Reklama

Reklama

Epizody(10)

Francie, 19. století: Na lavičce v parku se jednoho odpoledne setkají dva postarší pánové, Bouvard (Jiří Sovák) a Pécuchet (Miroslav Horníček). Zapovídají se a zjistí, že jsou oba dva písaři a mají necelý měsíc do penze. Kromě toho je pojí společné zájmy o vědu, literaturu a umění. Když pak Bouvardovi zemře kmotr a odkáže mu velkorysou částku, Bouvard si vzpomene na svého přítele, zakoupí statek na venkově a oba tam odjedou oddávat se vědám. Jejich diletantské pokusy pěstovat melouny, konzervovat jídlo nebo rozbít atom končí obvykle naprostou katastrofou, staříci přesto nepolevují a žijí životem, po jakém vždy toužili. (Oskar)

(více)

Recenze (247)

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Zázrak - tady můžu (za sebe) napsat - kam se hrabe knižní předloha na české seriálové zpracování! Naprosto geniální, nepřekonatelné, perfektní! Koncert Horníčka se Sovákem a spoustou dalších hereckých es (velmi zdařilá a mnou oblíbená postava faráře v podání Hrzána) si nechávám čas od času ráda rozehrávat a vždycky se bavím královsky. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Tento nesmrtelný seriál přesně vystihuje rčení "uplést z hovna bič". Když se sejdou dva geniální herci, je možné vytvořit vynikající seriál v podstatě "na dvorku", bez jakýchkoli filmařských fičur. Dva rentiéři řeší ty nejbanálnější problémy, jaké si lze představit, a divák se při tom královsky baví. ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele

Čirá radost, jeden díl lepší jak druhý. Při sledování filosofických disputací, sprotovních, zemědělských, metafytických nebo vědeckých pokusů pánů Bouvarda a Pecucheta jsem si přál, aby díly trvaly dvakrát tak dlouho a abych měl možnost vidět, co ti pánové dělají, když na ně nevidím:) Mistrně (!) zahráno, podle mě nejlepší Horníčkovo ztvárnění postavy, Sovák ovšem také úžasný. A výborné jsou i postavy, které se kolem dvou štastných blouznivců motají (Moučka, Tichánková, Jemeková). Jak řečeno, radost se dívat! ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jeden z nejlepších komediálních seriálů všech dob. Herecké mistrovství pánů Sováka a Horníčka, z jejichž výkonu přímo srší, jak je natáčení bavilo (i přes tragické skutečnosti úmrtí Horníčkova syna) a jak si svůj improvizační prostor dokonale osvojili. S knihou tak nemá filmové zpracování prakticky skoro nic společného a dovolil bych si říct, že to samé asi platí i o Dietlově scénáři. Z jednotlivých scén přímo čiší duch improvizace, herci si vzájemně nahrávají a zdařile chytají nahrávky toho druhého. Úplně vidím štáb, jak se při natáčení válí smíchy po zemi... ()

woody 

všechny recenze uživatele

Nejlepší komediální seriál všech dob.Ta improvizace pánů Horníčka a Sováka.Když prý Jaroslav Dietl přijel na nátačení a viděl jak improvizují a vůbec se nedrží scénáře pronesl TEDA,KDYBYCH TO TAM MOHL NAPSAT JÁ...A samozřejmě spousta hlášek které už znárodněly O TOM MÁM ZAJÍMAVOU KNÍŽKU.S OBRÁZKY! nebo O TOM MÁM ZAJÍMAVOU KNÍŽKU.S OBRÁZKY?NO SMAZŘEJMĚ,VIDĚL JSTE UŽ NĚKDY KNÍŽKU BEZ OBRÁZKŮ?Geniální seriál jen škoda že nemá o pár dílů víc. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (39)

  • V 7. díle (Divadlo) pan Pecuchet (Miroslav Horníček) říká, že divadlo nikdy nehrál, přestože ve 3. díle (Návštěva) můžeme slyšet, že jako student hrál ochotnické divadlo, byl zavěšen nad jevištěm a našeptával světci různá vnuknutí. (vevi14)
  • Stájník Michal (Josef Dvořák) zde paroduje Erbenovu „Polednici“. Není moc pravděpodobné, že by český básník dorazil do Francie 18. století v českém překladu. Nicméně český divák, který v době natáčení seriálu chodil do divadla Semafor, poznal, že Dvořák zde zahrál úryvek ze hry „Kytice“, ve které hrál svou slavnou roli polednice, v ještě slavnější hře. (sator)
  • Věře Tichánkové se dlouho nedařilo správně spadnout do díry, kterou písaři vykopali na dvoře. Když do ní spadla, jak režisér potřeboval, pořádně si natloukla. (Kulmon)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama