Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

geimz 

všechny recenze uživatele

Šesť sérií narvaných do prasknutia brutalitou, sexom, vulgárnou vravou a geniálnymi charaktermi. Samozrejme, autenticita a nehumánnosť sú hlavnými lákadlami, ale práve charaktery sú najväčšou devízou tohto seriálu. A Oz tu predstaví tak prepracované postavy, aké ešte žiaden film alebo seriál, s ktorým som sa doposiaľ stretol, neponúkol. Postupný vývoj a premena všetkých postáv je tak fascinujúca a pritom tak prirodzená, emócie, ktoré sa zľahka a bez problémov prenášajú na diváka a pôsobia absolútne drtivo, skľučujúca, depresívna a stiesnená atmosféra, ktorá zožiera zvnútra, zmysluplné dialógy, fantastické herecké výkony a bezservítková, pritom ale nie samoúčelná brutalita. Toto sú elementy, ktorými sa nemôže pýšiť žiaden seriál súčasnosti, v tomto je Oz tak bezkonkurenčne výnimočný. Hlavne si treba uvedomiť, že dej tu je nie je tvorený nejakým veľkým spoločným príbehom, ale osudmi, vývojmi a osobnými príbehmi všetkých zúčastnených postáv a vzťahov medzi nimi. A tu na celej čiare jednoznačne vyhráva vzťah Beecher-Schillinger a v neskoršej fáze aj Keller-Beecher, a obom sa dostalo dostatočne uspokojujúceho konca, aj keď koniec seriálu ako taký mohol byť viacej prepracovanejší a mohlo sa uzavrieť pár ďalších dejových liniek, ale to už je môj subjektívny názor. Ďalšími veľkými výhodami tohto seriálu je takmer nulová existencia klišé a bezproblémovosť scenáristov v odstránení kľúčových, niekedy roky budovaných charakterov. A za všetky spomenuté faktory je aj 5 hviezd málo. P.S : Nikdy som nevidel vo filme takú čistú, krásnu a jasnú bratskú lásku ako medzi O´Reillyovcami. Nádhera. ()

Dr_Bilo 

všechny recenze uživatele

Oz, pouliční jméno pro Osvaldské státní nápravné zařízení. Čtvrtého stupně. Máme zde árijské bratrstvo, které se vyžívá ve znásilňování spoluvězňů. Máme zde hispánské, černošské a taliánské gangy bojující o nadvládu nad prodejem drog a samozřejmě jsou zde i černošští muslimové, kteří po vzoru Malcolma X bojují za svá práva. V tomto výčtu bych mohl dlouze pokračovat a přirozeně je zde i spoustu individuí, která by člověk jen těžko mohl zařadit do nějaké škatulky a ti všichni spolu musí každý den žít. Společně jíst, společně cvičit v posilovně a společně se sprchovat. Člověk nemusí být zrovna Columbo, aby začal tušit, že tohle nemůže dopadnout dobře. Oz je plný drog, násilí a sexu, ale moc děvčat se v něm nevyskytuje... Jednoznačně nejdrsnější seriál, jaký jsem kdy viděl a to už jsem jich přece jenom pár viděl. Tohle není televize, to je HBO. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nebojte, s čarodějem ze země Oz to nemá nic společnýho. První série a první nadšení. Žádný sraní se s klasickejma klišéma. Všichni jsou nějak zlí a to dodává seriálu na uvěřitelnosti. Žádnej kladnej hrdina. Vraždy, znásilnění, drogy, píchání prdelí, ponižování a povyšování, sex, to je v tomhle seriálu na denním pořádku. A to je to, co z něho dělá unikát. Mám ale takovej strach, že druhá sérka půjde k šípku... Nešla. Nešla k ní třetí, ani prodloužená čtvrtá. Z těch mi tam moc neseděla láska Beechera a Kellera a jejich vztah jak z nějaké telenovely, akorát trochu drsnější. Bylo vidět, že scénáristi postupně vyměkávají. Ale v páté se to docela posere - najednou je tam plno různejch programů pro vězně (zpívání, psi) a objevují se tam nesmyslné situace (výhra v loterii, zmizení popálenýho reverenda) a to dokáže docela naštvat, nemluvě o tom, že místo vypravěče vám v jednom dílu naservírujou zpívající muzikálové vložky jednotlivejch protagonistů. Prostě mi to přišlo, že scénáristům pomalu dochází dech. Bojim se, že mi začíná docházet, proč tenhle skvělej seriál skončil šestou sérií. V té se už neobjevují skoro žádné nové postavy a je to už dost stereotyp. Nic to ale nemění na tom, že to je jeden z nejlepších seriálů, které kdy byly natočeny... ()

Drirr 

všechny recenze uživatele

Strhující, nekompromisní, pro otrlé. Antihrdinský seriál ve kterém si každý najde svého oblíbeného vraha. Nikdo není bez poskvrnky a nikdo bez poskvrnky neodejde. Drogy, homosexualita, násilí, korupce, kostlivci ve skříních, pod matracema i v zas*aných šuplících hned vedle bible a kousku skla místo nože. Může být takový seriál přitom brán ještě vážně? No to si pište že jo. Vlastně se u toho dá i docela přemýšlet a některé postřehy tvůrců ohledně amerického vězeňského systému (byť je nutné samozřejmě brát to trochu s odstupem a zdravou nedůvěrou) jsou neuvěřitelně trefné. Takže ano. Samoúčelnou naturalistickou brutalitu nesnáším, ale v tomto případě dělám výjimku. Tohle je dost dobrý. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

HBO skutečně má talent na kvalitní seriály, a i když je v dnešní době všeobecně populárnější Showtime, které produkuje jednu kontroverzní věc za druhou, v mých očích Ozu žádná nekonkuruje. Ani jejich nejslavnější klenot Dexter. Toho nejmenuju náhodou, Oz mi ho totiž v lecčem připomíná. Nejen díky tomu, že Lauren Velez (LaGuerta), Erik King (Doakes) a David Zayas (Batista) jsou členy hlavního castu téhle věznice s maximální ostrahou. Důvodem je, že nás nutí sympatizovat s vrahy a další lidskou špínou. Pročpak se to děje? Rovnou měrou se na tom podílí vynikající scénář s neuvěřitelně propracovaným vývojem postav a dokonalé herecké výkony, chemie mezi představiteli je až magická. Nehledě na to, že... Každý seriál má své tahouny... Weeds má Nancy, Californication má Moodyho, HIMYM má Barneyho a Dexter má.. No Dextera. Oz má tahounů hned několik. Beecher, Schillinger, Said, Adebisi, Keller, Alvarez či bratři O´Reilyovi, tolik hlavních postav, tolik charismatických záporáků a věčně trpících dobráků, že je zkrátka nemožné si nenajít toho svého a totálně se do něj nezamilovat. A to teprv jednomu (diváku) začne peklo. Bude sjíždět jeden díl za druhým, aby zjistil, jak se z toho jeho oblíbenec vylíže, a to se často nestává. Tom Fontana bez uzardění oddělává jednoho hlavního hrdinu za druhým a chudák divák už se jen třese, co přijde příště. Zpravidla to totiž bude ještě drsnější a temnější. Tenhle duševní masochismus mi zase evokuje mou srdcovku, Nip/Tuck. Ten taky s potěšením nechal svoje hrdiny vláčet bahnem a testoval, co všechno divák snese. Oz umně spojuje to nejlepší z obou a výsledkem je to jediné pravé seriálové vězení. Prison Break? Pche. Kdo neviděl Oz, neviděl nic. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Lee Tergesen, představitel Tobiase Beechera, při natáčení scény v první epizodě, kdy buší na stěnu cely, přišel o cit v obou ukazováčcích. (Blz2g)
  • Chuck Zito, představitel Pancama, a Craig muMs Grant, který si zahrál Básník, byli jediní herci, kteří si nějaký čas skutečně ve vězení odseděli. (CRYPT)
  • Miguel Alvarez (Kirk Acevedo) má velké černobílé tetování růže na zadní straně ruky. Jeho umístění se však během průběhu seriálu střídalo mezi pozicí na pravé a levé ruce. (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama