Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film odráža psychózu násilia a teroru, ktorá ovláda americkú spoločnosť od čias atentátu na prezidenta Kennedyho. Vo fiktívnom, ale nie nepravdepodobnom príbehu sa novinár Joe Frady stane svedkom zavraždenia jedného senátora. Keď sa ostatní svedkovia atentátu stávajú obeťami podozrivých náhod, Frady si uvedomí, že aj on je v nebezpečenstve. Rozhodne sa konať na vlastnú päsť, lebo oprávnene nedôveruje policajnému aparátu. (Film a divadlo)

(více)

Recenze (81)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller narážející na americkou "zálibu" v atentátech na vysoké politiky. AJ Pakula je zárukou skvělé režie a nejinak je tomu i v tomto snímku. Líbí se mi hlavní myšlenka, pointa okolo společnosti, která hledá potencionální atentátníky přes docela běžný dotázník. Přes nesporné kvality si však myslím, že náš divák nemůže ocenit námět jako američan. V našich luzích a hájích snad nikdy nebyl spáchán atentát na politika či dokonce prezidenta a v Americe mají tolik zavražděných vysoce postavených osob, od JFK počínaje... ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ KINOPREMIÉRA: ÚPF/SPF = 1977, v pôvodnom znení s titulkami+ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 10.7.1987 (R: ČST 2 = 15.12.1988)+SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 1 = 15.1.2014, réžia českého znenia (ČST Praha) = ZDENĚK HRUŠKA - Jeden z najlepších konšpiračných thrillerov 70-tych rokov. Z toho "testu" sa mi obracia žalúdok doteraz. (17.3.2010) ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Perfektní špionážní thriller o vraždách amerických politiků. Zápletka je výborně vystavěná, napětí se stupňuje, spiknutí je tak velké, že si to nikdo neumí představit... Režijní styl je vybroušený, kamera je velmi inovativní a scénář obsahuje množství zajímavých zvratů, celkově je to dost neotřelé téma. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Pres klasicky zacatek a ne zcela sympatickeho novinarskeho floutka, ktery jako by Tylerovi z oka vypadnul me to postupne atmosfericky vtahlo a pekne jsem si to uzil. Pomale tempo muze v nekterych pripadech vadit, tady jsem si ho opravdu uzival. Jako minus bych bral neprehlednost jmen na zacatku a taky NEUVERITELNE stesti investigativniho zurnalisty pri bitkach i shaneni informaci. Vymyvackovy test byl fajn, stejne jako "prekvapive" finale a rozhodne nejlepsi byla GALE - mnam! Vysledek: podobne nosne a dobre udelane jako Vsichni prezidentovi muzi - moje krewni skupina. Parafraze na me jine komentare - takovi zurnaliste uz se dnes nerodi ;]] ()

zorro 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna tohoto filmu nás zavádí na oslavu Dne nezávislosti, kam přijíždí i senátor Carroll. Celá velkolepá oslava, které se účastní v hojné míře jeho voliči i poradci, se koná na vyhlídkové věži. Zde také dochází k atentátu na senátora. Poté se děj posouvá o tři roky. Zde se setkáváme s hlavní postavou příběhu Josephem Frady (Warren Beatty). Ten se živí psaním článků do místních novin. Zápletka se začíná rozvíjet, když ho navštíví bývalá přítelkyně, která se ho snaží přesvědčit, že jí někdo usiluje oživot, protože byla přítomná před třemi lety u atentátu na senátora Carolla. Vysvětluje mu, že zemřelo již osmnáct účastníků zmíněné oslavy. Než stačí Frady zasáhnout přítelkyně je skutečně zabita. Pátrání na vlastní pěst ho přivádí ke společnosti Parallax Corporation, která zajišťuje výcvik politických atentátníků. Sám se při pátrání stává součástí tohoto systému. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • Snímok sa tri roky po premiére objavil v pôvodnom znení i v československých kinách. Televízia s jeho uvedením čakala ďalších dlhých desať rokov. (classic)
  • Traduje sa, že úvodná sekvencia atentátu na senátora Carrolla v sebe nesie autentické prvky so zabitím Roberta Kennedyho v hoteli Ambassador v Los Angeles. Prispel k tomu i fakt, že Warren Beatty bol členom volebného štábu zmieňovaného politika a viedol jeho prezidentskú kampaň v roku 1968. (classic)
  • Beatty mal i ďalšie zmluvné záväzky, preto bolo zúfalo málo času. Naviac v tej dobe prebiehala stávka filmových autorov, takže Pakula angažoval Davida Gilera a s ním pracoval na dotváraní a zmenách vo scenári. Preto sa na režijnú stoličku občas posadil sám Beatty a režíroval niekoľko scén, ale do titulkov sa nedostal. (classic)

Související novinky

Zemřel scenárista Robert Towne

Zemřel scenárista Robert Towne

04.07.2024

Přichází smutné zprávy z Kalifornie. Ve věku devětaosmdesáti let odešla legenda mezi hollywoodskými tvůrci a držitel Oscara i Zlatého glóbu za legendární snímek Čínská čtvrť, scenárista Robert Towne.… (více)

Reklama

Reklama