Reklama

Reklama

Nekonečný příběh 2

  • USA The NeverEnding Story II: The Next Chapter (více)

Obsahy(1)

Na plátna kin se vrací chlapec Bastien se svými přáteli - létajícím drakopsem Falkem a chlapcem - válečníkem Atrejem. Znovu se pomocí kouzelné knihy dostává do říše Fantazie, která je ve velmi špatném stavu. Chátrá a její obyvatelé i vládkyně ve Slonovinové věži jsou ohroženi neustálým zmenšováním zásob snů a pohádek ze světa lidí. Bastien se stává jejich poslední nadějí na záchranu. Toho si je vědoma i zlá čarodějnice, která se snaží chlapce zbavit jeho síly a přimět ho, aby si přál splnit co nejvíce přání. S každým takovým přáním totiž zmizí z Bastienovy paměti jedna vzpomínka. Po mnoha dobrodružstvích zbývají poslední dvě přání... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Svet fantázie v núdzi opäť povoláva Bastiana. Toho síce hrá iný herec, rovnako jeho otca, ale rozprávkovú atmosféru si pokračovanie udrží. Tvorcovia si šikovne poradili s rozdelením knihy, keď prakticky druhý diel zoštopkali z toho čo nebolo jednotkou sfilmované. Príbeh poukazuje na chamtivosť, háji vnútorné hodnoty aké sa zvyknú zapredávať takzvanej prázdnote. Moc pekná metafora bola použitá so strácaním spomienok, čo sa v podobe guličiek rozkotúľajú po každom prianí. Rovnako ma zaujala myšlienka o knihách aké ponúknu zakaždým nový príbeh, nech ste ich stranami prešli alebo nie. A síce som mal miestami pocit, že sledujem princeznu Leju a Luka Skywalkera, druhá kapitola Nekonečného príbehu sa za seba hanbiť nemusí. ()

stepankoby1 

všechny recenze uživatele

Změna stylu vyprávění z náznakové fantasy na jednoznačnou a doslovnou pohádku je asi to nejhorší, co scénáristy mohlo napadnout. Nejen že je tohle pokračování slabší, ono kompletně zabíjí smysl a poselství jedničky, aby ho mohlo nahradit "dvěma světy" ve stylu Arabely. K tomu přičtěte příšerný scénář přepisující osobnosti starých známých (Bastian a jeho otec jsou na tom nejhůř), hnusné speciální efekty, a protože někomu zjevně došla fantazie, dojde nakonec i na kopírování záběrů z jedničky. Stručně řečeno nesnesitelná tragédie, kterou máte každou vteřinu chuť vypnout. Od odpadu zachraňuje jen místy dobrá hudba a pár dobrých nápadů (vzpomínky a přání mohly být za jiných okolností i docela vydařené). ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jasne, dvojka je jen slabej odvar z prvniho dilu, ale na druhou stranu, zas tak hrozna tragedie to neni. Pribeh je dostatecnej, vrati se stary znamy postavy a i kdyz se tak nak vlastne furt nic nedeje, film je najednou u konce, aniz by se clovek zacal nudit. Hlavni vytku tak mam k trikum, ktery jsou fakt ubohy, ale jinak se jedna o docela koukatelny rodinny fantasy. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Jak nám bohužel herci zestárli, tak i kvalita filmu šla dolů. V případě Bastiena nasadili velmi nesympatického týpka. Také zde hraje větší roli otec, který je tak debilní a leze například do postele v botách, když přišel z venku. Také svět fantazie byl velmi ořezán a to ve vysokém měřítku. Sice zůstali základní postavy, ale to je tak vše. Zasazení královny, jako šéfku nicoty, mi přijde ehm trapné. Bohužel to vůbec nefungovalo. Celkově se mi to nelíbilo. ()

HellFireFery 

všechny recenze uživatele

Po legendární jedničce byl vytvořen díl druhý, který vlastně ani vzniknout neměl. Celý film se (kromě známého knihovníka) tváří úplně jinak. Postavy jsou stejné, ale díky novým hercům ztrácí své kouzlo. Nesympatický Bastian či naprosto nevhodně zvolený Atreyu jsou jen dalším černým bodem. Nehledě na to, že děj skutečně za moc nestojí. ...a to nás čekala ještě trojka! :-/ ()

Galerie (10)

Zajímavosti (12)

  • V prvním díle z roku 1984 byli tvorové z říše Fantazie vytvořeni v podobě zmenšených modelů, dále se pro tvorbu speciálních efektů užívalo modrého plátna. V tomto pokračování trikaří vsadili na modely kreatur v životní velikosti a jednotlivá pozadí scény byla tvořena spíše dokreslovačkami. (fiLLthe3DD)
  • Původně mělo být natáčení tohoto filmu zahájeno krátce po uvedení (a obrovském úspěchu) Nekonečného příběhu (1984), ale výrobu pozastavil soudní spor mezi studiem Warner Bros. a autorem knižní předlohy. Spisovatel Michael Ende totiž nebyl spokojen s kvalitami filmového zpracování, a tak studio zažaloval, přičemž požadoval, aby výroba druhého dílu byla buď zrušena, anebo přejmenována, nicméně soud jeho žádost nakonec zamítl. (fiLLthe3DD)
  • Celosvětová premiéra proběhla v Německu 25. října 1990. (Varan)

Reklama

Reklama