Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města

(seriál)
  • Československo Nemocnica na okraji mesta (více)
Drama / Psychologický
Československo, (1977–1981), 18 h 21 min (Minutáž: 46–65 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hudba:

Jan Klusák

Hrají:

Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál nás provází osudy protagonistů spjatými ze všech úhlů pohledu s oddělením ortopedie. Do příběhu vcházíme ve chvíli, kdy do místní nemocnice je po autonehodě přivezen těžce raněný známý hokejista, reprezentant Přemysl Rezek, na oddělení primáře Sovy nastupuje mladá lékařka Alžběta Čeňková, právě sloužící, nezapomenutelný doktor Štrosmajer svérázně "chválí" sestru Huňkovou a primář Sova na rodinné oslavě začíná mít vážné obavy o svého syna Karla... A to zdaleka není celý výčet postav a událostí, které nás čekají v jednom z nejlepších Dietlových seriálů, podpořený skvělými hereckými výkony a vydařenými dialogy... Seriál měl původně třináct dílů, po velkém úspěchu pak bylo dotočeno dalších sedm. Roli primáře Sovy původně rozehrál Karel Höger, kterého po jeho úmrtí během natáčení nahradil právě Ladislav Chudík. (pfa)

(více)

Recenze (418)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Typická dietlovská bizarní telenovela se všemi jeho scenáristkými nedostatky, nonsensy, ale i neúnavnými schopnostmi tvořit nové a nové floskule, které stávajíce se oblíbenými a citovanými hláškami jen podporují tu nostalgií podpořenou bublinu seriálové legendy, na níž se bohužel dodnes veze třeba i taková Ordinace v růžové zahradě.. Nemocnice tak jen potvrzuje, že za divácky, rozuměj většinového diváka, nejoblíbenější tuzemský žánr neplatí detektivka, ale vlastně libovolný filmový (pa)tvar z nemocničního prostředí.. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Učinil jsem reprízu cca po 20 letech a znovu se přesvědčil o tom, jaká je nostalgie potvora. Napálit tam nějakou tu hvězdu navíc, protože je to přece onen legendární seriál s armádou zvučných jmén, notoricky známou melodií a nepřekonatelným dr. Štrosmajerem, by bylo příliš snadné, ovšem zhodnoťme to objektivně. Legenda neznamená automaticky kvalitu, a i přes značné stáří má rozhodně seriál jako celek co nabídnout, nemluvě o porovnání s dnešními hnoji typu Ulice, Ordinace apod. Mistrně zmáklé dialogy a pestrý výběr hereckých klenotů včetně pozoruhodného génia Miloše Kopeckého. To vše je nesmrtelné. Nicméně mezi vady na kráse musím započítat x hluchých míst, příliš okaté studiové interiéry a pár nesympatických postav (Čunderlíková). Po součtu kladů a záporů mi tedy vychází čirý průměr...ale Milouš Kopeckých byl vážně frajer!! ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

V tehdejších i dnešních podmínkách rozhodně nadprůměrná záležitost, ale nějak zvlášť urvaná jsem z ní nikdy nebyla. Postavy Štrosmajera a Fastové jsou skvěle napsané, životné a přesvědčivé, zato Sova a Cvach jsou slušně odfláknutí a zatímco pan primář svou ušlechtilostí naleptává žaludeční stěnu, Cvach není postava, ale karikatura. Nemluvě o Čeňkové, která mi vždycky lezla krkem, a dost zvláštní chronologii příběhu, který zpočátku postihuje každou drobnost, aby v závěru chvátal mílovými kroky. Ale pravda je, že liga dobrých herců v čele s Kopeckým, Medřickou a Janžurovou z toho dokáže vytěžit celkem dost. A pravda je bohužel i to, co tu napsali mnozí přede mnou - že pokud se člověku "poštěstí" vidět něco z druhé série, začne mu původní řada seriálu připadat jako naprosto špičková záležitost. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Dietlův originál, to je zábava s hereckým uměním: Štrosmajerovo dobírání si sestry Huňkové, moudra primáře Sovy, energická Bety Čeňková, cvachovitý Cvach, sebevědomý Blažej, tajemná Ina, rázovitá Fastová, hádavičná zelinářka... Pamatuji si, že při Štrosmajerově smrti jsem nechápal stejně jako šachistka Jindřiška. Při prvním sledování jsem byl ještě mladší než Jindřiška:-) Reprízování Nemocnice v porovnání třeba se současnou nováckou Ordinací asi trochu ztrácí. Problémy, které hrdinové řeší, a místy zastaralé, někdy i soudružské prostředí působí jako z filmů pro pamětníky. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Určitě je to naše stará seriálová klasika. S odstupem času, ale mám k tomu seriálu pár výhrad. Hlavně mi přišlo, že se tam časem řešila furt ta stejná a podobná témata a všechny postavy mi úplně nesedli i když se v tom sešla naše tehdejší herecká špička. Seriál určitě táhnou především Chudík z Kopeckým ti jsou nezapomenutelní. Nicméně kvalita jednotlivých dílů je kolísavá. Každopádně když to zase vezmu jako celek a přihlédnu k tomu jaký skvosty se točí dneska, tak si to ty 4* nakonec zaslouží. Takže dávám 70% ()

Galerie (131)

Zajímavosti (156)

  • Presne po 20 rokoch od začiatku natáčania seriálu v roku 1997 časopis Xantipa urobil aranžovanú fotku takmer všetkých hlavných postáv ešte aj so žijúcim režisérom seriálu. (Raccoon.city)
  • Vzhledem k úmrtí Karla Högera musely být všechny scény s ním přetočeny novým představitelem primáře Sovy Ladislavem Chudíkem. Jedna scéna s Högerem však v seriálu zůstala. Na konci epizody Setkání (1977) odjíždí primář Sova svým Moskvičem zpět do Týniště, přičemž jedoucí auto zabírá kamera zvenčí zezadu, takže není vidět, kdo řídí a že tím řidičem je právě Karel Höger. Byla to jedna z mála scén, kterou ještě Höger stihl natočit a režisér Jaroslav Dudek ji tam z piety k herci nechal. (cundak)
  • Josef Dvořák a jeho Vašek Pěnkava bral divákov za srdce. Pritom chýbalo len málo a v Nemocnici na kraji mesta si ani neškrtol. Na vine bola žemľa so salámou. Prišiel na prvý natáčací deň priamo z divadla. „Bol som hladný ako vlk. Keď ma líčili, prosil som, či si môžem skočiť pre niečo na jedenie.“ Povedali mu, že má radšej zostať. Lenže Pepovi škvŕkalo v bruchu. „Vletel som do bufetu a kúpil si dve žemle. Keď som sa po pár minútach vrátil, bolo zle. Čakali len na mňa, ktorý zdržoval natáčanie.“ Stál s plnou pusou pred prísnym režisérom ako školáčik. „Točil som scénu v hniezde, bol som v ňom uviazaný, tak som si hovoril, že si aspoň tú žemľu v pokoji dojem. Len som sa zahryzol, zahrmelo: "Vy už zase jete?!" Buchol som so žemľou o zem a prisahal, že už nikdy jesť nebudem,“ spomína Dvořák. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Zemřela herečka Jana Štěpánková

21.12.2018

Česká herečka Jana Štěpánková zemřela. 84letá dáma nakonec nezvládla boj s těžkou nemocí, podle všeho zemřela již v úterý, dnes se s ní pak měli rozloučit její blízcí. Mezi její nejznámější role… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama