Reklama

Reklama

Balada o Cable Hogueovi

  • Česko Balada o Cablu Hogueovi (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdo jinému jámu kopá... Enfant terrible hollywoodského filmu Sam Peckinpah zůstal po westernu Divoká banda věrný svému oblíbenému žánru, ale výrazně změnil jeho polohu. Po brutálním násilí předchozího díla se v následujícím westernu Balada o Cablu Hogueovi podíval na svět Divokého západu přece jen laskavějším pohledem. Divoké přestřelky vystřídal humorný nadhled, vytříbený smysl pro filmový detail i pochopení pro stále chybující hrdiny snímku. Příběh prospektora jménem Cable Hogue (Jason Robards) začíná jeho zdánlivou smrtí v poušti, když ho oloupí a opustí jeho povedení kumpáni. Cable se nejen vylíže ze svých zranění, ale navíc si zřídí velice lukrativní občerstvovací stanici. A nakonec získá srdce krásné ženy s pochybnou pověstí (Stella Stevensová)... Titulní úlohu ztělesnil významný divadelní a filmový herec Jason Robards (1922–2000), držitel dvou Oscarů za skutečné postavy šéfredaktora Bradleeho (Všichni prezidentovi muži – 1976) a spisovatele Dashiella Hammetta (Julie – 1977), jemuž zdařile přihrávají stálí herci z Peckinpahových snímků Strother Martin a L.Q. Jones (Hogueovi zlotřilí kamarádi Bowen a Taggart) či Slim Pickens (kočí dostavníku Ben Fairchild). Postava kazatele je jediným westernovým vystoupením britského herce Davida Warnera a hlavní ženskou postavu prostitutky Hildy přesvědčivě ztvárnila Stella Stevensová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Peckinpah dal protentokrát sbohem stylizovanému násilí ála Divoká banda a natočil milý, dojímavý a vtipný western (jako by to snad ani netočil on :)). Skvělý Jason Robards, dva parchanti Martin a Jones v podobných rolích, které si zahráli v Divoké bandě, no a samozřejmě tak trochu rozverněji založený kněz Davida Warnera, jehož scénka s vdanou paničkou patří k tomu nejlepšímu, co tento nedoceněný film nabízí. Peckïnpah potvrzuje svoje mistrovství a dokazuje, že to jde i bez potoků krve a kulometu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Sam Peckinpah je pro mě neznámé jméno a nestydím se to přiznat. Na Primě nebo kde to ten film dávali z něj dělali velkého boha. Film mě utvrdil v mé pravdě, že není nijak zajímavý natož božský. Film o pomstě, která nakonci stejně jen na půl podrthuje vděčnost toho starého muže za to kam došel. Tak jak balady končívají, tak ani tato se nevyhne jasnému konci. ()

Reklama

902 10 

všechny recenze uživatele

bronson robardse vyvezl nekam dal za zeleznicni stanici claudie cardinale a tam ho nechal lezet v pousti. robards (ted uz cable hogue) se zregeneroval, nasel vodu a zridil si zivnost. film dal plyne v poklidnem duchu (obcasna intermezza obstarava vpravde priserny zpev stelly stevens) a na konci robards jako uz tradicne konci ponekud neslavne pod koly prekvapive se zjevivsiho veterana. (a nevyplni se tak diagnoza jednoho z prihlizejicich – od srdce to je daleko a mas to na druhy strane, tak co). od peckinpaha necekane docela pohodova skorokomedie. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Peckinpah neudržel tempo a humornou linii z první půlky filmu, jinak bych uvažovala i o nejvyšším hodnocení. Cable je moc fajn postava - přímý, rovný, oplácející dobro dobrem a zlo zlem, kazatel je zase člověk, u kterého si nejste dlouho jisti, co je vlastně zač a Hildy je děvče do nepohody, která rozhodně ví, co chce. Konec byl bohužel trochu slabší a roztahaný, ale i tak to není vůbec špatný film. Přinejmenším se na začátku zasmějete. 3,5* ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a rozhodně dobře natočený snímek, podávající Divoký západ velmi příjemným, humorným, kapku melancholickým a každopádně mile lidským způsobem. Jason Robards jako sebevědomý samotář, který dosáhl svého amerického snu, se své ústřední role zhostil na výbornou a jím prezentovaný Západ představuje zase něco jiného, než to, na jsme si u obvyklé westernové podívané zvykli. Peckinpah si možná trochu zaexperimentoval, ale podařilo se mu natočit snímek, který zaujme jeho extrémní fanoušky i ostatní diváky. A dalším velkým plus je milostný příběh, který je velmi originální, nepříliš romantický a tak jaksi ze života. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Několik členů štábu bylo během natáčení vyhozeno. Speciálně určený člověk měl na starosti kupování lístků na autobus a když Peckinpah vyhodil dalšího člověka, ihned se zeptal: ,,A máte pro něj lístek?" (MrCreosote)
  • Peckinpahův nejoblíbenější film. (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama