Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2013 došlo k jednomu z nejhorších únosů poslední doby. Dánský fotoreportér Daniel Rye byl zajat teroristickou organizací Islámský stát a držen jako rukojmí 398 dnů, spolu s několika dalšími rukojmími včetně amerického novináře Jamese Foleyho. Film sleduje Danielův boj o přežití v zajetí, jeho přátelství s Jamesem, i hrůzu, kterou prožívala Danielova rodina v Dánsku, snažící se vyrovnat se strachem, že už nikdy neuvidí svého syna naživu. Klíčovou osobou celé události je vyjednávač Arthur, který sehrál zásadní roli při zajišťování Danielova propuštění. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (87)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tento severský realizmus je proste skvelý! Kiežby sa z neho chceli inšpirovať aj iné kinematografie, kde väčšinou tak tlačia na pílu, až celkový príbeh dostáva výrazne skreslené kontúry a namiesto "podľa skutočných udalostí" je to už len "inšpirované skutočnými udalosťami". Príbeh dánskeho reportéra Daniela je skutočne nevyspytateľný. Z nevinného fotenia portrétov domácich obyvateľov vo vojnou devastovanej Sýrii sa razom stáva boj o vlastný život. Film mal poriadne emóciami podfarbenú atmosféru, ktorá pôsobila do veľkej miery skutočne až chladno realisticky. Výborne natočené, bez zbytočnej teatralizácie a zveličovania. Zaujímavý pohľad na celý psychický teror z oboch strán - z Danielového utrpenia v zajatí ISIS, a taktiež z pohľadu jeho rodiny v Dánsku, ktorá sa mu snaží na diaľku zo všetkých síl pomôcť. Zároveň tu bolo pekne prezentované, že ISISáci sú absolútni vymetenci, ktorí sa zbabelo skrývajú za islam a korán. Zaslúžených 5*! ()

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

Terezo, proč si tohle děláš? Nepříjemný, nepříjemný, nepříjemný. Několikrát jsem si musela dát balkonovou pauzu. K násilným scénám se nebudu ani vyjadřovat, za zmínku stojí části odehrávající se v Dánsku s rodinou uneseného Daniela, ze kterých mi snad bylo i hůř. Asi nemá cenu rozčilovat se nad tím, že si za to můžou tihle novinářští blázni (na svobodě?) sami. Když po něčem takovém jejich duše prahne, tak ať. Koho je mi ze srdce líto jsou jejich rodiny. Chápu i pohledy států, jenž odmítají zaplatit výkupné. Realisticky naservírovaná lidská krutost, která mě ze všeho na světě děsí nejvíc. Celou dobu se mi hlavou honila kyanidová kapsle a její potenciální využití ve výbavě nejen nezávislých válečných reportérů. Filmově nemám co vytknout, děj sice ničím nepřekvapí, ale to se zde ani neočekává. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Dosti suchý příběh. Ale co jiného čekat ze syrské pouště. Ono koukat na dánské filmy, když čekáte nějaké drama ze severu a vy se dostanete někam k teroristům. Což Není na škodu, akorát tématicky mě to v celku dost obchází. Nicméně to nebrání tomu, aby byl film vlastně dobrý. Příběhem jdete s chutí a i určitým napětím až do hořkosladkého konce, ve kterém asi dokážeme zhodnotit, že šlo o dobrý film, který zanechal neodkrytý příběh, který musel něco důležitého odvyprávět. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Když má film samolepku podle skutečné události, většinou čekám, že to bude dobrý. No a tady to můžu třikrát podtrhnout. Dokonce ve mě, ten film vyvolal slzavé emoce. Když nad tím, tak přemýšlím asi už nikdy nebudu cestovat. Ono je ve výsledku jedno, kam jedete všude se něco podobného děje. Obdivuju Daniela, že vydržel. Je to opravdu silný snímek a doporučuji ho vidět. Tenhle film hodnotím hlavně po příběhové stránce, to všechno ostatní je jen dobrá omáčka okolo. 100% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Naozaj nemám rád takéto filmy. Aj keď sú kvalitne nakrútené a zahrané. Vyvolávajú vo mne negatívne pocity voči osobnostnému kriplovi, ktorý vo svojich 23 rokoch nevie čo so životom a považuje za celkom dobrý nápad ísť fotiť hrajúce sa detičky do vojnou zmietanej Sýrie. Potom už iba užasnuto pozoruje, čo sa okolo neho a s ním deje. Pritom netuší do akých neskutočných problémov uvrhol svojich najbližších. Pretože nie je riešením platiť výkupné somálskym pirátom, islamským teroristom alebo ich alternatívam. Jediným riešením je s teroristami nevyjednávať a nechať hlupákov vypiť si pohár horkosti až do dna. Všetko iné je iba podporou terorizmu. Vrátane filmov, ktoré evokujú pochopenie a sympatie pre tých, ktorí si to najmenej zaslúžia. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Scénář filmu vychází z knihy novinářky Puk Damsgård, jež zachycuje Danielův příběh v zajetí. „Slyšel jsem rozhovor s Puk a vycítil, o jak silný příběh víry a naděje se jedná, protože jím hrdinové prochází absolutně bez nenávisti,“ dovává Anders W. Berthelsen, který ve filmu ztvárnil roli vyjednavače Artura a podílel se i na režii. (MatyM)
  • Role záporáka, Mohammeda Enwaziho, tzv. „Johna“ z „džihádistických Beatles,“ jak jeho čtveřici islamistů s anglickými přízvuky přezdívala média, připadla britskému herci s egyptskými kořeny Amiru El-Masrymu. Mezi hercovi přáteli se našli osobní známí Enwaziho, jejichž vyprávění mělo vliv na rodící se koncepci role. „Neměl jsem zájem hrát teroristu. Chtěl jsem hrát někoho, kdo si myslí, že je v daném příběhu hrdinou a žádal jsem, aby to ve scénáři bylo zcela zjevné,“ uvedl herec. (MatyM)
  • Ve 105. minutě sundá Anita (Sofie Torp) ze stěny dva popsané papíry. V dalším záběru tam ale chybí tři papíry a později zase dva. (Duoscop)

Související novinky

SCANDI 2020 se blíží

SCANDI 2020 se blíží

04.01.2020

Šestý ročník Scandi nabízí to nejlepší ze současné severské kinematografie napříč žánry – od temného noiru přes melancholické drama až po provokativní dokument. Úspěšná právnička zamilovaná do… (více)

Reklama

Reklama