Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 2
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (137)

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Hrozivější jak sebelepší válečný film. Z některých záběrů skutečně mrazí a k tomu autentické výpovědi vojáků, skutečně si uvědomíte, že to nebyla žádná sranda. Poklona Peterovi, co s původními záběry dokázal, i když mě by to možná bavilo i s původním formátem. Trochu mě mrzí, že záběrů nebylo více (často se opakovaly a jsou hojně nahrazovány satirou či plakáty). Navzdory tomu, muselo to být šílené a jsem rád, že se Peter J. do toho pustil. Výsledek stojí za to. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

působivý "dokument" přibližující přes skvěle zrestaurované záběry a komentáře pamětníků skoro již zapomenutou dobu.Pro to připomenutí neprávem upozaděného je to výborné,pro větší dopad by bylo fajn občas komentáře stopnout.Takhle jsem se kolikrát mnohem víc soustředil na titulky a obraz mi unikal...80% ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Válka mně zajímá. Hodně o ní čtu. O slavných bitvách napříč staletími, o důvodech proč konflikty vypukly, o zbraních a hlavně o lidech. Lidské příběhy mne zajímají nejvíce. Snad proto mám rád denníky či autobiografické vzpomínky všech těch, kteří se nějakého toho konfliktu účastnili. A i když je to pohled jednotlivce, často značně subjektivně zabarvený, má to pro mne mnohem větší výpovědní hodnotu než tucet děl věhlasných historiků, kteří píší fundovaně o něčem co však sami neprožili. A proto mne tento dokument doslova uhranul. Ne těmi kolorovanými záběry. Už jsem viděl fantastický dokument I. světová válka v barvě, tam poprvé na člověka dopadla rudost krve i odporná jednotvárná hněď krátery a vodou roblemcaných kdysi úrodných polí Belgie a Francie.... Byl to ten způsob jakým byl dokument podán. Ta výpovědní rovina jednotlivců, upřímná i po tolika letech. Trochu mne mrzí, že když už byly ve filmu i tanky , zapomnělo se na letectvo :-). Ale základem tehdejších armád byly tři zbraně. Artilerie, kavalerie a pěchota a o mužích těchto složek je dokument především. Od Jacksona je to skvělý počin nejen k nedávnému výročí 100 let od Great war, ale je to také skvělá pocta těm co tam bojovali a umírali. Dnes už se zapomíná i na hrdiny té druhé války, natož té první. Je třeba mladým neustále zdůrazňovat, že svoboda a demokracie nejsou zadarmo. Tady je to za 5 vlčích máků ! * * * * * ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Do kompaktně návazného celku sestříhané hlasy desítek britských pamětníků přibližují peklo 1. světové války - nadšené narukování (nezletilých) mladíčků zmrazené otřesnými podmínkami zákopů západní fronty, které výrazně umocní roztažení a kolorování obrazu při příchodu na bojiště (nicméně HD ostrost fakt nečekejte). Problém nastává ve chvíli, kdy "příběh" sice graduje popisem brutálních jatek velké ofenzivy, jenže z pochopitelných důvodů z ní scházejí jakékoliv záběry, tudíž sledujeme jen leporelo z tematických ilustrací (což dvakrát nebaví). Historická působivost tak ke konci mírně opadá. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Děsivě působivé zprostředkování válečných hrůz z pohledu těch, kteří měli štěstí, že o nich mohli vyprávět. Peter Jackson zrestauroval více než sto let staré záběry, aby nás (i díky neméně důležitému zvuku) vzal přímo tam, to vše s komentářem řadových vojáků. Rozhodně nečekejte příval faktických informací, od toho jsou jiné dokumenty, tohle je opravdu o atmosféře, o atmosféře, o atmosféře, protože když jeden z vojáků vypráví, jak musel zastřelit jiného, sevře se hrdlo jemu i nám. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Peter Jackson pro film nashromáždil komentáře 120 válečných veteránů 1. světové války, jejichž nahrávky byly pořízeny v roce 1964. [Zdroj: kinobox.cz] (Duoscop)
  • V dokumentu se kromě jiných událostí objeví záznamy prvního nasazení tanků v bitvě na řece Sommě z 15. září 1916. (ArthasKarfa)
  • Veľká časť záberov nebola nikdy predtým publikovaná, keďže sa už dlhé roky tieto historické zábery a snímky nachádzali v trezoroch londýnskeho Imperiálneho vojnového múzea. (MikaelSVK)

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno