Reklama

Reklama

Teta

(seriál)
  • Rakousko Frankensteins Tante (více)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný slovenský seriál nás přivádí na zámek, kde žijí velmi podivní obyvatelé - strašidla. (Česká televize)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (8)

Teta (1987) 

Seriálová verze mi příjde o něco lepší, než filmová. A je to přesne z důvodu, které jsem psal i v rámci negativ u filmu. V seriálu dostávají logicky víc prostoru další postavy, které ve filmu tolik nevynikli. Strašidla už tu nejsou jen od toho, aby byli humorným prvkem,. ale každé z nich má svůj vlastní příběh, který se postupně rozvíjí. Zajímavé je také to, že tady pracujeme se značně odlišným názvem, což ústí v to, že Max, okolo kterého se točí filmový děj, je tady spíše vedlejší postavou. Je mi jasné, že série cílí primárně na rodinné publikum, kdybych ji viděl jako dítě, možná bych k ní měl větší vztah, ale tady mi místy ta dětinskost přišla spíše na škodu. Je to místy vidět i na ději jako takovém, který je hlavně v první polovině opravdu až hodně zjednodušený a k velkému rozjezdu dojde až v druhé půlce.  Každopádně Barbara De Rossi je potěchou pro oči nejednoho rodiče. ()

Narození (1987) (E01) 

První díl televizní verze je jasnou parafrází příběhu o Frankensteinovi a bere si z ní opravdu hodně. Jen to zpracování je takové více po Jakubiskovsku, což rozhodně není na škodu. Má to jeho typický audiovizuální stránku či mystickou atmosféru. Jen škoda, že dějově je to takové zatím spíš o ničem. ()

Úklid (1987) (E02) 

O trošku lepší, než první díl. Má to takovou uzavřenou epizodní zápletku, točící se okolo úklidu zámku. Za mě škoda, že je to viditelně hodně dětinské laděné, což mi místy nesedí k celkovému vizuálu, který je naopak místy hodně temný. ()

Nevěsta (1987) (E03) 

Je teda fajn, že oproti filmové verzi mají jednotlivá strašidla více prostoru, protože ve filmu mnohdy dostali jen scénu na vyniknutí a jinak byli do počtu. Tady tak mají víc prostoru na své vlastní linky, potažmo je vidět, jak pomáhají ostatním. Ale to je spíš koment k celkovému pojetí série, tenhle díl je za mě bohužel nejslabší. Ano, Barbara De Rossi je opravdu krásná, ale celá linka napříč tímto dílem působí tka, že jen připravuje půdu pro další dění. ()

Reklama

Křeslo (1987) (E04) 

Musim říct, že Barbara De Rossi mě opravdu bere. V tomhle díle je v podstatě hlavní postavou a je to znát i na celkové kvalitě. Jakoby se konečně rozestavěli všechny figurky a teď se to začíná pořádně hýbat dopředu. Už to má takový ten správný pohádkových nádech, kdy to vypadá, že vše dobře dopadne. ()

Lev salónů (1987) (E05) 

Průměrná dějová vsuvka o tom, jak Albert k (ne)štěstí přišel. Sice poučen o správném chování, no ale když chlap narazí na hospodu a pivo...Ale na Kláru se pořád hezky divá, ani se tomu Albertovi nedivim. ()

Automobil (1987) (E06) 

Fajnový díl, kdy opět dostávají dost příležitostí jednotlivá strašidla a Albert dokončuje svou určitou duševní a tělesnou proměnu a stává se normálním člověkem, který si jde pro svou lásku. Je vidět, že tvůrci poměrně pečlivě připravují jednotlivé charaktery strašidel pro to, aby každé dostalo svou chvilku slávy a přispělo něčím ikonickým do děje. ()

Svatba (1987) (E07) 

Fajnově pozitivní zakončení. Takové správně pohádkové. Ze strašidel se stali obyčejní lidé a každé si našlo svůj šťastný konec a místo v lidském světě. Jakoby se jedna éra uzavřela a začal pro ně úplně nový život :) Zároveň je to díky rozlučkám s jednotlivými postavami i poměrně dojemné a nese se to v takovém správném zakončovacím duchu. ()

Reklama

Reklama