Reklama

Reklama

The Wire - Špína Baltimoru

(seriál)
  • USA The Wire (více)
USA, (2002–2008), 59 h 27 min (Minutáž: 55–93 min)

Tvůrci:

David Simon

Hrají:

Dominic West, John Doman, Clarke Peters, Frankie Faison, Deirdre Lovejoy, Wendell Pierce, Lance Reddick, Andre Royo, Sonja Sohn, Seth Gilliam, Aidan Gillen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(60)

Tento realistický kriminální seriál z produkce HBO, jehož autorem je scenárista David Simon, tvůrce trojdílné minisérie The Corner, oceněné prestižní cenou Emmy, vypráví o vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimore. Sleduje je z nejrůznějších úhlů, jak očima policie, tak těch, co stojí proti ní, a zachycuje svět plný úskoků i stálého sledování, v němž lze snadno překročit tenkou hranici mezi dobrem a zlem, zločinem a trestem. První řada se soustřeďuje na leckdy marné úsilí policie infiltrovat se do drogového kartelu v západním Baltimore, v jehož čele stojí Avon Barksdale a jeho pobočník Stringer Bell. (HBO Europe)

(více)

Recenze (381)

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Velice těžko se mi seriál hodnotí nějakých 15 let po jeho natočení, protože seriálová tvorba ušla od té doby neskutečnou cestu. Pokud bych měl hodnotit v kontextu doby, kdy se seriál dostal na světlo světa, dávám jasných 5* (hodnocení klidně přes 90%). Ocenit člověk musí především neskutečnou propracovanost postav, jejich chování, pohnutek, komplexitu celého seriálového universa, realističnost či bezvýchodnost některých situací. Ta je skoro nevídána. Doposud absolutorium. Avšak s ohledem na současnost, kdy vás některé seriály dokážou chytnout za koule tak pevně, že nevydáte nic jiného než krásnou fistulku, začíná seriál ztrácet. Nejvíc chybí častější cliffhanger, který by navnadil na další díl. Některé díly, ač jsou pro děj zcela zásadní, jsou svým podáním velice nezáživné.. Navíc je škoda, že s koncem každé série je značná část postav pro další dění zcela vynechána nebo zásadně upozaděna, ač by diváka jejich další vývoj zajímal. Pokud člověk porovná The Wire se severskou tvorbou (například Most), je opravdu chudým příbuzným hlavně pokud jde o napětí a právě zmíněné cliffhangery. Přiznám se, že jsem seriál dokoukal do konce především na základě jeho hodnocení (jinak bych skončil někde u 3. série). Ve finále však dokáže odměnit neskutečnou komplexitou a realističností v tomto žánru nevídanou, nemluvě o posledním dílu 5. série, který je koncentrací všeho hnusu ze sérií předchozích. Jen je škoda, že cesta k němu je tak dlouhá a místy tak nezáživná. 83% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nezastírám, že v žebříčku nejlepších krimiseriálů bych upřednostnil Breaking Bad s fascinujícím příběhem morálního pádu svého hrdiny; The Wire by se ale v těsném závěru umístil za ním. Největší předností napínavého souboje gangu černošských dealerů se členy protidrogového oddělení baltimorské kriminálky je civilnost a uvěřitelnost. Scénář, který vás vtáhne do světa policistů, kriminálníků, závislých, práskačů a obyvatel zanedbaných činžáků chudinské čtvrti patří k tomu nejkvalitnějšímu, co v daném žánru vzniklo. The Wire umí neustále překvapovat, udržuje vás ve střehu a zbavuje i těch posledních iluzí o fungování spravedlnosti ve složitém systému americké společnosti, kde se kříží zájmy nejrůznějších částí státního aparátu, byznysu a politických špiček. Vítězství spravedlnosti je často relativní, upachtěné a její cena bývá vysoká. Válka proti drogovému průmyslu nemá konce a skládá se z bezpočtu drobných střetnutí, mravních kompromisů, manipulací a nátlaku. Sledování každé epizody pro mě bylo malým televizním svátkem a určitě se k seriálu budu vracet. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující detektivní seriál v intencích té špinavé, drsné, staré školy. Politicky nekorektní freska života v chudinské čtvrti amerického (západního) velkoměsta se vším tím svinstvem ukrytým někde pod povrchem věcí - zločinnost, drogy, korupce, nezaměstnanost, kariérismus, poměry u policie, justice atd. Kriminálka z rodu těch opravdových, která jde ve stopách amerických drsných detektivek 70. a 80. let a které se dá bezmezně uvěřit. Hlavní hrdina Jimmy McNulty je následovník třeba takového Franka Serpica, jen je jeho pohled mnohem realističtější a také je dobře vidět, kam se za ty roky posunul daný žánr. Fascinující je především ta drobnokresba jednotlivých charakterů, z níž vyvstává složitý popis vazeb a propojení jednotlivých sociálních a profesních sítí, které pak tvůrci promyšleně a skutečně mistrovsky skládají do obrazu fungování opravdu složitého a komplexního systému. The Wire je zřejmě nejpopisnější a nejpřesnější rozklíčování vazby klientelismu, korupce, propojení zločinu, byznysu a politiky, kariérismu a dalších negativních stránek západní demokracie, jaké je možno na televizních obrazovkách vidět. Díky bohu, že se takovéhle věci ještě dnes, ve věku všech těch ,,Kriminálek dosaďsiamerickévelkoměsto", točí... Chci šestou sérii! Série 1: 100%, série 2: 90%, série 3: 90%, série 4: 100%, série 5: 100% Podobné seriály: Policejní odznak PS: Tak The Wire už byl citován i v Simpsonových, konkrétně v 11. epizodě 24. řady... :-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z top seriálov vo svojom žánri. Keďže ale ja mám ešte obľúbenejšie žánre, tak asi ostanem "iba" pri štyroch hviezdach, i keď si objektívne uvedomujem, že The Wire asi už lepší byť ani nemohol. Pokiaľ ale máte averziu voči pouličným dealerom v amerických ghettách, tak sa do The Wire ani nepúšťajte. Asi som si tu našiel obľúbenejšie postavy, než McNulty, ale už aj na ňom vidno, že tvorcovia sa držali veľmi ďaleko od rozdelenia postáv na dobré a zlé, čo je pri súboji polícia verzus predajcovia drog celkom slušný paradox. Dozvedeli sme sa, ako to funguje od ulice až po radnicu a to takým spôsobom, že je lepšie si pozrieť tento seriál než nejaký dokument. ()

Mkqp 

všechny recenze uživatele

Wow wow wow a ještě jednou wow. Žánrová dokonalost ve své nejčistší podobě. Na The Wire nemůžu reagovat jinak, než skládáním poklon a pěním ód. Řemeslné veledílo ve všech ohledech. Práce zainteresovaných složek, děj, dějová psychologie, psychologie postav, příběh a v neposlední řadě scénář, z kterého jsem téměř omdléval, utváří z The Wire nejkomplexnější seriál, jenž jsem v tomto žánru viděl. Všechny herecké výkony byly na výbornou. Navíc jsem si i přes nespočítatelné množství postav dokázal spoustu oblíbit. Jde cítit, že opravdu žijí vlastním životem, mají koníčky, zvyky, oblíbené věci, minulost a jsou natolik reálné, že utváří vlastní sofistikovanou a fungující společnost. Nejvíc mě zaujal Idris Elba a Dominic West (ten jeho přihlouplý úsměv byl super :D). Další desítky oblíbených postav jsou v nevelkém závěsu. Snad první seriál kde není třeba téměř žádného soundtracku k navození silné atmosféry a kde se mi i bez něj tvořila na těle obrovská husina. Určitě doporučuji všem kdo mají rádi tento žánr ()

Galerie (602)

Zajímavosti (36)

  • Tvůrci po 3. sérii nabízeli HBO seriálový politický spin-off o politikovi Tommym Carcettim. HBO sice scénář zaujal, ale jeho zástupci nechtěli mít místo "jednoho seriálu z Baltimoru, který nikdo nesleduje" hned dva, a tak projekt zavrhli. Některé nápady ze zamýšleného spin-offu byly nicméně použity do čtvrté a páté sezóny. (DaViD´82)
  • Felicia "Snoop" Pearson byla pro seriál objevena Michaelem K. Williamsem (Omar Little) v jednom z baltimorských barů. Hraje tu prakticky sama sebe, ačkoliv ve skutečnosti zabila pouze jednoho člověka. Po skončení natáčení byla v březnu 2011 zatčena při rozsáhlé drogové razii baltimorské policie. (Lulala)

Související novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

08.03.2021

Snad žádné jiné policejní drama nestojí v tolika seriálových žebříčcích na prvním místě, jako epická drogová sága The Wire – Špína Baltimoru. Její tvůrce David Simon začínal jako novinář pokrývající… (více)

Reklama

Reklama