Reklama

Reklama

Žár

(neoficiální název)
  • USA The Burning (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neoblíbený táborový správce se stane obětí kanadského žertíku, který se však nečekaně změní v tragédii. O pět let později se hrůzně znetvořený muž vrátí na místo tragédie a mezi novými táborníky, kteří jeho příběh znají jen coby zábavně děsivou historku od táboráku, rozpoutá svými ostře nabroušenými zahradnickými nůžkami hrůzostrašný masakr. (nash.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Rok 81´ byl pro slasher velice plodný. Kromě druhého Friday the 13th a taktéž druhého Halloweenu přišel na svět i Antropophagus, Vrah Rosemary a v neposlední řadě taky tenhle neprávem zapomenutý klenot. Když se řekne The Burning, automaticky si vzpomenu na brutální scénu s vorem, kde šílený Cropsy vykydlí hned 5 táborníků. Bohužel je to i jediná scéna, kde gore Toma Saviniho dostane tolik prostoru. Je tu ale naštěstí parádní atmosféra lesů, ve kterém je dostatek strachu i přes den. Logika jde stranou, ale je více než jasné, kdo je jeho divákem: hororový maniak hltající Pátek třináctého či Sleepaway Camp, a ne žádný pseudointelektuál. Pro tuhle sortu diváků to bude jen další tupá vyvražďovačka, ale pro fanoušky tábornických slasherů je Žár doslova povinností. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je bomba, ještě před tím než začal Jason kuchat omladinu, byl tu Cropsy. Tahle vyražďovaná se povedla, gore je perfektní, postavy sympatický, prostředí tajuplný a je vidět že někomu, krásná příroda nesedla. Jenom je škoda, že to neni delší a taky, že tam neni víc mrtvol, pač tenhle horor je takovej dědeček všech letních táborů, ve kterých se vraždí. Navíc vidět film v dnešní hd kvalitě, to je fakt něco krásného. Cropsy vypadá neskutečně hrůzostrašně a je neskutečně sebejistý, vraždí i přes den a nebere na nikoho ohled. Ten soundtrack, mi trochu připomínal Věc, ale neberu to jako vykrádačku. V podstatě nelze nic vytknout, snad jen, že nevzniklo víc pokračování, ten potenciál ten byl. ()

Reklama

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Áno klasika, ale čo je trocha na škodu, je až moc klasická. Vyvraždovák bez rozmyslu, v pozadí ktorého stojí pomsta hlavnej obeti, ktorej nemiestny žartík skupinky kempujúcich táborníkov zničil život. Boh si jeho dušu k sebe nezobral, ale dal mu šancu na revanš. V znetvorenom tele nožnicovoruký sadista vracia úder späť! ### Popis celkom navnadí, navyše autorom špeciálnych efektov je Tom Savini, škoda je ale, že sa film nedokázal odpichnúť od tej tradičnej roviny, ktorá sa tak často používa. Paradoxne mne osobne sa páčila viac prvá polovica filmu, v ktorej toho krvavého zúčtovania bolo poskromne. To najlepšie ale čo "The Burning" ponúka, sú Saviniho krvavé, špeciálne efekty. Slasher, z časti žánrovo ovplyvnený formujúcimi klasikami ako REAZIONE A CATENA (1971), DELIVERANCE (1972), HALLOWEEN (1978) ...a inými, prichádza na scénu už v čase tzv. zlatého veku vyvražďovačiek. Nakoniec sa stal aj on klasikou svojho druhu. Vypovedá o tom aj odkazová stránka filmu. Príkladom sú dokumenty SCREAM GREATS, VOL. 1: TOM SAVINI, MASTER OF HORROR EFFECTS (1986), GOING TO PIECES: THE RISE AND FALL OF THE SLASHER FILM (2006), eXploitation CinemA (2009), ... ### "The Burning" Tonyho Maylama sa vo Veľkej Británii v októbri roku 1983 dostal až na koberec britských cenzorov z BBFC, ktorý Uncut verziu vydanú štúdiom “Thorn EMI“ z októbra 1982 stiahli z distribúcie uvalením banu na film umiestnením ho na zoznam tzv. "Video nasties". Na re-release filmu sa čakalo až do roku 1992, kedy štúdio “Thorn EMI“ prišlo na trh so svojou opätovnou verziou, tento krát skrátenou zásluhou cenzorov o 19 sekúnd. Akékoľvek zásahy do filmu pominuli v Británii v roku 2002, od kedy je možné zohnať "The Burning" v pôvodnom Uncut zostrihu zásluhou štúdia "Vipco". DVD disky sú limitované už iba vekovou prístupnosťou (Rated:18). ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Viděno optikou 15letého, tedy v době, kdy jsem viděl po1. Pátky 13., dal bych i s přihlédnutím k nostalgii rovnou 4. Jelikož se tak ale nestalo, dávám plné 3 s tím, že když pominu hudbu, která se spíše hodí k italským 80tkovým hororům a dokazuje tak, že Manfredini a Carpenter jsou jen jedni, tak musím pochváliti postavy, které (ať jsou sympatické či ne) mě bavily o dost více než v celé sérii Pátků, kde sloužily většinou jen jako maso na porážku, tudíž vám bylo jedno, kdo zhyne, ale zajímalo vás...jak. Tady jsem se první hodinu tak zabral do té party hic, která si čte po večer Hustlera či Playboy, objednává si celé pytlíky kondomů a které bych své dítě nesvěřil ani na den;-) že mi ty nastupující vraždy a minimálně část s vorem a relativně prázdnou kánoí, což považuji za vrchol, až vadily, heh. Jelikož JFL popsal dosti podrobně to s ženskou částí filmu, ušetřil mi další řádky, které mohu využíti ještě k ´´pár´´ větám. Sice jsem už zvyklý, že se hodně věcí dojí, prakticky do nekonečna, ale i když jsem rád, že zde nejde o další nekonečnou sérii, dal bych si klidně trilogii. Ale to maximálně. Maska, dosti dobrá a říkal jsem si, zda ho ukáží v celé své kráse. Byl jsem připraven na to, že ne. Freddy K. by mohl závidět. Zahradnické nůžky po všem těch mačetách, motorovkách a dranžírácích, docela fajn změna, byť mám dojem, že Jason onen původně nevražedný nástroj též v jednom díle použil. Ostatně, on použil kde co, včetně stanového kolíku.;-) A na závěr dodám, že nechápu, proč zabil tu postarší prostituku (měla parádní nohy, včetně bot, i když zkazila atmosphéru, která začala slovy... ,,Tak půjdeš dovnitř, když jsi mě doprovodil? Já jdu. Chceš to se zhasnutými světly? Mě to neva. Sundáš si klobouk? Mě to neva. Dělala jsem to s chlapama, kteří byli oblečení. (A teď to příjde) Tak dělej, já si musím vydělávat´´. A Cropsy vzal během škrcení nůžky a.....no, řekněme, že  Savini měl práci) a i tak pochválím prvních 13min. které jsou jako takový prequellový minifilm a pokud by na mě neudělaly dojem, dál bych se asi nedostal. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

"Neotáčajte sa, uvidí vás." "Nedýchajte, započuje vás." "Nehýbte sa, inak ste mŕtvi." Hneď úvodná scénka, keď si štyria chlapci chcú spraviť žart z jedného chlapíka je podarená ( zapálenie zaživa ). Od toho momentu sa už nič nedeje, spomeniem scénku keď ten znetvorený vrah zabodne zahradnícke nôžky do brucha striptérky, velmi dobrá scénka. Ďalej sa to nudne vlečie, vrah sa objavuje len miestami, dievčatá sa snažia aj ukázať prsia aby tak trošku zahnali tu nudu, ale ani to nezaberá. Poriadny masaker nastane v druhej polovici, zvlášť scénky v lese sú vydarené, ale bohužial ani to nás nezachráni, snímok sa značne miestami tiahne, ale vyvražďovačka to je dobrá a je cítiť atmosféru 80 rokov 60 percent. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (20)

  • Tento film nastartoval kariéry producentů Harvey Weinsteina a Boba Weinsteina. (Chatterer)
  • Herci Jason Alexander, Fisher Stevens a Holly Hunter zažili v tomto snímku svůj celovečerní filmový debut. (Chatterer)
  • Matka producentov Harvey Weinsteina a Boba Weinsteina, Miriam Weinstein, sa taktiež spolupodieľala na natáčaní tohto filmu, a to ako pre-produkčná asistentka. (beso74)

Reklama

Reklama