to, co Monty udělal. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

No nevím jak přesně vystihl Lee "společnost", protože tu americkou moc neznám. Zdá se mi ale, že chce být v tomhle filmu kontroverzní za každou cenu. Herecky mu to všichni beze zbytku zvládli, ale téma a režie mi nesedly vůbec. Ground zero, ruskou mafii, drogy, nesympatický policajty, atd atd ... všechno za každou cenu nacpat do filmu a rozmixovat to v příběhu drogovýho deelera kterýmu bysme snad měli nakonec fandit ? Proč to ! Ty *** pouze za herecký výkony, ve kterých vynikají Edward Norton a Barry Pepper. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Keď píše Monty (Edward Norton) svoje meno na okno, tak písmeno "Y" je napísané veľmi úzko, no o chvíľu je už o poznanie širšie. (ShortyIC)
  • Najväčšia časť natáčania prebiehala v meste New York, ale filmári pracovali aj vo viacerých mestách v americkom štáte Texas. Konkrétne to boli mestá Austin, El Paso a Elgin. (MikaelSVK)

Související novinky

Reklama

Reklama