Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (156)

Henry007 

všechny recenze uživatele

Veterán by potřeboval o 15 minut delší stopáž nebo vypustit některé "workout" sekvence, které příběh nikam neposouvají. Spousta věcí totiž zůstala nedotažená, nedořečená a nedokreslená (některé záměrně). Jediná plnohodnotná postava je ta hlavní. Ty ostatní nedostanou potřebný prostor a jejich charakter lze shrnout do pár slov. Třeba jeho dívka - má to být inteligentní studentka, panna bez životních zkušeností - opak hlavní postavy - ale její "šprstká" nátura nikdy plně nedostává prostor, zůstává nevýrazná a jako kontrast k vojákovi nefunguje zcela ideálně. Problematické je i finále, kterému chybí silnější emoce a gradace. Ale i přes tyto výhrady ke scénáři je Veterán solidní počin, s výraznou hlavní postavou, pěknými lokacemi, kamerou, pár nosnými myšlenkami a možností věci si domyslet. Hodnotím tak vysoko nejspíš proto, že je to po dlouhé době, kdy mě český film zaujal a nekroutil jsem u něj po celou dobu nechápavě hlavou. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Silný příběh...Téma které se na našich obrazovkách moc nevyskytuje, nové tváře Ondrík zajímavý,Poulová potěšili... Martin (Milan Ondrík) ukazuje tetování kde stojí "Marche ou crève" "Jdi nebo chcípni" a říká že je to heslo francouzské legie.Není, Oficiálním mottem (nepoužívá se slovo heslo) Francouzské legie je „Honneur et Fidélité“ (Čest a věrnost). Nikoliv často zmiňované „Pochoduj nebo zemři“. To se stalo pouze nepsanou pravdou, vycházející ze zkušenosti. ()

Reklama

xentrixx 

všechny recenze uživatele

Poznal jsem svého času na jednom pracovišti dvě bývalé képi blanc. Jeden - tehdy už starší muž - se zúčastnil v 70.letech proslulé akce v Kolwezi, druhý v první polovině devadesátých let strávil 5 let ve Francouzské Guyaně. Na onom pracovišti se spolu nepotkali, minuli se asi o půl roku. Ani jeden svým vzezřením bývalého legionáře nepřipomínal, což mě dost překvapilo. Vždycky jsem si totiž někoho takového představoval právě jako hrdinu tohoto snímku - šlachovitého, pofrancouzštilého týpka s pořádnou frkolou, co se nalévá kafem a je z něj cítit pouštní prach a žvejkací tabák. A film samotný? Nevím, něco mně na něm vadilo, nedokážu však přesně popsat, co konkrétního to bylo. Možná ta procovská hogo fogo familie. Ten kluk je však velkej sympaťák, proto nechám "dobrou". ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Martin se po 20 letech, strávených v misích cizinecké legie, vrací domů a pod tíhou svědomí z události, kvůli níž musel kdysi emigrovat, začíná nový život. K jeho naplnění mu stačí klid, pohoda, malá vlastní kavárnička a blízkost milované ženy. Okolní svět ale není tak idylický, jak by si představoval a Martin musí čelit mnohým nástrahám. Vcelku zajímavý, pomalu plynoucí příběh, jehož primární podstatou je nahlédnutí do duše člověka, který hledá sám sebe a své místo v "novém" světě. Moc se mi líbilo představení Milana Ondríka, který veterána Martina pojal velice jedinečně a přesvědčivě. Rozhodně jedinečná, ale nejsem si jist, že přesvědčivá, byla Marie Poulová v roli Sáry. Tato postava byla až moc vyhraněná a ty "milostné" scény Martina a Sáry působily dost ulítle. Vlastně celá sářina rodinka byla ulítlá a její postavy mne úplně nepřesvědčily. 65%. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Návrat veterána z francúzskej cudzineckej légie je predsa len v našich končinách dosť netradičný, v tomto je televízny film originálny. V princípe jednoduchý dej sa však zbytočne naťahuje a nedokáže ponúknuť primeranú zábavu. Víťazom je len Milan Ondrík, jeho herecký výkon je perfektný, nevraviac, že musel byť aj fyzicky veľmi dobre disponovaný. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se v březnu a dubnu 2018, v plánu bylo 23 natáčecích dnů. [Zdroj: ceskenoviny.cz] (rakovnik)
  • Tvůrci volně použili téma popálené holčičky v zapáleném domě podle skutečného případu, která se stal v roce 2009 ve Vítkově a za který dostali žháři tresty v rozmezí od 20–22 let. (sator)
  • Film se odehrává v Brně, postava představovaná Pavlem Křížem se zamýšlí nad tím, jestli by měl z pozice zástupce starosty (Brno ve skutečnosti řídí primátor a jeho náměstci) povolit výstavbu mešity. Ta stojí ve Vídeňské ulici už od roku 1998. (klukluka)

Reklama

Reklama