Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film režiséra Júlia Matuly podle námětu a scénáře Markéty Zinnerové nás zavádí do prostředí dětského domova, kde děti prožívají nejen velká přátelství, ale i problémy ve škole a s láskou, a také nesmírnou touhu po domově. Pohraniční vesnice Větrov žije svojí „knoflíkovou válkou“. Vedou ji proti sobě chlapci z dětského domova zvaní Indiáni a místní Šímáci. Právě na sobotu je vyhlášena bitva, kvůli které devítiletý Fanda vytrhá Šímovic kohoutovi pera, aby si jimi ozdobil indiánskou čelenku… (Bontonfilm)

(více)

Recenze (81)

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Docela se mi zveda zaludek, kdyz vidim, jak kvuli tem par minutam s pohranicnikama dokazi zdejsi "zaslouzili uzivatele" tenhle film povazovat za propagandu. Tohle je predevsim zcela apoliticky pribeh chlapce a jeho kamaradu z detskeho domova. Od pohranicniku je tu predevsim pes (pro nektere urcite evidentni komunisticky hrdina). Knizku jsem jako maly cetl a moc se mi libila, predstava, ze by ve me zanechala obraz hrdinnych pohranicniku je zcela absurdni. Film je uz o neco slabsi, ale porad urcite pro deti mene zavadny, nez co muzou shlednou v dnesni dobe v televizi. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Rodinný příběh o dětech, které postrádají domov, končí spřátelením Větrováků a jejich nepřátel Šímáků, nalezením nového domova pro vysloužilého psa Dana a odjezdem Bystré lišky z domova na Větrově, kterého si do péče vzala jedna bezdětná rodina. Film je natočen podle knižní předlohy Markéty Zinnerové. Markéta Zinnerová byla dramturgyní literárně-dramatického vysílání pro děti. Pracovala také v Domově dětí jako medička, takže dokonale poznala dětskou psychiku a také zde načerpala inspiraci pro své dětské příběhy. Jako malá holka jsem příběhy paní spisovatelky Zinnerové milovala. ()

Reklama

shakened 

všechny recenze uživatele

U mně se nesl celým filmem smutný osud dětí, které dospělí odloží jako štěňata. Tohle se už netočí, a tím nemyslím pésáky , které Jiří Dienstbier odzbrojil v roce devadesát. Na tohle můžou koukat klidně i menší děti, které zaujme zábavná forma děje, ale zároveň si uvědomují tu hroznou bezmoc dětí bez rodičů. Moto i pointa velmi silná, zpracování občas zakulhá. 4. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

S postupujucou normalizaciou zacali popri kvalitnych reziseroch /Vavra, Lipsky, Menzel/ tvorit aj sudruhovia neschopni reziseri. Krasnym prikladom moze byt Matula, ale chodit netreba prilis daleko /Vojtech Trapl a dalsi/. Pribeh je prilis detsky, siti na deti a na detske vnimanie sveta. Herecke vykony su tragicke, snad len Somr a Mistrik vedeli hrat. Rezia hrozna, scenar je uplne demetny a nepomoze ani zasadit dej do pohranicia s Nemeckom. 5 % ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Kdo se dokáže nad politiku nadnést, tak zjistí, že je to úžasný film. Fakt pěkný :-) Prostě nádherná dětská léta, a jestli se nebili horňáci a dolňáci, tak tady bojovali vesničtí a děcák :-) Juj kdyby dnes dělaly děti takové lotroviny.... nebyl by ten svět přece jen lepší a veselejší, než s tím s čím se potýkají děcka dnes? :-) Za mě neskutečně milý film :-) ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Filmovalo se na Pálavě, v Pavlově a na zámku ve Valticích. (M.B)

Reklama

Reklama