Reklama

Reklama

Panoptikum Města pražského

(seriál)
Československo, 1987, 10 h 13 min (Minutáž: 52–68 min)

Předloha:

Jiří Marek (kniha)

Scénář:

Jiří Marek

Kamera:

Jiří Šámal

Hudba:

Ivan Kurz

Hrají:

Jiří Adamíra, Josef Vinklář, Josef Bláha, Ondřej Havelka, Karel Koloušek, Bedřich Prokoš, Dalimil Klapka, František Filipovský, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Desetidílný seriál kriminálních příběhů spisovatele Jiřího Marka a režiséra Antonína Moskalyka, který volně navazuje na oblíbené Hříšné lidi Města pražského, se vrací na obrazovky. Opět se tedy budeme setkávat s pány detektivy ze "čtyřky", jen pana radu Vacátka nahradil nový policejní rada Korejs (Jiří Adamíra). Jeho muži, pánové Bouše a Brůžek (Josef Vinklář a Josef Bláha), budou s pomocí již penzionovaného detektiva Mrázka (František Filipovský) a snaživého policejního koncipisty dr. Součka (Ondřej Havelka) řešit kriminální případy, které přinesla doba hospodářské krize na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století. Jakkoli to byla těžká doba, lidé hřešili stále. Neboť hřešit je tak sladké... S humorem a lidskou shovívavostí se podíváme na příběhy hříšných a nehříšných pražských občanů, nahlédneme s nimi do prostředí, která bychom v našem hlavním městě již těžko hledali, prožijeme situace, které se rovněž nemohou opakovat... (Česká televize)

(více)

Recenze (151)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

To jsem si krásně zavzpomínala, dávno tomu, co jsem viděla tuhle sérii kriminálních příběhů poprvé.. Herecký ansámbl skvostný, Jiří Adamíra je ohromný sympaťák s podmanivým hlasem, jednotlivé díly jsou zajímavé, místy zábavné i vtipné, no a k tomu kouzelná atmosféra starých časů.. Tedy u mě opakovaně spokojenost a pěkné čtyři hvězdy.. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Né tak dokonalé jako první série.Adamíra byl velkým požehnáním,jelikož snad lépe zahrát postavu vrcního rady po Marvanovy,ani nejde.Velykým prblémem co tomuto seriálu uškodilo,byla barva.Černobílá první série měla nepřekonatelné kouzlo.které chybělo už i následujícím filmům.A s kouzlem a atmosférou oprýskaných uliček a periférií města Prahy si právě první řadu spojuji.Tuto druhou pouze s profesionálně odvedenou nadprůměrnou zábavou. ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se mě líbí víc než první z něhož to vychází. Radu nahradil J. Adamíra a starého Mrázka zase Souček (O.Havelka). Už to má místy nádech okupační éry viz díl ,kdy jede Bouše na dovolenou do pohraničí a běhá tam okolo nich Hitlerjugen. Ona barevnost to mnohem zpřehlednila a dala tomu lepší nádech. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Srovnatelné s "Hříšnými lidmi", tedy velice solidní. Nejlepší je asi hned první díl, kde se zaskví nový pan rada. Všechny díly považuji za nadprůměrné. Kdysi jsem někde napsal, že jsme kriminálky moc točit neuměli, ale po letech uznávám, že dlužím našim tvůrcům omluvu - samozřejmě nemluvím o těch současných sračkách, ale "Dobrodružství kriminalistiky", "Panoptikum", "Hříšní lidé" i ten proklínaný "Major Zeman" jsou povedené seriály, ani "Pitaval" není špatný. K tomu přidejte všechny Kalašovky a naše kinematografie z toho zas tak hrozně nevychází... ()

Aidina 

všechny recenze uživatele

Více než důstojné pokračování seriálu Panoptikum města pražského. A opět jsme u pánů na „čtyřce“ v Bartolomějské. Inspéktóři Bouše a Brůžek (Vinklář a Bláha) a samozřejmě policejní rady Korejs (Adamíra), který velmi dobře nahradil původního radu Vacátka. A opět s humorem a lidskou shovívavostí řeší kriminální příběhy hříšných lidí hlavního města v třicátých letech minulého století. K jejich metodám patří kromě dokonalé znalosti prostředí a místních delikventů také smysl pro humor. …„Policie občas něco ví, i když ne vždy to, co by chtěla vědět…“ nádherná myšlenka. V příběhu Hokynářská balada, si divák přijde na své. Svůj geniální herecký koncert zde dokonale předvádí Jan Přeučil (realitní agent Tauf) a Miroslav Moravec (obchodní příručí Poupě), je mu snad hrají i všechny konečky prstů:-)) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (48)

  • Zaslechneme zde slovo „šláftruňk“, což je z německých slov Schlafen (spát) a Trunk (nápoj), v přeneseném významu slov znamená nápoj na dobrou noc. (sator)
  • Ve scéně, kdy Hana Maciuchová a Karel Heřmánek utíkají z bytu, zavírají dveře, kde v zámku visí klíče. Když však přijde domácí a podívá se z chodby do klíčové dírky, řekne, že klíče v zámku nejsou. (pávek)
  • Točilo se v Praze: na Starém Městě, v přístavu v Holešovicích, na Hlavním nádraží, Novém Světě a Malé Straně. Pan rada Vacátko (Jaroslav Marvan) byl pochován na Vinohradském hřbitově. (sator)

Reklama

Reklama