Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V únoru přijíždí do Kateřinské Hory nový velitel SNB, nadporučík Bláha (Radoslav Brzobohatý). Všechny uchvátí svou minulostí západního letce, uhlazeným vystupováním, sexappealem i tvrdostí. Zeman se během pražské politické krize otevřeně staví na stranu dělníků, kteří obsazují místní zbrojovku. Bláha organizuje pro sebe a pro místní reakci letecký útěk na Západ. Na poslední chvíli unikne zatčení a prchá z republiky ve sportovním letadle. Zeman se poznává s příslušníkem II. oddělení Zemského odboru Bezpečnosti Žitným (František Němec). Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj oblíbený díl Majora Zemana se šarmantními Radoslavem Brzobohatým a Carmen Mayerovou. Do Kateřinské Hory přijíždí nový policejní velitel. Je velmi mužný, a dokáže být i krutý. Mezitím v Praze probíhá komunistické převzetí moci v zemi, v rozhlase vystupuje Klement Gottwald, oznamující demisi Benešovy vlády. Majitel místní zbrojovky chce ze své fabriky vyvézt 400 zbraní a připravit se na protikomunistický odboj. Zeman mu v tom však zabrání a postaví se na stranu dělníků z fabriky, kteří se sami ozbrojili. Pár místních bohatých lidí se chystá emigrovat na západ a čekají na letadlo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Dobrej policajt nemá nikdy po službě." Tak nám Honza zahájil druhou vlnu znárodňování majetku a odnesla to Čadkova zbrojovka. To přece dá rozum, že ty zbraní patří dělníkům, když je vyrobili. I když neměl by z toho továrník taky něco mít, když postavil továrnu, koupil stroje, dával dělníkům výplaty a zajistil zakázky? Optikou Honzy Zemana nemá nárok na nic a já musím s politováním konstatovat, že tady si moc nerozumíme. Tohle je prostě moc politické, málo kriminální a aby těch negativ nebylo málo, tak k tomu zpívá Pepíček Zíma. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto případě místy až umělecky pojatý a zakotvený seriál sklouzává do dobrodružného schématu, který překrývá ideologické schéma a fabulační šablonu této formy komunistické tvorby předpokládající podivně pojatý automatismus dějin komponovaný z dostatečného odstupu s vyloučením omylů typu 17. listopadu 1989. Stále to však stačí na polistopadový dramatický standard. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celá kriminálka se smrsknula na lov tajemné vysílačky, k tomu se řeší politika a obyvatelé Kateřinské Hory jsou nuceni si vybrat stranu. Zajímavá je scéna, během níž Lojza Bartík sděluje při poslechu rozhlasu: "Vyhráli jsme, soudruzi." Automaticky očekává, že každý, kdo je mu sympatický, má stejné politické smýšlení. Zde jsou patrné stopy skvělého psychologa Procházky, jehož postavy vždy vycházely z reálných základů. Samotný díl má několik velice zdařilých scén s obrovským se sexuálním napětím mezi Bláhou a Čadkovou. Příchodem Bláhy na scénu se v seriálu objevuje i alfa samec, což do té doby pro československou tvorbu nebylo obvyklé. Navíc scéna plná vášně mezi Bláhou a Čadkovou v lovecké chatě by bez potíží uspěla v erotickém snímku. Absence takových scén v naší domácí tvorbě měla samozřejmě kromě důvodu, aby nebyla poskvrněna morálka socialistického člověka, také jeden zcela pragmatický. Nedostávalo se alfa samců a Brzobohatý zkrátka nemohl hrát úplně ve všech filmech. Takže milé dámy, užijme si toto unikum plnými doušky, pro několik následujících desetiletí to bude poslední český filmový alfa samec. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Honba na líšku" je piata epizóda z televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". Príbeh sa odohráva v roku 1948, takže komunisti a ich ľudové milície začnú znárodňovať a nad továrňami zavejú červené zástavy. Jan Zeman trávi február 1948 v meste Klatovy v Plzeňskom kraji, kde sa aktívne zúčastní komunistického prevratu. V tomto diely sa prvý krát objaví aj záludný imperialistický agent Bláha a tiež aj budúca Zemanova manželka Blanka. * ()

Galerie (2)

Zajímavosti (12)

  • Točilo se v Praze Bubenči, Břevnově, Zbraslavi a Dejvicích. „Liščí doupě“ se filmovalo na hradě Hasištejn. (sator)
  • Ľudia v tejto epizóde pravdepodobne vôbec nevedia používať lovecké pušky. Takmer nikto z nich totiž pri mierení nezapiera do pleca. Ak by vystrelili, spätný ráz by im v lepšom prípade vyrazil zbraň z rúk, v horšom prípade by ich zhodil na zem alebo by ich zranil. (ČSFD)
  • Pavel Bláha (Radoslav Brzobohatý) aj Žitný (František Němec) používajú v tejto epizóde pištole CZ 27. Zamestnanci továrne na zbrane používajú pušky BRNO Model 22F. Čadek (Ilja Prachař) strieľa na chate z pušky Mannlicher-Schönauer 1903. (ČSFD)

Reklama

Reklama