Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Kulisy se změnily, ale v jádru je to pořád ta "stará, dobrá" válečná story, na jaké nás nutili chodit v rámci Klubu přátel sovětského filmu. Dokonce se v jednom dialogu objeví povzdechnutí nad zaniklým Sovětským svazem a kdo by nepochopil, jak v něm všem národům bylo dobře, tomu je explicitně vyjmenováno mezinárodní složení týmu. Podívaná je to velkolepá, nechybí samozřejmě ani soldát, který "zalehne kulometné hnízdo", a na samém konci na všímavého diváka mrkne ve zpětném zrcátku taxíku Emir Kusturica. Něco jako čínský spektákl Operation Red Sea (včetně vražedné délky), ale tohle bylo filmařsky o fous stravitelnější. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Drsné mapovanie udalostí 90-tych rokov na Balkáne z pohľadu ruských a srbských producentov. Veľkolepá produkcia, skvelá kamera a miestami aj hudba sú výrazne degradované zbesilým strihom, ktorý sa stáva zbytočne preafektovaným. Jednoduchý príbeh skupiny odpadlíckeho komanda, ktoré má brániť strategické letisko v Prištine, je vyrozprávaný komplikovaným spôsobom. Tu doslovne platí, že v jednoduchosti je sila, čo snímok úspešne ignoruje. Z politického pohľadu už na mňa neplatí ani americká ani ruská propaganda, v tomto prípade si rusofilovia budú od rozkoše cvrkať do gatí. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimave videt jugoslavsky konflikt i z te druhe strany. Myslim, ze kazdy slusny Cech musi byt na strane Srbu a stydet se za tehdejsiho prezidenta, ktery cosi mlel o humanitarnim bombardovani... Skoda, ze film vice nez na pribeh vsazi na akci a velkorysou stopaz.... Dobra atmosfera a presvedcive herecke vykony. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslíme, že ti dobří jsou Rusové a Srbové, a ti zlí kosovští Albánci, tak tu máme klasický akční film západního střihu, kdy partička neohrožených zabijáků čelí mnohonásobné přesila a zvládne vyplnit úkol za každou cenu. Co nám ale film řekne o dnešku? Že Rusko a Srbsko Kosovo neuznají, a že dokud Rusové byli v Kosovu, tak Srbům nic nehrozilo? Nebo je potřeba demonstrovat sílu před západem? Nebo je snad jinde zakopaný pes? ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Že na Kosovo a jeho existenciu mám dlhodobo trocha rozdielny pohľad než hlavný prúd médií je jedna vec. Druhá je, že si myslím, že aj keď tu boli prehnané pseudohrdinské zábery, tak ako celok ten film má gradáciu, zápletky, nenudí, nenaštve okrem islamistov asi nikoho a rozhodne sa dá pozerať s kamošmi/kamoškami. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)

Reklama

Reklama