Reklama

Reklama

Euforie

(seriál)
  • USA Euphoria
Trailer 1
USA, (2019–2025), 25 h 15 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvůrci:

Sam Levinson

Hrají:

Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Alexa Demie, Algee Smith, Barbie Ferreira, Lukas Gage, Maude Apatow, Angus Cloud (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Euforie, dramatický seriál o dospívání, vypráví příběh skupiny středoškoláků, kteří se snaží vyznat v lásce a přátelství ve světě drog, sexu, traumat a sociálních sítí. V čele hereckého obsazení stojí herečka a zpěvačka Zendaya. (HBO Europe)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (215)

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo eufória, neviem prečo taký gýč, neviem prečo také vysoké hodnotenia. Priveľa postáv, navyše nevyužitých, a tie posledné dva diely prvej série boli samé bla bla bla bla bla............ Takže som tie "psychologické" a pseudofilozofické drísty preklikala. Scenáristu asi vyhodili z psychológie, ak sa tam vôbec dostal, potom z filozofie a možno aj z niekade inde, tak všetku svoju frustráciu vypľul na klávesnicu notebooku, následne sa na ňu vyšťal, a potom si vyhonil na obrazovku. No a čo, že sa tam vykecáva transka, ktorá ani nevie, aké pohlavie vlastne chce byť, či aké pohlavie šukať, a vlastne vôbec nevie, čo chce? Odkedy je takýto seriál dobrý? Nie je to nič iné ako Beverly Hills 902 10 v dnešnej dobe. Tie "múdrosti" pre "násťročných" pretkané celým seriálom ma fakt srali. Nehovorím, že herectvo nebolo dobré, za to tá jedna. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čůráčci a čůzinky ve strhující generační výpovědi další ztracené generace, kde nahota, sdílení, omamné látky, závislosti, úzkosti, rodiče co nic nechápou a videa hrají prim. Hledají sebe sama i objevují sexualitu; tedy věci, kterými si prošly veškeré generace. Akorát to hledají skrze jiné prostředky a jinak než generace před nimi. Výtečně podané, zahrané, celou dobu mrtě znepokojivé a nepříjemné způsobem ne nepodobným svého času Requiemu za sen. Místy to působí až moc literárně; speciálně sáhodlouhé monology Rue na počátku epizod, kdy stačilo bohatě informaci předat vizuálem (což se děje) a není třeba to celé minuty a minuty i popisně a nadbytečně říkat. To je však detail. Jediná skutečná výtka snad k tomu, že to záhy řekne v podstatě vše a pak se to... Ne, že přímo točí v kruhu či mlátí prázdnou slámu, ale s trochou nadsázky platí "viděli jste jednu epizodu, viděli jste všechny". Jsou do jedné stejně dobré, silné, vypovídající a bez výjimky jde o "echt silnou kávu", ale ten pocit, že to možná nemusel být formátem až tak seriál jako minisérie, ten nezmizí. | S1: 4/5 | ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele

Je to deziluzívne, frustrujúce, temné, ambivalntné, občas štýlové a "cool"... je to stredná. Sam Levinson sa vo svojej detabuizujúcej sérii, ktorá si nerobí žiadne ilúzie a falošné predstavy, stáva tým, čím bola Amy Heckerling (Fast Time at Ridgemont High) pre roky 80te, Clark a Korine (KIDS) pre roky 90te a Terry Zwigoff (Ghost World) pre nulté roky. Načatie coming of age žánru aktualizovanými témami a mimoriadne temnou, pochmúrnou vizualitou nie je iba trendom ani manierou, ale citlivým pochopením podstaty ducha doby a jeho požiadaviek na prilehajúci vizuálny jazyk. Euphoria navyše nakopáva zadočky všetkým netflixovým Koncom skurvených svetov, Sexuálnych výchov a Divnoláskovým Alexom, wannabe autentickým a taboo-breaking projektom, ostávajúcich mentálne a ideologicky nejednu dekádu pozadu. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Reklama na lgbt, ale to by ani tak nevadilo. Ale čo predviedli tvorcovia v druhej serií s tým kostolom som nepochopil ani ja. Také nemastné neslané pre teenegerov dnešnej doby ako vyšité. Samé drogy a sex. Samozrejme tu ľudia budú hádzať päťky. Mňa zaujal akurát tak výber skladieb. A kvalitný dabing ktorý bol v prvej serií. Zendaya nič moc teda. 3* ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že si showrunner nese z období puberty nějaký problém, protože každá (a tím myslím opravdu každá) osoba ženského pohlaví mladší 18 let, která se v seriálu objeví, je dě*ka, krá*a nebo obojí. Zlatá střední cesta v Americe neexistuje, takže tu máme holky hubeňoučké nebo tlusté (OK, beru zpět, v celé škole je jen jedna tlustá holka), namyšlené nebo zamindrákované, panny nebo dě*ky (OK, opět beru zpět, žádná panna tam není) a všechny tyhle holky buď denně šu*ají, fetují nebo ideálně obojí. Pro většinu lidí je "Euphoria" cool seriál, mě ale v mnoha ohledech neskutečně uráží. Konec 1. série je navíc tak nudný, v kruhu se točící a otravný, že si 2. sérii nechám s radostí ujít. Nejhorší postavy: bůh-ví-na-co namyšlená Katherine, toxická Jules, všechny obviňující Rue. ()

Galerie (346)

Zajímavosti (31)

  • Seriál je založen na předloze ze stejnojmenného izraelského seriálu Euphoria (od r. 2012), který byl velmi neúspěšný a po 1. sérii byl zrušen. HBO verze však i v Izraeli slavila velký úspěch. (Pavian)
  • Herec Angus Cloud, ztvárňující postavu drogového dealera Fezca, zemřel v srpnu roku 2023. Bylo mu pouhých 25 let a zemřel týden po smrti jeho otce, která ho velice zasáhla. S psychickými problémy se ale potýkal už delší dobu. Příčinou úmrtí byla, dle zdrojů BBC, akutní intoxikace způsobená kombinací účinků metamfetaminu, kokainu, fentanylu a benzodiazepinů. Štáb i herci se s Angusem rozloučili na jejich sociálních sítích Instagram, stejně jako oficiální profil seriálu Euforie a stanice HBO. (pityty)
  • Ve scéně, kdy Rue (Zendaya) zastrašuje nápadníka své mladší sestry Troye (Tyler Timmons) tím, že jmenuje osoby, se kterými se seznámila na odvykačce, užívá jména známých gangsterů ze seriálu The Wire - Špína Baltimoru (od r. 2002), tedy Avon, Stringer, Bodie, Marlo, Omar, bratr Mouzone a Wee-Bey. Poté řekne, že tihle „zmrdi“ si na něm pohrajou s letlampou a kleštěma, což je pro změnu odkaz na hlášku mafiána Marselluse Wallace z filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994). (H34D)

Související novinky

Třetí řada Euforie přece jen dorazí

Třetí řada Euforie přece jen dorazí

16.07.2024

Jen pár měsíců nazpět jste se u nás mohli dočíst, že plánovaná třetí řada veleúspěšné Euforie se zmítá v problémech a není zdaleka jisté, jestli se vůbec na druhou sérii bude nějak navazovat a příběh… (více)

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Reklama

Reklama