Reklama

Reklama

Moucha

Trailer 1

Obsahy(1)

Film byl natočen podle stejnojmenné povídky George Langelaana. Hlavní postavou je Helene (Patricia Owens), která svému švagrovi Francoisovi (Vincent Price) a inspektorovi Charasemu objasňuje okolnosti záhadné smrti jejího muže André Delombrea (Al Hedison). Podle jejího tvrzení vynalezl její muž jakýsi teleport, který následně vyzkoušel sám na sobě. S ním se však nepozorovaně přenesla i malá moucha. Geny se pomíchaly a výsledkem byl muž s muší hlavou a končetinou a moucha s hlavou a končetinou lidskou. I když má André muší hlavu, je stále člověkem a snaží se hrůzné důsledky experimentu zvrátit. Film se stal hitem své doby a často je považován za skvělé završení hororové éry padesátých let. (Hurley)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

HAL 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem stihl jen poslední půlhodinu, ale i tak na mě dokázala zapůsobit velmi silná atmosféra filmu a také velice slušné herecké výkony hlavních představitelů. Zastaralé triky už sice dnes působí trochu směšně, ale režisér pochopil že mnohem větší hrůzu vzbuzuje neviděné a tak mouchu takřka neukazuje. Úplně pak na triky dá zapomenout velice působivý závěr s mouchou v síti. 7/10 ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Moucha. Zvláštní to stvoření. Celý den si jen tak poletuje po okolí, když dostane hlad, tak si sedne na nejbližší popelnici nebo na psí ,,výtvor". Člověk ji kromě zaplácávání může napíchnout na háček a pomůže mu tak chytat ryby. A nebo o ní může natočit film. Moucha z roku 1958 je první zpracování známé sci-fi povídky, která bude filmaře zřejmě ještě dlouho lákat, neboť jsem zaslechl zvěsti o dalším remaku. Ale teď už k filmu samotnému. Původní Moucha rozhodně nebyla koncipována jako horor a řazení tohoto snímku do hororové kategorie mi přijde trochu zcestné, protože se zde není čeho bát. Film je vystavěn jako retrospektivní detektivka, která hraničí s dramatem vědce, který pro svůj vynález obětoval všechno. Největším kladem filmu je scénář, který je opravdu chytrý, ale mohl si odpustit závěr, u kterého jsem málem smíchy spadl z postele a je škoda, že to takhle zkazilo dojem, protože mě snímek celou dobu držel v určitém napětí. Patricia Owens si své řádně odkřičela, takže zde není co vytknout a triková scéna mouchy s lidskou hlavou v pavučině byla kouzelná, takže můžu opravdu vytknout jen ten závěr, ale i to mi stačí, abych 2* strhl. ()

Reklama

erl 

všechny recenze uživatele

První filmové zpracování osudu geniálního (a neopatrného) vědce. Celý film se nese v poklidném duchu a staví především na povedených hereckých výkonech. Vincent samozřejmě celý ansámbl bez mrknutí oka hravě zastiňuje. Dějová linie se mi moc líbila. Po celou dobu jsem měl takový špatný pocit a litoval osud hlavního hrdiny. Závěr je však zdrcující a patří pro mě k největšímu psychu co si dokážu představit! Čistokrevná tragédie! Cronenbergovu verzi mám sice mnohem raději , ale tohle je klasika a perfektní ukázka horroru 50. let. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl až po dost dlouhý době co jsem viděl remake který se mi líbil(i když je pravda že jsem do remaku musel vyrůst, viděl jsem ho poprvé někdy když mi bylo 11 a to nebylo zrovna nejlepší). Tahle původní verze se mi líbila ale bohužel mě zas tak moc neuchvátila těch 90 minut mě to bavilo ale není tu nic co by mě bralo na to abych film zkoukl vícekrát. Jistě efekty jsou fajn hlavně finální scéna s pavoukem a Price je tu výbornej, ale bohužel je tu dost hluchých míst a neuvěřitelně mnoho klišé. Líbilo se mi to ale rozhodně jsem nebyl tak odvařenej. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Porovnávat jak zvládal Cronenberg zfilmovat proměnu člověka v mouchu o 30 let později je trochu zbytečné. Neumann využívá možností doby a soustředí se spíše na příběh vědce, který se svým experimentováním zašel příliš daleko, než na efekty. MOUCHA z roku 1958 není tak ani horrorem, spíš jak dramatem se sci-fi nádechem. Obsazení je pak velicé dobré, Vincent Price je božský. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • Film byl natočen za 18 dní a vydělal okolo 6 milionů $. (Zdroj: davidhedison.net) (Chatterer)
  • Natáčelo se v Kanadě a v New Yorku (USA). (Varan)
  • První verze scénáře Jamese Clavella věrněji kopírovala povídku, kterou napsal George Langelaan pro časopis Playboy v červnu 1957. Ale produkční si vyžádal šťastnější konec. (HellFire)

Reklama

Reklama