Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bývalý vrchní oficiál a nyní úředník bytového úřadu Odon Tříška je svérázný domácí diktátor, dbající na dobré mravy v rodině a pečlivě vykonávající práci. Leč přijde den, kdy se nervově zhroutí pod návalem razítkování. Rozhodne se získat ztracenou rovnováhu na dovolené, samozřejmě uprostřed početné rodiny. Netrvá dlouho a rodina, provázena řadou trampot, odjíždí na venkov, aniž tuší, že trable teprve začínají. Po nepříjemné peripetii v penzionu Harmonie se celá rodina včetně náhodného spolucestujícího Veleby ocitne v Kyšicích, kde jsou omylem považováni za očekávanou žňovou brigádu. Předseda Národního výboru rodinu okamžitě zapřáhne, a tak je pan oficiál nucen pomáhat při svážení obilí. Ač se zpočátku vzpírá, nakonec nejen přiloží ruku k dílu, ale dokonce najde v práci na poli zalíbení. Spokojeny jsou i jeho dcery Slávka a Boženka, které se zamilovaly, jedna do poručíka Vrány, který se svou jednotkou pomáhá při žních, a druhá do Veleby. Nakonec se zdá, že na čerstvém vzduchu pan Tříška zapomene na nevyrovnaný nervový stav, a on uvažuje, že by se do Kyšic odstěhoval na penzi. (TV Nova)

(více)

Recenze (113)

lykan9 

všechny recenze uživatele

Filmy pro pamětníky jsem sledoval již v dětství a měl jsem je moc rád. Přesto, že u mě vévodí spíše Vlasta Burian, Oldřich Nový nebo Jindřicha Plachtu, tak musím uznat, že Saša Rašilov st. utáhne hlavní roli také bravurně. Rodinné trampoty oficiála Tříšky jsou velmi zábavným filmem a ani po letech tento snímek neztratil své kouzlo. ()

alimraj1 

všechny recenze uživatele

I přes budovatelsky zaměřenou pointu je film Rodinné trampoty oficiála Tříšky už takovou tradiční československou komedií. Při sledování mi nevrtá hlavou, proč tomu tak je a možná z toho důvodu se u filmu často a ráda zasměji. Saša Rašilov mrzutého úředníka hraje tak věrohodně, že mu to snad každý musí věřit.                       Ze snímku čiší venkovská nálada, vůně sena a čerstvý vzduch, což rozhodně také přidává na jeho přesvědčivosti. Rovněž prohlašuji za úspěšné hudební vsuvky. Bez nich by filmu přeci jen něco chybělo… ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Rodinné trampoty oficiála Třísky ještě toho mají hodně dost společného s předválečnými veselohrami a naopak již do nich z počátku proniká komunistická propaganda, která na konci vrcholí písní "My nepřítele vyženeme". Koho tím nepřítelem asi mysleli... Ale zpět na začátek. Oficiál Tříska odchází do důchodu z bytového družstva a nedokáže si představit život v penzi. Navíc je to cholerik, ale ne takový, kterého jsme zvyklí z rolí Marvana či vykřičeného, věčného potrhlého Buriana. Tříska v podání nejstaršího Rašilova je takový nejvíc reálný a podle mě nejlepší. Rašilov ho zahrál výborně a nad všemi Burianovými rolemi či Marvanovými jasně vyniká. Ale zase mě odrazuje ten jeho odporný zjev, a to jak je nechutně tlustej. Na film z roku 1949 je to krásná podívaná, která se ovšem v závěru filmu kazí vzhledem k historickým událostem. Tříska nemá rád vojáky, asi z důvodu, že je čerstvě po druhé světové válce. Ale nejvíc vadí ta politická agitace, že i na dovolené se všichni rozhodnou pracovat, kromě Třískovy rodiny, jenž chce odpočívat. [3210. hodnocení, 94. komentář, 71%] ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Komunistická prasárna z padesátých let. Tato je však vtipná, milá a slunná. Rodina oficiála Tříšky je mi (předtím, než všichni vstoupili do KSČ) velmi sympatická, když například despotický (avšak ve skutečnosti velmi roztomilý) otec nutí ke zpěvu všechny své potomky u společných večeří jednou týdně, kde pravidelně všechny mentoruje. Werichovi jsem dal za pekaře 1*, tady mi to příjde o hvězdu míň útočné. Takže 2. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Režisér Josef Mach jen velmi těsně stihl dostat do kin tento pěkný film, kde vzájemná pomoc ještě byla o radosti. Obešli se bez soudruhování a sovětských poradců. (Následující film Racek má zpoždění se už budovatelské propagandě od ruských soudruhů vyhnout nemohl.) PS Josef Mach ale ještě dokázal za svou kariéru natočit zajímané věci, například výbornou krimi Na kolejích čeká vrah. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (15)

  • Vozidlo, kterým rodina prchá z hotelu Harmonie ráno po zjištění, že ve městě jsou vojáci, je německý druhoválečný polopásový tahač DEMAG 7. (VinceCZ)
  • Filmový penzion Harmonie, kam rodina nejdříve zamíří, stojí dodnes ve Cvikovské ulici čp. 391 v Jablonném v Podještědí, ovšem jako soukromá vila. Rodina odjíždí kvůli hluku mimo jiné z autoservisu. Pro zajímavost je dnes v jeho sousedství stále pneuservis. (rakovnik)
  • Natáčelo se i v Jablonném v Podještědí či na nádraží v Kunraticích u Cvikova. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama