Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Co s načatým večerem, když noc je ještě mladá? My, úctyhodní občané, si zachytáme lumpa, kaňku našeho vzorného městečka a to by v tom byl čert, aby nepoznal, zač je loket naší spravedlnosti. Kromě vynikající trojky Brando-Redford-Fondová lze vidět spoustu malých velkých hereckých výkonů, což mě vede k další pochvale: výborná režie. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ta vesnice stála za to. Chlast a předsudky, to bylo jejich krédo. Při útěku dvou vězňů (jednoho z nich hraje Robert Redford) dojde k vraždě v okolí uznávaného muže. Vrah však ujede a druhého spoluvězně nechá na místě. Proto se film jmenuje štvanice, má to být pomsta na vězni, který zůstal v okolí. Šerif spolu s jeho ženou se ho pokoušejí zachránit a vzniká hodně dramatických situací. Film stojí za shlédnutí, určitě. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Emily Stewart: „Zastreliť muža za to, že sa vyspal s niečou manželkou? To je hlúposť. Polovica mesta by bola vyhladená.“ Šerif Calder (Marlon Brando) je frajer – poháňaný túžbou po spravodlivosti a čestnosti, na druhej strane pokúšajúci sa o lojalitu k miestnym. A miestni, to je parádne zhromaždenie všelijakých ľudských sklonov – malomeštiactva, sebectva, nadradenosti a neviazanej zábavy. Oceňujem na tomto filme, že sa na ňom nepodpísal zub času. Pôsobí uveriteľne, napríklad bitka šerifa na policajnej stanici vyzerá vierohodne, lietajú ozajstné facky a tečie krv. Tento príbeh o predsudkoch, rasizme, netolerancii a nevere mi pripomínal Dogville od Larsa Von Triera. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Tak takhle jsem si teda horečku sobotní noci v hippie šedesátkách rozhodně nepředstavovala... Jsou holt místa, kde čas nehraje roli. Dusný film nám na ploše divadelního dramatu načrtne ošklivý obrázek jižanského maloměsta, jeho supí povahy, lidské krutosti a malosti. Brandovi sedne role nepodplatitelného šerifa jako ulitá, Jane Fonda je nádherná jako Jitřenka, mladý James Fox sugestivně rozháraný a Redford, jó Redford, ten je tu přímo z sežrání. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Marlon Brando ve výborné, ne-li nejlepší formě a podobenství o tom, jak je těžké přežít uvnitř "normální" společnosti. Pro silné osobnosti je to dost obtížné kdekoliv - ať se ten protest realizuje navenek (Redford), anebo "jenom" plápolá uvnitř člověka samotného (Brando). Štvanice je naprosto geniálním vykreslením jednoho neuvěřitelně nesnesitelného městečka a jeho skutečně odporně pokryteckého maloměšťáckého obyvatelstva Ameriky šedesátých let, která tomuhle světa tak přála. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • V knihe "Fiasco: A History of Hollywood's Iconic Flops" (voľne preložené ako "Fiasko: História ikonických prepadákov Hollywoodu") od spisovateľa Jamesa Roberta Parisha je tomuto filmu venovaná celá kapitola. (Motinski)
  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)
  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama