Akta X - Série 7 (1999) (série)
Tvůrci:
Chris CarterRežie:
Kim MannersKamera:
Bill RoeHudba:
Mark SnowHrají:
David Duchovny, Gillian Anderson, Billy Drago, James Morrison, Kate McNeil, Cara Jedell, Sage Allen, Pamela Gordon, Dylan Kussman, Aaron BraxtonVOD (1)
Agenti mají podezření, že doktorovu rodinu ohrožuje magie. (Disney+)
Večer sa pre lekára z Marin County v Kalifornii začal skvele. Dostal cenu pre najlepšieho lekára na Západnom pobreží. V noci sa však spustí alarm a lekár po príchode na prízemie zistí že na lampe visí obesený jeho svokor, ktorý ma dokonca podrezané hrdlo a na stene je jeho krvou napísané ZLODEJ. No, ak by to bola svokra tak by bol vrah jasný ale takto sme svedkami jedného z najlepších príbehov šiestej série. Aj keď, už tretia časť po sebe sa odohráva v Kalifornii a pomstiteľ sa volá Peetie a to je priezisko, ktoré použivali Mulder a Scullyová čoby manželia v bytovom komplexe Arkádia. Žeby kríza či nedostatok nápadov? ()
Sedmá řada byla celkově slabší období seriálu, ale tahle epizoda je moje nejoblíbenější z ní. Zápletka s woodo už tu sice byla, ale tady je trochu jinak pojatá a záporák v podání pana Draga je jedním slovem excelentní, mrazí z něj v zádech jen při pouhém pohledu. ()
"Ty mě pořád zkoušíš, že Scullyová ?!" ;) ()
"Lousy spelling aside, who do you think it refers to? Who's the thief?" ()
Můžeme na 7. sérii se všemi těmi "Kluby rváčů" a "Střelci v první osobě" nadávat jak chceme, ale pár výborných epizod klasického střihu v ní najdeme. Toto je jedna z nich. Už jen to, že je to krásně temné a hororové, by mi stačilo ke štěstí, ovšem tato epizoda má ještě několik dalších trumfů v rukávu. Především je to skvělé herecké obsazení. Jamese Morrisona dobře znám ze seriálu "24 hodin" a mám ho celkem rád, je to sympaťák. Zdejší role váženého doktora s tajemstvím mu sedla. Největší hvězdou epizody je pochopitelně Billy Drago, který na sebe strhává veškerou pozornost. Ikonické záporáky on umí. Občas sice trochu přehrává a místy může působit až béčkovým dojmem (především v závěru), ale v tom spočívá jeho kouzlo. Umí být mrazivý i zábavný zároveň (scéna s mikrovlnkou a popcornem). Z mého pohledu ztvárnil nejvýraznějšího a nejzapamatovatelnějšího záporáka 7. série. Dalšími trumfy jsou pochopitelně excelentní režie Kima Mannerse a jako tradičně povedená hudba Marka Snowa, která navozuje tu správnou atmosféru. Po dějové stránce není epizoda nejoriginálnější, je to dost jednoduchý příběh, ale v rámci možností si s tím trojice scénáristů poradila docela dobře (scénář vznikal v časovém presu). Je to hodně děsivý díl, který svým charakterem připomíná starší série seriálu. Když k tomu připočtete ty kvalitní herce, nemůže být žádných pochyb o tom, že je to jasných 5 hvězdiček. Za mě určitě jedna z TOP 3 samostatně stojících epizod této řady. ()
Photo © 20th Century Fox Television