Noah BaumbachScénář:
Noah BaumbachKamera:
Robbie RyanHudba:
Randy NewmanHrají:
Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Alan Alda, Ray Liotta, Julie Hagerty, Merritt Wever, Mark O'Brien, Ayden Mayeri, Wallace Shawn, Amir Talai (více)VOD (1)
Nicole (Scarlett Johansson) a Charlie (Adam Driver) sú manželmi stojacimi pred rozvodom, ktorý na začiatku obaja nechcú riešiť právnou cestou. Majú syna, o ktorého sa striedavo starajú po odsťahovaní Nicole k mame v Los Angeles. Neskôr sa Nicole rozhodne využiť právnu pomoc pri rozhodovaní o opatrovníctve syna. Trpký príbeh je zrkadlom osobnej skúsenosti režiséra, ktorý si prešiel rozvodovým konaním na vlastnej koži a scenáristicky obohatil snímok dialógmi zo života bez príkras a bez servítky. (Biopler)
Filmem jsem dlouho opovrhoval a nesnášel jsem ho a tím se mu omlouvám a nyní uděluji právoplatnou pětihvězdu, je to silný zážitek a v rámci žánru se jedná o jeden z vrcholů. Film by mohl fungovat i jako divadelní hra, je celý stavěn na výborných hereckých výkonech. Johansson i Driver podávají nejlepší výkon v kariéře, ale potěší i Laura Dern ve velmi výrazné roli ostré a drsné právničky. Film má delší stopáž, ale okamžitě vtáhne inteligentními dialogy a po celý film jsem ani nemrkl. Asi nejdetailněji natočená jedna z nejtěžších kapitol v životě, kterou prostě zažít nechceš, kor když bydlíš v USA. Jakmile se film přepl na battle právníků a soud, tak to jsem byl už ve filmovém rauši v ryzí kinematografické dokonalosti. Jsou tu scény, které měly na mě tak velký a silný dopad, že se těším-netěším až si je pustím znova. Při scéně, kde jejich hádka vyvrcholí v silný Anger jsem zapomněl dýchat. Fakt perfektní, dusný a nepříjemný film. 10/10. ()
Jako divadelní představení vlastně výborné a scéna, kdy to ze sebe Nicole a Charlie konečně pustí, pečlivě připravená, efektní a skvěle zahraná. Na prknech by to bylo jistojistě na samostatný potlesk ve stoje. Komická cukrátka v podobě sociální pracovnice nebo kamarádky předávající rozvodové papíry na ehm, ehm, ale dají se přežít, holt pan Baumbach cítil, že musí svůj "niterně upřímný" příběh lehce vyvážit. Přes veškerou snahu o všední a hlubokou upřímnost, působí tahle historie právě až příliš precizně, uměle, akademicky a nakonec ve své podstatě pouze otřepaně. Emancipovaná právnička a macho právník...ach jo. Ovšem preciznost spočívá i v hereckých výkonech a Johansson i Driver pochopitelně vynikající. ()
Divorce Story. No, musím říct, že jsem čekal trochu jiný film. Překvapily mě nejvíc dvě věci: 1) Myslel jsem, že tam uvidíme i jejich vztah, kdy jim to klapalo, a o to víc mě bude mrzet sledovat jejich sešup. O "lepších časech" se tam jenom okrajově mluví. 2) Myslel jsem, že ten spor bude víc vyrovnaný a že budu moci fandit oběma postavám. Bohužel ne. Sice hlavně v první polovině se oba chovají často dost iracionálně (což je asi pochopitelné vzhledem k tomu, v jak těžké jsou situaci), ale postupně se ukazuje, že postava Scarlett Johansson je sice mírně hysterická, ale Adam Driver je tu opravdu dost velký sobec, kterému především téměř chybí jakákoliv empatie. A to se pak těžko dosahuje nějakého kompromisu. Hlavní téma totiž není nějaký konec lásky, ale přetahování se o dítě v rozvodovém řízení. Hlavní dvojka nemusí být moc sympatická, ale rozvodoví právníci jsou teprve slušní padouši (kromě milého Alana Aldy). Zajímavé však je, že i když je příběh takto rozehraný, přece jen film působí dost originálně a je velmi zábavný a napínavý. To asi díky tomu, že se úspěšně vyhýbá klišé, i když by si možná divák nějaké to klišé - hlavně to z příjemného ranku - přál. Takže je to nakonec velice zručně vyprávěný dramatický příběh, ve kterém Adam Driver a Scarlett Johansson naprosto úžasně hrají postavy, co působí velice reálně, čili mají velmi výrazné vady. Hlavně Adam Driver, no. Takoví lidi existují a doporučuju se držet od nich dál. (8/10) ()
Uznávam, že je to film, ktorý môže zaujať množstvo divákov. Myslím, že je aj dobre nakrútený a v jednotlivých prípadoch dobre zahraný. Takže jediným problémom a súčasne aj odôvodnením pomerne nízkeho hodnotenia je, že ma to zdĺhavé pseudopsychologické rýpanie sa vo vzájomnom vzťahu nebavilo, dokonca až nezaujímalo. A keďže som sa dočítal, že predstavitelia hlavných úloh využili vlastné skúsenosti z rozvodov, potvrdilo mi to iba všeobecnú chorobu väčšiny "celebrít", že ich okolie nemá inú starosť, ako trochu žiť aj ich životom. ()
Tak tohle je tedy velké dlouhé zklamání plné skvělých herců. Kdybych měl ohodnotit žánry každý zvlášť, tak: vtip je zde tak na 2 hvězdy, drama je to zdlouhavé a z větší části nezajímavé a žádnou romanci jsem zde nezpozoroval. Každopádně i přes to, že mi film ale vůbec nesedl, nemohu upřít jisté kvality, které film dozajista má. Avšak osobní prožitek z díla je tak 50% a představuje další důkaz, že oskarové filmy často nebývají nic zvláštního. ()
- Charlie (Adam Driver) nosí hodinky Rolex Oyster Perpetual 39. (Liqid)
- Když režisér Noah Baumbach oslovil Scarlett Johansson, procházela si herečka zrovna druhým rozvodem. (TammiLargo)
- Herecké obsazení přispělo svými osobními zkušenostmi ke zhotovení scénáře. Noah Baumbach, Scarlett Johansson a Laura Dern si prošli rozchodem a Adam Driver je synem rozvedených rodičů. (MarLin)