Reklama

Reklama

Epizody(8)

Osemdielny taliansky televízny seriál o životnej púti presláveného stredovekého cestovateľa a objaviteľa. (oficiální text distributora)

Recenze (82)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Výborný historický seriál popularizující jednu velkou historickou postavu západní civilizace, který patřil k tomu nejlepšímu, co se vysílalo v Československé televizi před rokem 1989. Úžasně výpravný (a asi na italské poměry i nákladný), skvěle herecky obsazený (včetně mezinárodních hereckých hvězd - Leonard Nimoy, F. Murray Abraham, Denholm Elliott...) a s tak podmanivou a sugestivní hudbou Ennia Morriconeho, že takového Vangelise v Dobytí ráje hravě strčí do kapsy. Seriál Marco Polo je ale vlastně více než hraný film takový imaginární historický cestopis, skoro až s encyklopedickými rozměry života, doby a cesty slavného cestovatele. A jediná má výtka zní - občas (ale opravdu jen málokdy) sklouzává tenhle seriál od dějovosti k popisnosti, rozměrů třeba zrovna italských filmových neorealistů to ale nedosahuje:-) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisný seriál, možná vůbec nejlepší, jaký se objevil na ČST 80. let, o tom není pochyb. Deset hodinových dílů mapuje celý Marcův život od dětství v Janově až po cesty na blízký a dálný východ.... Kromě skvělého scénáře, kterému se podařilo hodně věrné zpracování skutečných Marcových vzpomínek, seriál hodně zvedá očividný dostatek financí na kostýmy a větší scény a také tradičně skvělá Morriconeho hudba. Nejsilnější scéna, alespoň pro mě, je Marcovo přihlížení křižáckému masakru ve Svaté zemi. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa jeden z najlepších seriálov a to nielen kvôli obsahovej stránke. Je to už mnoho rokov čo som tento seriál pozerával v televízii (jeho vysielanie som zažil dvakrát na ČT) a zanechal vo mne množstvo spomienok, na ktoré sa nezabúda. A teraz po rokoch mi bolo vďaka priateľovi tahit-ovi opäť možné tento skvost vzhliadnuť. Opulentná výprava (nakrúcalo sa na troch svetadieloch) a vo svojej dobe azda najhviezdnešie možné obsadenie (skvelí sú predovšetkým Delholm Elliott, F. Murray Abraham a Ruocheng Ying v úlohe Kublaja) rozprávajú príbeh muža, ktorý sa dostal tak ďaleko ako nikto predtým, veľa získal, ale i veľa stratil. Skvelo tiež ukazuje kontrast medzi zaostalou a prísne dogmatickou Európou 13. storočia a ďalekým východom, svetom tak pestrým spôsobom života i myšlienkami, že tomu dovtedy nikto nechcel uveriť. Osobitne treba vyzdvihnúť geniálny hudobný sprievod Ennia Morriconeho, jedno z najlepších maestrových diel, kde mi ústredný motív dokonale uviazol v hlave už ako malému, keď som seriál prvý krát videl a pritom filmovú hudbu som veľmi nevnímal. Pre mňa je tiež nezabudnuteľnou hlavne scéna masakru beduínov križiakmi. Zo všetkých 8 častí je najlepšia tá posledná. PÁN SERIÁL. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Naposledy jsem seriál viděl někdy v 80. letech v ČST než jsem dnes na to sedl a na jeden zátah jej shlédl díky pátečním dvd v trafikách. Hudba úžasná, kostýmy skvělé, výborné obsazení, ten seriál mne opět fascinoval. A v melancholickém závěru jsem zamáčkl slzu, tak mi bylo líto Marca, že už se nikdy do Číny nepodíval. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velebím rodiče, že při posledním vysílání v TV (to už je drahně let, co se v televizi takové věci dávaly) měli ten skvělý nápad a nahráli seriál na VHS, díky čemuž jsem zůstal zásoben, než to vyšlo oficiálně. Nejsilnější scéna: stárnoucí Kublaj už nedokáže vyskočit na koně. Odežene sluhy a požádá Marca o pomoc, protože nikdo jiný nesmí vidět jeho slabost. A ještě jedno slovo: Morricone. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno