Reklama

Reklama

Extase

  • Rakousko Ekstase (více)
Trailer

Obsahy(1)

Eva, dcera velkostatkáře, se provdá za zámožného, ale o mnoho let staršího Emila Jermana. Již po návratu ze svatebního obřadu do luxusního pražského bytu pozná svůj omyl: manžel o ni jako o ženu nejeví žádný zájem. Senzitivní dívka trpí jeho chladem a staromládeneckým puntičkářstvím natolik, že se vrátí na otcův statek a požádá o rozvod pro nepřekonatelný odpor. Při koupání v rybníce se Eva seznámí s mladým stavebním inženýrem Adamem, pracujícím nedaleko na stavbě silnice. Muž je pravým opakem jejího manžela: vyhlíží sice robustně, ale chová se něžně. Za noční bouře jde dívka za ním do jeho domku a stane se jeho milenkou. Teprve nyní pozná milostnou rozkoš. Manžel dostane zprávu od soudu a rozjede se za Evou, k návratu ji však přesvědčuje marně. Na zpáteční cestě potká Adama a pochopí, o koho jde. Oba muži se zdrží ve venkovském hostinci, kam za Adamem přijede Eva... (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

DrBuznička 

všechny recenze uživatele

Kdyby se tak Machatý nenechal příliš strhnout zvukem jakožto senzací... V podstatě nabízí nulovou práci s novým výrazovým prostředkem jakožto významotvorným nástrojem. Vůbec nejde o to, že ta hrstka namluvených dialogů dnešního diváka zarazí svou technickou nedokonalostí i jakousi řemeslnou blbostí (postavy mluví a neotvírají ústa), ale jde zejména o to, že film by fungoval daleko lépe bez nich: Celý děj je totiž vyprávěn způsobem němého filmu - nejde o příběh ve kterém by přirozeně absentovaly dialogy. Takže když se mluvené slovo několikrát náhle objeví, je to jako (následuje rozsáhlá metafora) číst nějaký kvalitní román, kde vás na následující straně překvapí komiksové okénko ve kterém pokračuje děj onoho románu, zpodobněný rukou nějakého vysoce nekreativního kreslíře, s bublinami se slovy od nějakého silně netalentovaného pisatele. A vaše počteníčko, vaše fantazie jsou pak pěkně pokurvený. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Fantastická filmařina, krásná. Kdybych tedy měl z Machatého filmů, které jsem zatím viděl, vybrat jeden, který mě nejvíc oslovil, vybral bych Ze soboty na neděli, ale to Extasi nijak neubírá na působivosti. Je to filmová báseň, jedna naznačená i doslovná metafora vedle druhé, tady nějaký význam, tam další, Hedy Lamarr je kouzelná a krásné Machatého záběry spolu s Becceho hudbou dělají i z obyčejného probuzení a otevírání žaluzií zážitek. Nakonec i ta závěrečná část s recitujícím Františkem Halasem... Ano, je to podivné finále, ale je to zase tak skvěle natočené a strhující, že to k tomu celému příběhu prostě patř,í a kdo chce, najde metafory i tam (práce nemá stát = manželka nemá zůstávat bez povšimnutí?). ()

Reklama

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Je něco uhrančivého na Machatého filmech, co jej proslavilo po světě a mně dává potěšení. Je tam magie, která jeho snímky nadnáší nad dobové vrstevníky, i když se samozřejmě také pohybují ve svých vlastních vzorcích, a která mi dokáže zapálit jiskry v očích, a to jsem v tomto případě viděl bezceckatou verzi. 70% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prečo sa mladučké slečny chcú vydávať za obstarožných troťkov, ktorý sú babráci, nemajú o svoju kvetinku záujem a ani im nestojí? Peniaze? Aby potom ľutovali a ľutovali hlavne v samotnom konci? Potom si vyhliadnu žrebca, ktorý má aspoň tých svojich, minimálne 16-17 cm a hruď na ktorú je možné položiť hlávku. Gustáv natočil romancu, ktorá svojou ideou nieje revolučná, ale ktorá hlavne pričinením formálnej stránky dá do pohybu (po)city. Dúfam, že práve tých divákov, ktorých sa to týka. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

V podstate nemý film, iba s občasnými slovnými prejavmi, ktoré ťažko nazvať dialógmi. Chcel som sa na film pozerať ako na prelomový objavný film, ale nič prelomové som nepostrehol. Trochu nahého tela z diaľky a trochu erotických pohľadov. Je to asi tak, že erotické scény nie sú nahé, a nahé scény nie sú erotické. Kombinácia by vtedy nebola možná, čo nie je výčitka, ale aj tak len slabšie tri hviezdy. –––– Moje manželství byl omyl. Hned druhý den po sňatku jsem shledala, čárka, že se k sobě absolutně nehodíme. Tečka. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (52)

  • Film dostal od "Légie slušnosti" známku C, čo znamenalo zamietnuté. (Raccoon.city)
  • Hedy Lamarr (Eva Jermannová) nebola prvou herečkou, o ktorej sa uvažovalo pre rolu Evy. Podľa mexickej filmovej hviezdy Lupity Tovar práve ona dostala ponuku na rolu Evy ako prvá. Tovar, zasnúbená s Paulom Kohnerom, ktorý bol v roku 1932 zahraničným obchodným zástupcom pre spoločnosť Universal v Berlíne, musela túto rolu odmietnuť, keď sa dočítala, že sa od nej vyžaduje, aby sa v jednej scéne objavila nahá. (Raccoon.city)
  • Podle Hedy Lamarrové dosáhl režisér na její tváři vášnivého výrazu tím, že ji nečekaně píchnul špendlíkem do zadnice. (džanik)

Související novinky

Zlatého lva si odnáší Joker

Zlatého lva si odnáší Joker

07.09.2019

76. ročník prestižního filmového festivalu v Benátkách je u konce, a tak je na čase podívat se na jeho vítěze. A začneme rovnou u hlavní ceny Zlatého lva, kterého si nakonec odnáší chválené komiksové… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama