Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za deštivé noci poskytne železniční hlídač nocleh elegantnímu cestujícímu, kterému ujel vlak. Když je hlídač odvolán do služby, zůstane George, jak se cestující jmenuje, s jeho dcerou Andreou v domku sám. Na Andreu mladý světák velmi zapůsobí a ještě téže noci mu dívka podlehne. Ráno George odjede. Andrea po čase zjistí, že čeká dítě. George pokračuje ve městě ve svém nevázaném životě a stýká se důvěrně především s vdanou paní Gildou. Když dostane od hlídačovy dcery dopis, že je těhotná, pošle jí peníze. Andrea odjede do města, aby tam tajně porodila. Dítě se však narodí mrtvé. Andrea se později provdá za muže, který ji zachránil na opuštěné cestě před znásilněním. Andrea mu dala vlastní krev pro nutnou transfuzi po zranění, které mu násilník způsobil. Jednoho dne se náhodou ve společnosti svého manžela setká s Georgem, který ji začne znovu svádět. Záhy se i v mladé ženě probudí znovu dřívější touha, opouští manžela a chce odejít s Georgem... (ČSFD)

(více)

Recenze (118)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Erotikon je na svou dobu nevídaným a průkopnickým filmem - tematicky i stylisticky - neboť vedle tabuizovaných motivů a témat nabízí i množství technicky dobře zvládnutých scén. Machatému se podařil natočit film, jenž i po dlouhých dekádách budí respekt a je stále divácky poutavý. Jeden z nejlepších filmů němé československé kinematografie, na který může být náš malý národ vskutku pyšný. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Debut Ity Riny v českém filmu je nezapomenutelnou událostí z mnoha různých důvodů. Je neodpustitelné, že její další tvorba (u nás i ve světě) jakoby stále neexistovala. Nejen Machatý to s ní uměl na výbornou, také například Karel Anton věděl, a proto právě jí svěřit roli Tonky Šibenice. Co ale chtít, když dodnes nedošla plné renesance všechna díla, která ve své době smetli takové události, jakými byl zvukový film či jinak špatně načasovaná premiéra? Stále se budeme schovávat za historické milníky a dojde-li ke snaze o nápravu, bude po zásluze potrestána. Ale snad už se konečně blýská na skutečně lepší časy. Erotikon už nebude muset být jediným českým němým filmem, který se dostal na obrazovky ČT mimo stoletých oslav, nebude prezentován jen pro minoritní publikum a díky možnostem DVD zasadí se o nový směr, který snad nepřinese jen další dva filmy s Burianem. To by bylo opravdu málo. - - - Viděno v kině Ponrepo, v divadle Archa, na StummFestu, v sále 429 na FFUK zkrácenou verzi, v kino sále na UPOL a v CineStaru. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Z nasich predvalecnych filmu se zcela urcite jedna o film s jednim z nejlepsich scenaru. Neskutecne nadcasovy film, ac nemy, tak dodnes ma divakovi co rict. Postava svetaka, kterou ztvarnil Olaf Fjord je vyborna a Ita Rina jen dokazuje, ze zeny byly sexy uz pred 90-ti lety. Film, ktery prekonal me ocekavani. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Tehdejší odvážnost dnes vyloženě archivního černobílého němého dramatu spíš než v "erotických" scénách spočívá v příběhu o dívce, která se nechá svést a následně zmizí ve víru velkoměsta, jenž ji zas a znovu pokouší. Z některých scén tryská dramatičnost i po několika desetiletích v době, kdy se synonymem dramatu staly mnohem dynamičtější filmové postupy. Měl jsem možnost vidět Erotikon s živým hudebním doprovodem elektronicko-jazzového projektu Forma a stálo to zato. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

V československé meziválečné filmové éře bylo vícero režisérů, kteří točili československé filmy, ale Machatý točil evropské, respektive světové. Tento němý snímek ještě nedosahuje kvalit pozdějšího Ze soboty na neděli, nicméně Machatého melodramata působí v celkem jednolitých vodách naší tehdejší kinematografie jako zjevení. Na Extasi se už těším. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (11)

  • První československý film s "nahou" scénou. (džanik)
  • Krátko po uvedení filmu podľahol režisér Gustav Machatý nervovému vyčerpaniu a niekoľko týždňov strávil v psychiatrickej liečebni. (Raccoon.city)
  • Upravená zvuková verzia filmu v Nemecku a Rakúsku, kde sa hrala pod názvom Parfum jednej ženy, nemala veľký úspech. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama