Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě jeden z nejlepších počinů našich mistrů dětské a následně dospělácké fantasie. Úžasné, na koleně vyráběné, filmové triky, klasicky zamotaný čs. fantasy příběh ústící do geniálně absurdních situací a scénář, který je plný myšlenky čistého kamarádství a morálního poselství konat správnou věc. Také silná nostalgie, no jo, ta vzpomínka na mladí, to vše dokáže velké divy. Také Menšík a jeho proměny, dvojice Nárožný - Janžurová, je to naprosto skvělá komedie. Na Čestmíra se určitě podívám rád v důchodovém i postdůchodovém věku...těším se :) ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Obsahově je to, prvoplánově vymyšlená, naprostá blbost, ale bereme-li v potaz, že je to určeno dětem, tak je to naprosto v pořádku. Kdyby se dnes někdo rozhodl točit tento typicky macourkovský scénář, vznikla by z toho neskutečná a nekoukatelná blbost. Za prvé se změnila doba, děti chtějí něco akčnějšího a hlavně asi i zahraničního, a za druhé celý tento seriál stojí na výkonech hereckých es normalizačního období. Zejména herectví Petra Nárožného, hrajícího skoro jako vždy přitroublého rapla, je nezapomenutelné. Stále nadprůměrná dobová zábava pro děti i dospělé, baví i dnes. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

type_B: Není. O zázračné květiny nepřipravil lidstvo holič Blecha, nýbrž tři malí idioti, kteří spolu s učitelem Jandou během šesti dílů překonali rekord v počtu nejdebilnějších řešení čehokoli, ale chytří jsou všichni jak rádio. To může být fajn ve formátu, který koresponduje s Macourkovým autorským stylem vyprávění, ale v tomto formátu ne. A když se na závěr zpívá, že Čestmír zná "svět zázračných možností dětských řas", jdu normálně blejt. První díl vypadal docela slibně, Andrlové bradavky, Menšík a jeho halucinace, Nárožný i s Velkým Vezírem nebo nepřekonatelná učitelka Klepáčová Jiřiny Bohdalové, Effova trafika s Mladým světem, Zeitungem a Le Monde etc. etc., to vše zachraňovalo kult z dětství, takže bych snesl i ten falešný kult dětství a celkovou infantilnost (proč by se ostatně univerzální světové etické problémy nemohly řešit hlasováním ve sborovně ZŠ v Motýlkovicích?), ale bohužel prostě Macourek s Vorlíčkem. Po vydařené Arabele velký propad, Návštěvníkům ani po kotníky. ()

Zbygniev 

všechny recenze uživatele

Seriál mého mladí,který jsem hltal jako třeba Arabelu. Když se na to teď v dospělosti podívám,musím se trochu pousmát. Už jenom úvodní píseň Michala Davida... Na to, že seriál byl natočen s německou koprodukcí, je hodně cítit tehdejším režimem. Ústav pro zdokonalení člověka, kde si profesor zapisuje kdejakou poznámku, nebo že kytky měly patřit přece všem, zní trefně na tehdejší dobu. V každém případě, hvězdné herecké obsazení té doby, a jejich výkon rozhodně nezklamalo. Vladimír Menšík, byť už hodně nemocný,zde pořád podává dobrý výkon,a musím říct, že i dětské role se povedly. Je vidět, že Lukáš Bech i Žaneta Fuchsová měly už něco za sebou. Výborně však zahrál i záporák Antonín Kala a nesmím opomenout hudbu Karla Svobody, která je trefná při každé scénce. ()

nwx 

všechny recenze uživatele

Seriál je vynikající, ale nechápu, co tu melete o Michalu Davidovi? Jakoby, kdo neřekne něco špatného na Davida, tak není IN? Ten seriál je o Michalu Davidovi, že o tom všichni kvákáte? Ať se vám líbí nebo ne, je to jeden z mála českých hitmakerů, který kdyby žil třeba v USA, tak skládá dejme tomu pro Hollywood a věřte tomu, vážili by si ho tam. Třeba jeho Discopříběh by tam byl považován za klenot osmdesátek (po hudební stránce). To jsme holt my Češi. Tady ho pomlouváme, ale pak plníme jeho koncerty. Ubohost. Co tak napsat více vět o seriálu, než o pár minutách úvodní skladby, když už píšete recenzi? ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Keď Oskar Blecha (Antonín Kala) vyhadzoval von oknom Čestmírovho otca (Vladimír Menšík), herca zastúpil kaskadér a scéna bola natočená tak, že od momentu, keď skočil z postele na zem, bola pod kobercom trampolína, on sa od nej odrazil a v tej chvíli ho len Oskar chytal a vyhadzoval z okna von. Bolo to natáčané trikovou kamerou a skoordinovať skok bolo dosť náročné. (Raccoon.city)
  • Filmovou riekou Doubravkou bola v skutočnosti rieka Labe. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama