Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Před pár dny jsem shlédl tento opus, který do puntíku splňoval mé představy o tom, jak má vypadat pátrání po pachateli. Skrze Štvanici mi bylo názorně ukázáno, jak by naopak takové téma vypadat nemělo. Slibný rozjezd rázně utne studená sprcha v podobě zoufale nudných intrik a večírků, které totálně pohřbívají potenciál a znemožňují najít jakýkoliv vztah k postavám. Nepomohl ani fakt, že Redford je zde pátým kolem u vozu, ač má děj směřovat k jeho útěku. Nuže, to co zde má hrát první housle, je zbytečně přeřazeno na vedlejší kolej, která by mohla směle posloužit jako náhražka rohypnolu... ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Horká letní noc, uprchlý vězeň a rasistické křupanské městečko kdesi v Texasu, to nevěstí nic dobrého. Zvlášť, když spolu jednotlví obyvatelé mají nevyřízené účty a chystají se pořádně si prolít hrdla. Pečlivá výstavba charakterů na omezeném prostoru napovídá, že se jedná o adaptaci divadelní předlohy, každá role tu má své místo a herci ze sebe ždímou maximum. Jenomže... Marlon Brando, herecký polobůh, se na roli texaského šerifa hodí hůř než John Wayne na roli westernového padoucha a pečlivě budovné napětí se před závěrečným klimaxem nesmyslně zpomalí desetiminutovým dialogem o ničem. Ztráta rytmu zabolí především s vědomím úplného závěru, který tak mohl být naprosto zdrcující. V žáru noci tenhle koncept jižanského (krimi)thrilleru o rok později posunulo o level dál. 3,5* ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám dusno jako na jihu. Když někdo ve filmu dostane pěstí do obličeje, neměl by se za minutu šťastně křenit do kamery, a to se tady rozhodně nestane. Může se stát, že vás strašně bude štvát ta banda opilců, co se na konci nepříčetně motá, aniž by to mělo smysl. Možná ale právě o to Pennovi šlo. Zpočátku vlahé tempo s přibývající tmou houstne až ve strhující závěr, u kterého mi chyběla jen špetka spravedlnosti, třeba jen ve vysvětlujícím titulku. Vynikající Brando, krásná Fonda, a famózní český starý dabing, v němž si především na jazyk si šlapajícího Ilju Racka budete vychutnávat. Stejně tak bezpečně poznáte Luďka Munzara, Libuši Švormovou, Jorgu Kotrbovou, Petra Štěpánka, ale i Antonína Jedličku. Smrt režisérovi, který by se pokusil tenhle skvost předabovat s pamrdy dnešních dabingových studií!!! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny film s velikanom akym pan Marlon Brando realne bol. Kvalitna rezia Arthura Penna /Vlak 1964, Bonnie a Clyde/ vladne na kazdom kroku, kazdy detail a kazda scenka je poctivo prepracovana. Namet - ako dokaze silna a talentovana osobnost prezit uprostred "normalnej" spolocnosti .- je istoiste aktualna dodnes. Plus pekne sa odkryva pokrytecka moralka akehosi maleho americkeho mestecka uprostred 60. rokov minuleho storocia. Herecke vykony su na urovni, a okrem pana Brando dokazal uputat aj pan CervenyFord n o a samozrejme aj Jane Fonda, na ktoru nesmiem zabudnut. Napatie pocas filmu pekne rastie, a rastie, az vyusti v masakrozny zaver, ktory ma pomaly az rozmery antickej tragedie. Nadherny film . 100 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zdalo by sa, že hlavnou postavou bude väzeň na úteku, čiže Redford, ale plagát neklame, hlavné slovo má Brando. Teda v tomto posratom mestečku má hlavné slovo niekto iný, pretože najdôležitejšie sú peniaze a moc. Arthur Penn látku, ktorá by v rukách niekoho menej autorského vyzerala klasicky hollywoodsky, aj v tom dobrom zmysel slova, dokáže spracovať po svojom. Film má v sebe viac tém, ako by sa na prvý pohľad zdalo a samozrejme okrem obsadenia je to jeho ďalšie významné plus. Rogers má okolo seba takých nesympatických poskokov, až ich máte pri scéne v šerifovom kancli chuť sami postrieľať. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)
  • V knihe "Fiasco: A History of Hollywood's Iconic Flops" (voľne preložené ako "Fiasko: História ikonických prepadákov Hollywoodu") od spisovateľa Jamesa Roberta Parisha je tomuto filmu venovaná celá kapitola. (Motinski)
  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama