Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva mladí vysokoškoláci, Warren Lipka (Evan Peters) a Spencer Reinhard (Barry Keoghan) z amerického města Lexington, naplánovali v roce 2003 krádež vzácných knih z tamní knihovny Transylvánské Univerzity. Do tohoto plánu zapojili ještě dva své přátele, čímž vznikla parta nezkušených zlodějů. Co začalo jako nevinný nápad, vyústilo v jeden z nejbizarnějších pokusů o loupež v americké historii. Bart Layton ve svém filmovém debutu, inspirovaným skutečnými událostmi, prokládá dějovou linku rozhovory se skutečnými pachateli této loupeže. (Bospor)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (61)

Tft 

všechny recenze uživatele

Tohle není film založený na reálném příběhu, tohle je reálný příběh. Věta, kterou American Animals začínají, proč se dozvídáme hned záhy. American Animals jsou takový dokument – nedokument, zaujímají podobný styl vyprávění jako loňská I, Tonya, s jedním rozdílem, rozhovory s hlavními aktéry příběhu tentokrát nehrají herci, ale vedou je skuteční účastníci reálných událostí, které film vypráví. Režisér Bart Layton zvolil odvážný způsob vyprávění, zapojením skutečných aktérů vytváří prolnutí reálných událostí s jejich hranou rekonstrukcí naprosto odlišným způsobem, než se kdy kdo doposud pokusil, tedy alespoň mimo pole čistě dokumentárních filmů. American Animals vypráví příběh party vysokoškoláku, kteří se pokusili ukrást vzácné knihy z vysokoškolské knihovny. Co začne jako nevinná hra, skončí jako jeden z nejbizarnějších pokusů o loupež v historii Ameriky. Layton film ze začátku podává jako zábavné heist movie, hlavní dva strůjci loupeže Spencer Reinhard a Warren Lipka, které hrají skvělí Evan Peters a Barry Keoghan dostávají nevinný nápad, kterých kluci v jejich věku mívají stovky, tihle dva ovšem na rozdíl od všech ostatních dotáhli svůj plán až do samotného konce. American Animals tedy začínají jako zmíněné zábavné heist movie, které se postupem času stává temnějším a víc reálnějším, čím víc se blíží loupežný akt. Stejně jako se samotní aktéři ponořují hlouběji a hlouběji do svého plánu, až zjišťují že je vlastně uskutečnitelný, postupně tak dosáhnou stádia, kdy není cesty zpět, tak stejně Bart Layton přitvrzuje v napětí a zhušťuje film do finální gradace, která je naprosto pohlcující, samotná loupež je opravdovým vyvrcholením filmu, které vás bude držet přilepené k obrazovce. Vzhledem ke své formě působí American Animals až překvapivě komplexně – těsným dojmem, Laytona potkává cestou mnoho odboček a vláken po kterých by se mohl vydat a film by se mu rozpadl, ale on se soustředí jen a pouze na to důležité a díky tomu je tenhle film opravdu zábavnou, napínavou a smutnou rekonstrukcí příběhu téhle party vysokoškoláků, kteří měli tu smůlu, že se narodili do ztracené generace a kvůli své mladické hlouposti a nerozvážnosti si poznamenali celý zbytek svého života. Nikdy bych nevěřil, že by podobný film mohl fungovat, ale Bart Layton to opravdu dokázal, z mála vytěžil maximum, nevytvořil glorifikaci zločinu, nesnaží se hlavní aktéry obhajovat, dává jim jen prostor říct svou verzi příběhu, to jestli jejich motivaci přijmeme nebo ne nechávají tvůrci na nás. 79% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"American Animals" je určite zaujímavým filmom. Rozpráva nám príbeh troch chalanov, ktorí sa rozhodli ukradnúť vzácne knihy, aby ich následne mohli predať a stať sa bohatými. Koniec koncov, nikto nechce byť obyčajným. A v tomto podľa mňa svoju myšlienku a tému dokáže podať veľmi dobre. Musím povedať, že aj štýl, akým je film natočený, je veľmi zaujímavé. Pôsobí to ako sčasti film a sčasti dokument. Nakoľko tam rozprávajú aj skutoční aktéri tejto lúpeže. A je super, že často ani nevieme ako to vlastne mohlo celé byť. A čo z toho je vlastne reálne. Pretože ako je povedané, je to príbeh podaný z viacerých uhlov pohľadu. A niekedy Spencer nevie či si to takto pamätá Warren alebo on. Úvod je trošku komplikovaný a rozpačitý, potom to už celkom šlape a ide to svojim tempom. Len s tým tempom je občas trošku problém. Mám pocit, že prvá polka filmu, kde sa plánuje akcia je veľmi dlhá, pomalá a nevie sa dostať k tej zaujímavejšej časti. Potom druhá polka má už lepší spád a začína byť zaujímavejšia. Len je blbé ak som mal pocit, že minimálne hodinu hodinu a pol sa plánovala lúpež, pričom reálne to bolo len 50 minút. A človek si uvedomí, že je len v polke filmu. Ale herecké výkony, príbeh a najmä spracovanie konkrétnej lúpeže je tak dobré, že film stojí za to vidieť aspoň raz. Nemyslím si, že je perfektný a sú tu momentky, kedy som vôbec nebol zaujatý tým čo sa dialo, ale výsledne ide podľa mňa o dobrý film. A som rád, že som ho videl Hodnotenie: B+ ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Fajn využitie skutočných účastníkov lúpeže, ktorí sa tu mixujú s hercami. Najväčším kladom filmu je fakt, že dokáže vzbudiť ten odporný pocit, ktorý vyvoláva náhly a veľký nával nervozity. Inak Vás režisér skôr zbytočne zahlcuje predohrami. Čo diplomaticky znamená, že naťahuje čas nudou. Je tu však aj prvok poučnosti. Utvrdíte sa, že celý systém VŠ je k hovnu, pretože na celom svete ich navštevuje nemalé množstvo tupých k*k*tov. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Bod hore za "not based on true story".... Ďalší za herectvo, ďalší za režisérsku odvahu, plus jeden za to ako je to inovatívne a zábavne zrežírované a posledný za niečo, čo ma celkom prekvapuje, že veľa ľudí nepobralo a teda filozofický presah. Už som to tu u pár filmov mal. 5hviezdový pocit vždy rezonuje viac pri "modro hodnotených". Veľká spokojnosť, čo podškrtlo práve to prekvapenie. RT opäť potvrdil, čo mal. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době kousek, který jsem si takřka bezvýhradně užil. "American Animals" unikli většině pastí filmů natočených podle skutečných událostí - mají říz, jiskru a srší zajímavými, ale nevtíravými nápady. Za zmínku stojí hlavně nebanální konstrukce příběhu, v kterém jsou do hrané rekonstrukce celé loupeže organicky zapojení i její skuteční aktéři (jedním z průvodních motivů filmu je otázka, jak nedokonalá lidská paměť dokáže křivit skutečnost). Pro mě jednoznačně silné čtyři hvězdičky. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Během natáčení herci neměli dovoleno se sejít se skutečnými protějšky jejich postav. Režisér Bart Layton se obával možných sympatií, které by ovlivnily výkony herců. (MarLin)
  • American animals se natáčel na místech v okolí Charlotte, N.C. (blans)

Související novinky

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

03.12.2018

Černohumorné kostýmní drama Favoritka od režiséra Yorgose Lanthimose (Humr, Zabití posvátného jelena) ovládlo letošní ročník Britských nezávislých filmových cen. Snímek zvítězil v rekordním počtu… (více)

Reklama

Reklama