Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (147)

Pražák 

všechny recenze uživatele

"A holčičko, máš radši tatínka nebo maminku? - Já mám nejradši Stalina!" Zřejmě tenhle film skvěle odráží ruskou povahu, absurditu doby a vše tak trošku zlehčuje, ale na mě to osobně teda vůbec nepůsobilo. První dvě třetiny se kroutím nudou, aby to alespoň v části "otce Stalina" nabralo teprve finále a pak zase nic. Oceňuju Menzlův koncept s ruskými herci, který jsou opravdu správně vesničtí a neherečtí. Neoceňuju dabing, který teda opravdu tahal za uši. Zejména Abrhám, poprvé jsem si uvědomil, že jeho hlas vůbec v dabingu nefunguje, stejně tak i někteří další. Troufám si říct, že Svěrákův scénář do filmu vkládá "český" smysl pro humor a trošku filmu ubližuje. Tvaří se to kolikrát více jako český pohled na ruský. Myslím, že ruský humor je drsnější a daleko černější. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Unikátní film v historii české kinematografie o ruském vojákovi, který má hlídat letadlo u nějaké vesnice, protože je to natočené v ruštině s ruskými herci ( čestná vyjímka Labuda ). Dobovka odehrávající se roku 1942 jako tragikomedie, ale myslím, že to jeden z nejslabších Svěrákových filmů a Menzlových taky. PS: Točit v roce 1993 film v ruštině, to je pro diváky atraktivní asi jako točit ho zrovna v dnešních časech. Slabá věc. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

4* tentokrát půjdu proti proudu u mých nejoblíbenějších uživatelů a musím tento Menzelův film pochválit. Viděl jsem ho už dvakrát a pokaždé na mě z něho dýchla příjemná atmosféra a typická ruská poetika. Taková směsice budovatelského nadšení, absurdního švejkovství a venkovské bezstarostnosti. Herecké obsazení i výprava je slušná. Asi poslední Menzelův film co stojí za to. Za sebe doporučuji a určitě si současných 61% nezaslouží. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] A zase nutné BLÁBOLENÍ u kratších komentářů nakonec, kvůli zdejšímu omezujícímu pravidlu pro recenze (vysvětlení najdete v mém deníčku) ... BLA BLA BLA BLA BLA BLA ()

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Dýchá z toho na mě hodně tendenční závan. Je po revoluci a tak se musíme vypořádat s minulým režimem. Ne že by to bylo špatně, jen je to tak nějak celé mdlé. Nefunguje nadhled a humor v kombinaci s s vážným podtextem odporného chování Nkvd. Nechytne to, vyšumí to do ztracena a "komická" figurka souseda s hovnama je dementní a zbytečná. Zato jeho manželka s děckem je teda něco:-) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, který vznikl v poněkud nevhodnou dobu, od autorů, od kterých se zkrátka čekalo něco jiného. Situovat český film z první poloviny 90. let do sovětského prostředí bylo dost odvážné a z komerčního hlediska se nevyplatilo. Atmosféra je trochu čechovovská a humor není založený na gazích, ale na absurditě prostředí a poměrů. Chudoba sovětské vesnice na začátku 40. let je očividná a zoufalé politické poměry nejlépe vyniknou ve scéně zatčení sovětského tajného armádní kontrarozvědkou, kdy si dotyčný myslí, že padl do rukou Němců a řve, že nechal povraždit velké množství sovětských občanů včeně komunistů. Oproti knize je film laděný smířlivějším způsobem, kniha je prostě bezvýchodnější a temnější. Ve srovnání se současnou českou filmovou produkcí je tenhle snímek přímo poklad. Herecké obsazení je vzhledem k účasti ruských herců příjemným osvěžením. Celkový dojem: 85 %. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Během premiérového měsíce vidělo film v českých kinech 29 816 diváků, což znamenalo tržbu 820 624 Kč. Snímek se tak stal 9. nejnavštěvovanějším filmem a 5. nejnavštěvovanější premiérou měsíce října 1994. (cinema_cz)
  • Film sa svojím rozpočtom 35 miliónov Kč stal na svoju dobu najdrahším českým filmom. (Raccoon.city)
  • Jde o první film v ruštině (u nás však dabovaný), natočený mimo území Ruska (exteriéry se točily v bývalém vojenském prostoru u Milovic). (Siriuss)

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama