Reklama

Reklama

Malcolm X

Trailer
USA / Japonsko, 1992, 202 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

Malcolm X (kniha), Alex Haley (kniha)

Scénář:

Arnold Perl, Spike Lee

Hrají:

Denzel Washington, Albert Hall, Nicholas Turturro, Angela Bassett, William Fichtner, Karen Allen, Michael Imperioli, Al Freeman Jr., Peter Boyle (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama o životním příběhu Malcolma X, černošského vůdce a mluvčího náboženské organizace Nation of Islam (Národa islámského), jenž v 60. letech 20. století veřejně vyjádřil nespokojenost Afroameričanů s jejich postavením ve společnosti a vlastně pregnantně řečeno mimo společnost, jelikož jedna ze zásadních tezí, kterou razil, byla, že černošští obyvatelé USA nejsou Američané... Biografii kontroverzního černošského politika natočil známý černošský režisér Spike Lee a do hlavní role obsadil Denzela Washingtona, který byl za svou roli nominován na Oscara... (Radek99)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

MM11 

všechny recenze uživatele

Ta určitá pokřivenost je dobrá pro následnou diskusi, film samotný je zpracován výtečně. Obsahově mohutné biografii nechybí drobné nuance a nenápadné perličky, které jsou leckdy důmyslnější než čtvrthodinu efektně zabírané plané řečnění. Kdo je uchopí, tak určitě získá pocitu, že režisér Spike Lee není zase tak vyhraněný, jak deklaruje v tezovitém konci (který je skoro v jistém rozporu s předchozím, co snímek tvrdí). Není pochyb o tom, že v biografii se musí takříkajíc začít už od Adama a začátek v kadeřnictví jakoby na něco jen upomínal. Na něco, co už se nedozvíme. Stejně tak je to s dalšími scénami. Etapa ve vězení je částí filmu, kdy o samotném Malcolmovi ještě nevíme až tak moc a je nasnadě, do jaké míry je jeho proměna realistická. To je myslím největší potíž filmu, kolem charakteristiky hlavní postavy pořád bezcílně bloudí a ke konci se na můj vkus dost vyhraněně rozhodne pro téměř bezvýhradnou podporu. S tím mám určitý problém, ale po čistě filmové stránce nemám co vytknout. I přes vražednou délku se nebudete nudit. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Velkolepý epos nemusí být vždy od Scorseseho, nemusí mít hromady mrtvol ani Roberta De Nira v hlavní roli mafiánského bosse. Spike Lee a Denzel Washington glorifikují Malcolma X v opravdu rozsáhlém životopise (který není ani přespříliš šablonovitý). Můžete s nimi názorově nesouhlasit, ale podívaná je to náramná. 80 % ()

Reklama

shyster 

všechny recenze uživatele

Spike Lee je režisér, který se snaží v každém svém filmu alespoň trošku nakousnout téma rasové diskriminace. Není tedy divu, že postava Malcolma X ho přímo fascinovala a že chtěl v 3 hodinovém filmu mu složit poctu. Jenže Spike Lee až moc chtěl. Celý děj je prodchnut patetickými dialogy, kterými chtěl vyvolat kontroverzi, který se měl stát jeho životním dílem. Jenže z toho vyšla nabubřelá slátanina, která nevydrží ani na zkrácenou hodinou. Největší chybu bych viděl u toho, když se obsadil do jedné z důležitějších vedlejších rolí. Rozhodně nejhorší film Spike Leeho. ()

Spacecore 

všechny recenze uživatele

Někteří lidé tento film a hlavně život Malcolma nepochopili. Sám s nim nemůžu ve všem (a je toho dost) souhlasit a ani ho pochopit. Možná to bude tím, že jsem nikdy nebyl černý v poválečné Americe. 5 hvězdiček za výbornou režii, hudbu, herecké výkony, předlohu a hlavně na pozvednutí hodnocení (71% to jako vážně?? Ani nechci vidět jaké snímky mají 72 a výš..) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Presvedčivo zahraná a srdcom spracovaná biografia. Výkon Denzela je skvostný a až tak podmanivý, že bez neho by sa na ten film nemalo cenu pozerať. Ťažko sa film hodnotí bez (ne)sympatií k tejto otázke. Jednostranné stanovisko Spikea Leeho je jednoznačné od začiatku, našťastie ho nedáva počas filmu až tak najavo a tak dostávajú biografické črty filmu reálne historické ladenie. S dĺžkou filmu som nemal až taký veľký problém, ako som myslel po úvodných minútach, v pozore ma držali aj skvelo napísané dialógy, či neklesajúca porcia dramatickej atmosféry. A navyše som o osobe Malcolma X vedel len toľko, že niekedy niekto taký existoval, takže toto bolo aj príjemné a zmysluplné doplnenie si pár vedomostí. 80%. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (20)

  • Trumpetistu v "Quintet Holiday Billie" si zahral Terence Blanchard, ktorý je zároveň autorom hudby k filmu a častým spolupracovníkom Spikea Lee. (m.a.t.o.)
  • Na post režiséra bol zvažovaný Norman Jewison, no musel odstúpiť kvôli tomu, že existoval silný záujem, aby film režíroval černoch. (m.a.t.o.)
  • Prvý nedokumentárny film, ktorý sa mohol s povolením miestnych úradov natáčať v meste Mekka (Saudská Arábia). Natáčania sa však režisér Spike Lee zúčastniť nemohol kvôli tomu, že nie je moslim a do Mekky majú povolený vstup iba moslimovia. Všetky scény tak musel zaobstarať druhý štáb. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama