Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Už som skoro na konci druhej série a veľmi dobre sa na to pozerá.Predstavia vám pár postáv a čakáte, že nejaká je podstatná a hned behom zvratu kohosi podpália a pošlu do kytiek.Dej sa rýchlo a dynamicky rozvíja, žiadné telenovelské naťahovačky, postavy sa vyvíjajú, kastrácia, či odkusnutie penisu ani v tomto seriále nechýba, čo je veľmi dobre.Každú chvíľu príde do väzenia nová postava a je to ako ruská ruleta...ktosi musí byť oprcaný, niekto musí chcípnuť a byť podvedený.A idem na ďalšiu časť.. ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

Nie je to seriál pre citlivé povahy a ľudí, ktorí sa topia v depkách. Keď som videl prvé časti Prison Breaku, povedal som si, uff, tak toto sa tvorcom podarilo. No iba do momentu, kým som nezhliadol OZ. Až som mal niekedy pocit, že sa tu niekto niečím nechal inšpirovať... Drsné, provokujúce, šokujúce, tvrdé - čo iné by ste chceli z väzenia, kde máte pohromade vrahov, náckov, nadopovaných čiernych, agresívnych žltých, uhladených, ale o to nebezpečnejších taliánov, homosexuálov, transvestitov... a príbehy takejto lúzy vytvárajú jeden z najlepších seriálov, aký som kedy videl.. a zachvíľu si ho s chuťou pozriem opäť. PS: Vynikajúcim príkladom toho, čo sa môže stať z človeka za múrmi väzenia, je právnik Tobias Beecher. ()

Reklama

Gumi.30 

všechny recenze uživatele

Malá otázka. Co Vám vzejde z příběhu o jednom "open vězení", kde mezi sebou relativně volně žijí hispánci, Italové, árijci, afroameričane, černí muslimové a neposkupinkovaný zbytek? Odpověď zní: nejlepší seriál všech dob! Je neskutečně zajímavé sledovat vývoj "vězňů". I z úplných outsiderů se mohou stát velké ryby a naopak. Postavy se mění a nikdo si nemůže být ničim jistý. Na jejich rozhodování mají vliv, třeba aktuální situace, okolní(venkovní vlivy) nebo unáhlené rozhodnutí. Skupiny mezi sebou uzavírají dohody a koalice proti těm druhým. Seriál Vás naprosto vtáhne a udělá z Vás dalšího mukla v EM City. Můžete se přidat na stranu psychopatického agresora Adebisiho, přiklonit se na stranu lehce vyšinutého Miguela Alvareze, postupovat systematicky po vzoru sicilských rodin, stát se další ovcí "ass clenera" O' Reillyho nebo se, třeba vydat cestou spirituality a rozvahy pod dohledem duchovního Saida. K tomu se můžete těšit i na neotřelé flash backy a výstupy Augustuse Hilla. Seriál mě naprosto uhranul jen mě mrzí, že se seriál nestal takovým kultem, jakým by si zasloužil být. Bohužel to platí i o hercích, kteří se až na pár vyjímek po OZu moc neprosadili. Nejlepší/nejlíbenější postavy: Kareem Said, Tobias Beetcher, Miguel Alvares, Ryan O'Reilly, Tim Mc McManus Další zajímavé postavy: Simon Adebisi, Jefferson Keane, Peter Marie, Chris Keller, Verm Schilinger ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Sliboval jsem si víc. Oz se odehrává pro mě ve velmi atraktivním prostředí, ale vůbec mi nesedí ty vypravěčské vstupy a průvodce v roli Harolda Perrineau. Další co fakt nemusím, je nadměrné využívání Boha, tady se o ničem jiném v podstatě nemluví. Ať má víru každý jakou chce, to nikomu neberu, ale proklamovat skoro v každé větě jak je všechno Boží vůle a podobně, to nevydržím. Po první řadě pokračování odkládám. 60% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

První cca 4 série jsem to, s jistýma výhradama, žral.. Potom ale začal být stále výraznější ten telenoveloidní pattern kdy už scénáristi vaří přiblble absurdní zápletky z osolené vody.. Ono to už od startu mělo dost daleko k nějakému realistickému (nedej bože hyperrealistickému-jak tady někteří slaboduší píší) popisu chodu věznice, ale to co si tvůrci cucají z prstu někdy od půlky čtvrté série, to už si fakt nezadá s peckama typu Tak jde čas, nebo Divoký anděl :D . Jak jindy "panikařím" když nějaký seriál dokoukávám, tak tady jsem se modlil ať už to konečně skončí... Já úplně chápu, že v mnoha ohledech to byl milník v seriálové tvorbě, ale z dnešního pohledu je to už zastaralé...Ale abych jen nehanil: Herci jsou ale prvotřídní.. Tklivá trumpeta v pozadí tvoří krásně nervní atmošku.. Některé dějové linky jsou silné.. A i kdyby to bylo realistické jen z 50%, pořád je zde důvod vážně se zamyslet jestli v tom USA jailsystému není něco čirou náhodou špatně. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Když doktorka Gloria Nathan (Lauren Vélez) říkala Ryanovi O'Reilymu (Dean Winters) o rakovinovém nádoru v jeho prsu, řekla, že hrudka se nachází pod levou prsní bradavkou. Ryan (Dean Winters) ovšem celou dobu na ošetřovně krvácel z bradavky pravé. (CRYPT)
  • Epizoda je propojena se seriálem Rodina Sopránů (od r. 1999). Vězni sledují televizní pořad, ve kterém se objeví herec Robert Iler. V pořadu je herec doslovně jmenován jako „Tony Soprano – Robert Iler“. Takže herec hraje sám sebe, jako herce, který hraje v Rodině Sopránů. (HonzysKISS)
  • Mnoho tetování, která jsou v seriálu k vidění, je skutečných. Maskéři tak neměli příliš práce například s Christopherem Melonim, Chuckem Zitem nebo Deanem Wintersem. (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama