Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Děj se točí okolo roznašeče pizzy Mookieho (Spike Lee), který si v převážně černošské čtvrti paradoxně našel práci u Italoameričana Sala (Danny Aiello). Celkem poklidný průběh všedních letních dní plný pohodové muziky a nezávazného klábosení začne zprvu sotva postřehnutelně, postupně však stále patrněji, narušovat jeden ze Salových synků - rasistický Pino (John Turturo). Vše neodvratně směřuje k nepříjemnému střetu dvou odlišných kultur. (Matty)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (185)

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Vynikající!! Téměř celý film, zde hraje pouze jedna písnička- Public Enemy - Fight the power! Mookie? Nejlepší! Obrovské charisma a vtipný vzhled a hlavně komické oblečení. Vážně jsem se bavila celý film, až na smrt "rádiáka", tento snímek je rozhodně výborný na zlepšení nálady, jelikož černoši umí udělat show! ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Spike Leeho v ´89 tom poriadne osvietilo alebo ho poriadne kopla do riti pani múza, pretože to čo natočil a napísal je fakt ..no...geniálne!?! Do the Right Thing je filmom, kde sú úžasne vtipné scény, perfektné zaujímavé postavičky, všetko farebné atď...ale pod povrchom sa ukrýva doslova atómová bomba a jedna veľká "moralitka" a priestor na zamyslenie...nepoznám iný film, ktorý by tak dokonale nenútene, tak prirodzene pojednával o stereotypoch v rámci kultúr, farbe pleti a ľudskej neznášanlivosti- téma ktorá je a bude bohužiaľ stále večná...Tento film skrátka nemôže nechať nikoho (snáď) chladným a aspoň trochu (alebo lepšie poriadne!!!) núti k zamysleniu... Filmu pomáhajú a robia ho viac autentickým aj skvelé a naturalistické herecké výkony (a nie je to len kadenciou používania slova fuck:) a nesmierne nápaditá kamera...Spike Lee ako černoch sa snaží ostať nestranným, každopádne s posledným výrokom Malcoma X som mal celkom problém (a tak trochu ma zmiatol), ale nič to nemení na fakte, že po skončení projekcie som bol chvíľu "mimo"...Skvelý film!!! ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dost sa divim tomu extra vysokemu hodnoteniu. Na môj vkus tam bolo prilis vela postav a hlavna dejova linka tam bola prilis povrchna. Skôr to bol film o atmosfere ako o deji a kedze ma atmosfera filmu prilis nezaujala, tak som sa miestami dost nudil. Podobny problem som mal aj s ostatnymi filmami Spikea Lee, takze mi pravdepodobne jeho styl nesedi. Co ma dost mrzi, lebo sa mu vzdy darí do svojich filmov dostat fantasticke herecke obsadenie. 6/10. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Je s podivem jak samozřejmě začínají fungovat mezi sebou postavy ve filmech starých třeba 30 a více let a jak moc jim to nejde v těch novodobých. Spike Lee dokázal svůj papiňák naplnit všemi možnými etniky a pak pomalu začal přitápět. Závěrečný brajgl byl nakonec jediným logickým vyvrcholením, kterému předcházela série menších nedorozumění. 80% ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Nejslavnější a zřejmě i nejlepší film Spikea Leeho. Odehrává se v Brooklynu, v místě, kde se střetává několik různých komunit (černá, italská, asijská atd.), a podává hodně působivý obraz jejich vzájemných předsudků a nenávisti (v nejlepší scéně filmu nechává Lee zástupce těhle komunit vyřvat svůj vztek přímo do kamery). Klasika navzdory tomu, že Lee svým černým bratrům trošku straní. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (34)

  • Ve scéně, kdy se Sal (Danny Aiello) a Buggin Out (Giancarlo Esposito) hádají ohledně obrázků na zdi, že tam visí jen samí Italo-Američané a žádní Afro-Američané, jde o ironii, protože Giancarlo Esposito je napůl Italo-Američan. (CliffLee)
  • Leeho film bol snahou o poukázanie rasizmu v USA, a to hlavne v okrajových častiach miest. V čase premietanie vyvolal jednu z najotvorenejších, najzdvorilejších a najrealistickejších diskusií o rasizme v Amerike. (vander19)
  • Graffiti na zdi běhěm rozhovoru Mookieho (Spike Lee) a Jade (Joie Lee) stojí ''Tawana told the truth' – Tawano řekni pravdu". Jde o odkaz na případ Tawany Brawley, která byla údajně unesena a znásilněna v roce 1987. (CliffLee)

Reklama

Reklama