Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (95)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Je trochu škoda, že jsem tenhle seriál nesledoval před lety, když byl novinkou. Dneska už je jeho formát trochu zastaralý a přiznejme si, v konkurenci současných hyperrealistických dramat HBO působí trochu rozmělněným dojmem. Přesto hlavní devíza sérií HBO, totiž dobrý scénář, zůstala zachována. Zřejmé jsou pokusy o inovaci klasické struktury vyprávění přidáním vypravěče, který nás dějem provází a upozorňuje na bolestivá místa amerického sociálního a vězeňského systému. Nemůžu se ale ubránit dojmu, že vyprávění často zbytečně retardují. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nebojte, s čarodějem ze země Oz to nemá nic společnýho. První série a první nadšení. Žádný sraní se s klasickejma klišéma. Všichni jsou nějak zlí a to dodává seriálu na uvěřitelnosti. Žádnej kladnej hrdina. Vraždy, znásilnění, drogy, píchání prdelí, ponižování a povyšování, sex, to je v tomhle seriálu na denním pořádku. A to je to, co z něho dělá unikát. Mám ale takovej strach, že druhá sérka půjde k šípku... Nešla. Nešla k ní třetí, ani prodloužená čtvrtá. Z těch mi tam moc neseděla láska Beechera a Kellera a jejich vztah jak z nějaké telenovely, akorát trochu drsnější. Bylo vidět, že scénáristi postupně vyměkávají. Ale v páté se to docela posere - najednou je tam plno různejch programů pro vězně (zpívání, psi) a objevují se tam nesmyslné situace (výhra v loterii, zmizení popálenýho reverenda) a to dokáže docela naštvat, nemluvě o tom, že místo vypravěče vám v jednom dílu naservírujou zpívající muzikálové vložky jednotlivejch protagonistů. Prostě mi to přišlo, že scénáristům pomalu dochází dech. Bojim se, že mi začíná docházet, proč tenhle skvělej seriál skončil šestou sérií. V té se už neobjevují skoro žádné nové postavy a je to už dost stereotyp. Nic to ale nemění na tom, že to je jeden z nejlepších seriálů, které kdy byly natočeny... ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Tam, kde končí záporáci z vašich oblíbených seriálů, tam začíná Oz. Na místě, kde mezi spoluvězni nenajdete čistě kladnou postavu a kde vám osud rád hází pořádné klacky pod nohy. A kde pro rozzářený happyend není a nebude místo. Každá postava je vláčena svými démony a jen trochu zúčastněný divák je tím bahnem vláčen okamžitě taky. V Emerald City tak nepřežijí ani citlivější povahy a to je i ten důvod, proč se pátá hvězda i přes vysokou kvalitu ani po šesti sériích nepřikulila. Přestože co se týče nejspodnějších hlubin lidské psychiky budete jen těžko hledat rovného, tohle je pro mě po emocionální stránce až příliš náročné divácké peklo. Pro příznivce těch nejdramatičtějších zkoušek lidským osudem ale jednoznačně číslo jedna. Nejoblíbenější postavy: Ryan O'Reily, Tobias Beecher, Tim McManus. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

HBO je stroj na skvelé seriály a Oz z roku 1997, o ktorom som až doteraz nič netušil, je toho jasným dôkazom. Keď som sa k nemu náhodou dostal, stačilo mi zopár komentárov a obsah aby som sa do jeho sledovania pustil takmer okamžite. A urobil som veľmi dobre. Oz je jeden z najlepších seriálov aké som mal možnosť vidieť. Teda, zatiaľ ho hodnotím len po dvoch sériách ale nepredpokladám, že by úroveň v nasledujúcich sezónach mala klesať. Ak milujete filmy z väzenského prostredia plné násilia, intríg, drog a charizmatických postáv (poväčšinou vrahov, násilníkov, a podobnej hávede) tak tu si prídete na svoje. A nie len v jednom filme ale hneď v 56 takmer hodinových epizódach. Ach, bože ako sa už teším na tretiu sériu.... 90 %!! Maximálne ma to dostalo... 1. sezóna 90 %, 2. sezóna 95 %, 3. sezóna 90 % moja závislosť na tomto seriále je definitívna. Vývoj postáv je v niektorých prípadoch neskutočný, v niektorých realisticky nepravdepodobný a v niektorých doslova čudný. Baví ma to a drží pri obrazovke celú minutáž každej epizódy. Najlobľúbenejšie postavy zatiaľ: Beecher, Schillinger, Adebisi, Tim McMannus, O´Reilly, Gloria (LaGuerta z Dextera). A keď sme pri tom teší ma, že je tu veľa postáv z neskorších úspešných seriálov a to hlavne z The Wire a Dextera. Už sa teším na príchod Davida Zayasa a Erika Kinga. 4. sezóna 80 %! V štvrtej sérii (bohužiaľ) prichádzame o množstvo hlavných postáv. Viacero dejových liniek sa uzavrie alebo odídu do stratena. Dej sa trochu spomaľuje a keďže má táto séria až 16 častí už to nie je až tak strhujúce dobrodružstvo ako v predchádzajúcich sezónach. Stále je to však vysoko nadpriemerný seriál a starý dobrý, kvalitný Oz... 5. sezóna 75 %! O chlp slabšie ako predošlé série ale stále vysoko v seriálovej hierarchii. Je až neuveriteľné ako sa tvorcom darí držať kvalitu a náboj deja, keďže sa odohráva v podstate celý čas na jednom mieste (s miernymi výnimkami). Násilných a krvavých scén je tu stále fúra a pritom nie sú nijak sprosto samoúčelné. 6. Sezóna (90 %) to všetko ukončila a mne budú títo vagabundi asi aj chýbať. Takýto dobrý seriál z väzenského prostredia sa už len veľmi ťažko objaví. Klobú dole HBO. SPOLU 90 %!! ()

Dr_Bilo 

všechny recenze uživatele

Oz, pouliční jméno pro Osvaldské státní nápravné zařízení. Čtvrtého stupně. Máme zde árijské bratrstvo, které se vyžívá ve znásilňování spoluvězňů. Máme zde hispánské, černošské a taliánské gangy bojující o nadvládu nad prodejem drog a samozřejmě jsou zde i černošští muslimové, kteří po vzoru Malcolma X bojují za svá práva. V tomto výčtu bych mohl dlouze pokračovat a přirozeně je zde i spoustu individuí, která by člověk jen těžko mohl zařadit do nějaké škatulky a ti všichni spolu musí každý den žít. Společně jíst, společně cvičit v posilovně a společně se sprchovat. Člověk nemusí být zrovna Columbo, aby začal tušit, že tohle nemůže dopadnout dobře. Oz je plný drog, násilí a sexu, ale moc děvčat se v něm nevyskytuje... Jednoznačně nejdrsnější seriál, jaký jsem kdy viděl a to už jsem jich přece jenom pár viděl. Tohle není televize, to je HBO. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Terry Kinney, představitel Tima McManuse, a Kathryn Erbe, představitelka Shirley Bellinger, se během natáčení seriálu vzali. Rozvedli se v roce 2006 (CRYPT)
  • Postava Shirley Bellinger byla natočena podle skutečné vražedkyně dětí Susan Smith. (CRYPT)
  • Miguel Alvarez (Kirk Acevedo) má velké černobílé tetování růže na zadní straně ruky. Jeho umístění se však během průběhu seriálu střídalo mezi pozicí na pravé a levé ruce. (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama