Dwight H. LittleScénář:
Alan B. McElroyKamera:
Peter Lyons CollisterHudba:
Alan HowarthHrají:
Donald Pleasence, Ellie Cornell, Danielle Harris, George P. Wilbur, Beau Starr, Kathleen Kinmont, Michael Pataki, Sasha Jenson, David Jensen, D.L. Walker (více)Obsahy(1)
Je 10 let po otřesný událostech v Haddonfieldu. A Michael je pod dozorem nemocnice (celý spálený z Halloweenu II), odvážen v komátu, do nemocnice s vyšší ostrahou, ale cestou... V Haddonfieldu zbyla z jeho rodiny pouze jedna osoba, a to malá Jamie - neteř Michaela Myerse. Po nehodě sanitky, která Myerse převážela, se na plátno vrací ostřílený veterán Dr. Loomis (Donald Pleasence), který nehce aby se neteř setkala s nožem svého strýce. A tak začíná tichý a krvavý boj s typickou hudbou, ale s velmi netypickým koncem. Film dostal 2 studenské ocenění a řadí se mezi klasické vyvraždovačky 80. let. (Empire)
Trvalo šest let, než se všichni vzpamatovali z příšerného třetího dílu této série. Nicméně když se producenti vzpamatovali z toho zhnusení, uvědomili si, že už nějaký ten rok nenatočili žádné pokračování. Tak spojili hlavy dohromady a poučeni z chyb raději Michaela vzkřísili. Teda, on vlastně nikdy nebyl mrtvý, ale to se vše dozvíte v tomto díle. Upřímně jsem měl nutkání dát i vyšší hodnocení, hlavně kvůli celkem dobré atmosféře a pár skvělým vraždám, nicméně když se ke konci Michael začne objevovat na místech, kde prostě být nemohl, aniž by ho někdo viděl, to ne. Michael není duch nebo ninja, a když se podíváte na předchozí díly (ne trojku!!!) tak zjistíte, že se pohybuje pomaleji a nikdy scenáristé nešli sami proti sobě, aby se vyskytoval na několika místech prakticky najednou. Ale to už se v tom moc pitvám. Zkrátka a dobře, tohle pokračování je slušné a konec je nečekaný a lahůdkový. I kvůli tomu mě mrzí, že zkrátka a dobře nevykouzlím lepší hodnocení než 60 %. P. S. A mladá Kathleen (pro ty co neví, je to "ta holka" z Odpadlíka) opravdu potěšila, byla to fakt kočka. ()
Čtyřku mám ze všech dalších pokračování nejradši. I když už se tu co do počtu vražd jedná spíš o pořádnou vyvražďovačku, tak provedení a způsob jakým je film udělaný hodně odkazuje na první díl. Atmosféra pořád vynikající. Myers se zlověstně objevuje na scéně a hned mizí. Půlka vražd není vůbec vidět, ale to nevadí. Je to specifický slasher trochu zvláštní, ale mě hodně sednul. Není to pořád takovej ten typicky debilní film ve stylu zabijme je všechny a to se mi líbí. Ten skvělý Myersovský styl to pořád utáhne.75% ()
Návrat Michaela Myersa nadväzuje na koniec druhého Hallowenu (1981) aj keď na druhý diel nadväzoval aj H:20 (ktorý bol podľa mňa lepší) páčilo sa mi aj (chronologicky) toto prvé pokračovanie, aj keď je bez Jamie Lee (pravé preto je lepší diel H:20). Laurie tu teda nemáme, no nechýbajú ďalšie slávne tvare ako starí dobrí Myers a jeho doktor Loomis. Štvrtý Halloween ma niekoľko dobrých scén, nápadov, štýlových vrážd a nechýba ani prekvapivo šokujúci koniec. Jeden s tých lepších dielov s tejto Halloweenskej série. 65% - 3* ()
Supr!!! Po 1+2, jednoznačně nejlepší zářez do této právem slavné série. Parádní úvodní titulky a hudba od, po jistou dobu, častého spolupracovníka Johna Carpentera, která zde rozhodně nedělá této frančíze ostudu a nekopíruje jen otrocky staré známé Carpenterovy motivy ale přidává i něco svého. Palec nahoru pane Howarthe. Absolutní záhul jest ovšem závěr, který pak 5, totálně pohřbila.:-/ ()
Prvý z poloremakových "legasequel" pokračovaní (ďalej H20 a H2018), ktorý zachováva rovnakú štruktúru ako originál. Hej, originalita ide bokom, ale treba uznať, že tieto pokračovania sú objektívne najlepšie z celej ságy. Od začiatku do konca to má krásnu temnú atmosféru, napätie i násilie sú dobre nadávkované, Jamie dobre spája postavy Laurie a detí z filmu 1978 a kritizovaná maska mi až tak nevadila. A pravdaže koniec je fantastický. Z "tŕňovej trilógie" (H4-6) jednoznačne najlepší kúsok. PS: môj rebríček ságy: H1, H20, H2018, HE, H2, H4, HK, H6, H3, H5, H8 ()
- V původním scénáři narazí Rachel Carruthers (Ellie Cornell) autem do Michaela Myerse (George P. Wilbur) celkem pětkrát. Při natáčení filmu byl počet snížen na tři zásahy a po konečném sestříhání zbyl jeden jediný. (Stocki)
- Během honičky na střeše se Ellie Cornell (Rachel Carruthers) pořezala o hřebík a byla odvezena do nemocnice. (HellFire)
- Šerif Ben Meeker (Beau Starr) měl zemřít při požáru ve sklepě domu. Během honičky měla hořet střecha domu, ale kvůli rozpočtu se od záměru upustilo a šerif přežil. (HellFire)