Bruce BeresfordKamera:
Peter JamesHudba:
Hans ZimmerHrají:
Morgan Freeman, Jessica Tandy, Dan Aykroyd, Patti LuPone, Esther Rolle, Crystal Fox, Bob Hannah, Ray McKinnon, Trilby Beresford, Jen Harper (více)Obsahy(1)
Pro Daisy, bohatou a tvrdohlavou americkou židovku, která je už příliš stará na to, aby mohla řídit auto, najímá syn v padesátých letech 20. století, kdy se v ulicích i politice opět řeší rasové spory, černošského šoféra. Do rodiny přichází Hoke a musí si před Daisy, která předstírá, že ho nepotřebuje, svou pozici obhájit. Hoke nemůže pochopit její izolovanost od světa a neschopnost uchopit společenské změny. Ona zase nedokáže pochopit, proč jsou lidé jako Hoke neustále rozhořčeni... Až ve chvíli, kdy jde slečna Daisy do domova důchodců a Hoke je už moc starý na to, aby ji vozil, si oba dva uvědomí, jak moc se měli rádi a jakými dobrými přáteli byli... (oficiální text distributora)
Zcela obyčejný řidič změnil život jedné postarší dámy. Jejich postupné sbližování nebylo jednoduché. Neustále se dohadovali a špičkovali. Film udělal z téměř neznámého herce Morgana Freemana velkou hollywoodskou hvězdu, která září i dnes a má stále co nabídnout. Viděla jsem ho v tomto snímku úplně prvně a připadal mi hodně sympatický. ()
Nádherný a ohromně laskavý film, který v sobě skrývá mnohem o dost víc, než se původně tváří. Není jen o milém, klasicky se vyvíjejícím "vztahu" mezi dvěma postaršími lidmi, ale i o předsudcích, rasismu a kusu historie...Plný počet nedávám, protože přeci jen většina snímku je sice příjemná, ale s klasickým průběhem o podobných filmů. ()
Morgan Freeman je zde opět úchvatný svým ,,obyčejným" a nenásilným ztvárněním své role. Jednotlivé postavy nepřehrávají, jsou civilní a dobře se na ně kouká. Samozřejmě mám na mysli - Freeman, Tandy a Aykroyd. Dan Aykroyd zde má dobrý charakter bez předsudků vůči lidem tmavé pleti, který v době, ve které se odehrává tento film, neměla velká část populace. Tento film je pěkně natočený a zahraný. Přes všechna tato pozitiva se mě ,,Řidič slečny Daisy" příliš citově nedotkl, ale to je jediná výtka. ()
Moc příjemné dílko. Jessica Tandy jako tvrdohlavá a protivná slečna Daisy a Morgan Freeman jako její řidič sympaťák Hoke. Humor, vážné scény a dojemné výjevy jsou rozumně a nenásilně "namixované" v celek, který spolu s nenápadnou Zimmerovou hudbou tvoří obrovsky pohodobý a krásný film. A po zhlédnutí už chápu, proč snímek dostal Oskara také za masky. ()
Geniální film s vynikajícím způsobem protivnou Jessicou Tandy a ještě úžasnějším, poněkud prostoduchým kliďasem Morganem Freemanem. Dana Aykroyda nemusím, ale tady se docela vytáhl. Není nouze o situace vtipné i dojemné, ze závěru trochu mrazí a bolí u srdce, ale takový je prostě život. Zbožňuju tenhle film - v původním znění s titulky nemá chybu. 100% ()
- Hans ZImmer vždy na svých koncertech začíná hudbou právě z tohoto filmu. (major.warren)
- Vo filme Be Kind Rewind je Šofér slečny Daisy jedným z filmov, ktoré sú "zošvédované". (Mihail123)
- Jessica Tandy se vsadila o 100 dolarů se svým agentem, že nevyhraje za svou roli Oscara. Po předávání Oscarů mu řekla, že to byla nejlepší sázka, kterou kdy prohrála. (ČSFD)