Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Galvin (Paul Newman) je právníkem potácejícím se v hluboké osobní i profesní krizi. Jeho specializací by údajně měly být žaloby o odškodné vůči nemocnicím a doktorům, kteří svým jednáním způsobili těžké zdravotní následky či dokonce smrt. Zatím však své zákazníky marně shání v pohřebních síních a své neúspěchy léčí alkoholem. Starý přítel a vzor Mickey Morrissey (Jack Warden) se ho snaží přimět k rozumnějšímu životnímu přístupu a sežene mu též po delší době první významnější případ. Frank má rázem pro co žít a odhodlaně se pouští do takřka beznadějného boje proti uznávané nemocnici, respektovaným doktorům a jejich týmu právníků v čele s velezkušeným Edwardem J. Concannonem (James Mason)... V hlavní roli se měl původně objevit Robert Redford, avšak nebyl spokojen s tím, že by si měl zahrát alkoholika. (Pohrobek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (157)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Přišel jsem pro Vaše peníze. Tady mám fotky, abych ty peníze mohl vzít. Ale nemůžu je vzít. Kdybych je vzal, byl bych ztracenej. Byl bych jen ... bohatej stíhač sanitek." Zásadoví právníci to nemají v džungli paragrafů lehký a já jim fandím. Fandil jsem tedy i panu Galvinovi, ale až u soudu. Do tý doby byl totiž tragickej a já jsem chtěl v depresi roztrhat všechny svoje právnický diplomy. Pak mi ale došlo, že žádný nemám. Jenže ono fakt není moc zábavný sledovat příležitostně abstinujícího advokáta, kterýmu klienti nevěří, obhájci odklízejí svědky a ani milenka mu nepofouká bebíčko. Naštěstí je tu soud, kterej sice není spravedlivej, ale dává naději na spravedlnost. Galvine, rozbal to! Panák na tebe čeká a já si asi dám taky jednoho na oslavu toho, že jsem to v půlce nevypnul. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu, o ktorom som vôbec nevedel, som sa dostal tak, že som si chcel pozrieť najstaršie filmy a prvé herecké začiatky Brucea Willisa - stalo sa, že som narazil na vysoko kvalitnú, emotívnu a intenzívnu súdnu drámu z rúk hotových majstrov: či už lumeta, mameta alebo newmana - a na brucea som úplne zabudol: až pri záverečných titulkoch som si znova spomenul na svoj prvotný zámer a tak som si film pretočil na späť na galvinovu záverečnú reč, stopol obraz a po minúte hľadania som našiel vpravo vzadu mladého, ešte vlasatého willisa sedieť v lacnom obleku ako štatista a komparz (nebol dokonca ani uvedený v titulkoch); pri dobrom filme je jedno, akou cestou sa k nemu dopracujete - a tento film je dobrý: menej známy a komorný, no na poli súdnej drámy zatiaľ jeden z naj, ktoré som videl - a to asi kvôli téme (prípadu, ktorý sa rieši), výborne hrajúcemu newmanovi a tomu, že sa vyhli (ako máloktorá súdna dráma) v závere prílišnému moralizovaniu, patetizovaniu a tlačeniu na pílu; ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Paul Newman naplno využil životní příležitosti, role právníka oprašujícího zbytky zašlé slávy mu dokonale sedí. Lumet byl vždycky zdatný řemeslník a uměl si vybrat spolupracovníky - tady stojí za zmínku především uhrančivá Bartkowiakova kamera. Mínusy? Trochu se to všechno táhne a chybí tomu grády, ale stejně... nechal jsem se okouzlit. Rád. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Až nečekaně obyčejný film ze soudního prostředí. Vezměte si kvalitní režii (i když nijak zázračnou), průměrný příběh ze amerického soudního systému (zkažený looser-právník se zastane slabších v boji proti "ošklivé" nemocnici a peníze a porota z toho udělají drama), který je až nepříjemně předvídatelný a nezajímavý, a známé herecké osobnosti (Paul Newman je prostě dokonalý) - dostanete mix, který má lepší i horší chvilky, z průměru se však nedostane. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Úvodních třicet až čtyřicet minut je poměrně dost rozvláčných a snímek zde zejména vyjadřuje osobní i profesní krizi právníka Franka Galvina, kterému se nabízí zajímavý případ zanedbání povinností dvou uznávaných lékařů. Jakmile se děj přesouvá z prostředí barů do soudní síně a obvolávání a shánění svědků, začíná být Rozsudek velmi zajímavý a poutavý. Nechybí tu zvraty a za podpory skvělé hudby a vynikajícího Paula Newmana pak nemůžu pochybovat o svém hodnocení. Dávám lepší 4*. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • Jedno z prvních filmových vystoupení Tobina Bella, který se objevuje jako komparzista v závěru snímku během čtení rozsudku. (kiddo)
  • Natáčení probíhalo v New Yorku a Bostonu. (Rocky62)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Reklama

Reklama