Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (320)

smolicek04 

všechny recenze uživatele

Vždy som sa rád pozeral na šmolkov ešte išli v televízií. A priznám sa raz som si to dokonca požičal z požičovne a pri tom som mal viac ako 10 r. Chcel som si spomenúť na staré časy. Dokonca naša trieda si nevedela spomenúť ako sa volal Gargamelov kocúr. Preto sme to museli znova požičať. Myslím že to bolo asi Azrael alebo tak nejak. ()

eFOXsize 

všechny recenze uživatele

Šmoulové byly fenomén. Takový, že se staly módní ikonou, která se bude pravidelně vracet pro nové generace. To už něco vypovídá ne? A v každé generaci má neskutečný úspěch. Já jsem je milovala po vizuální i poslechové stránce. První kazety do walkmana jsem měla se šmoulama. A na dětských párty se pouštěly šmoulí písničky. A všechno bylo šmoulové. A jediné, co mě dokázalo u dětské lékařky v čekárně udržet, byly zdi polepené šmouly! Celá mánie díky seriálu... Jasných 5! ()

Reklama

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Nádherně nakreslené skřítkovské postavičky s výborně promyšlenými ději snad všech (zejména starších) dílů a hlavně fantastický Jirka Císler a jeho Gargamel, ale i nádherně otrávený Mrzout, roztomilý Nešika Pavel Zedníček a další výtečně nadabovaní barevní "trpajzlíci". Kromě Mrzouta a Nešiky mám slabost i pro kuchaře Mlsouna, jehož jedinečné ztvárnění skvělým ("Bodým" z Profesionálů) Petrem Olivou je prostě neodolatelné. Není nad starý český dabing. P. S. Bohužel televize Barrandov nyní (r. 2010) nezvolila dobrého režiséra, jelikož současné předabování nových dílů je hrůzostrašné - Garmagel je místy trapný (zejména u smíchu) a zní spíše jako kluk Fuk či nějaký malý skřet (i když Jirka Císler nejde plnohodnotně nahradit, zvolením jiného herce mohl být výsledek lepší), Nešika je úplně tuctový (nechápu, proč nenechali skvělého Pavla Zedníčka), Hezoun taktéž o ničem (přitom Pavel Trávníček je stále aktivní) atd. atd. = neschopnost současného režiséra dodat tomu správným výběrem a korekcí dabérů tu pravou šťávu, jako tomu bylo u původních dvou dabingů. Nyní většina šmoulů působí zcela stejně, což nás okrádá o komediální stránku - škoda, velká škoda. ()

Had6 

všechny recenze uživatele

Tady prostě musím dát 5 hvězdiček. Tohle byl můj nejoblíbenější seriál. Dodnes si pamatuji, když na začátku devadesátých let minulého století, přinesl můj otec domů naše první video. Během týdne se v obývacím pokoji objevilo i pět kazet s tímto seriálem. Od té doby jsem sjížděl příhody modré vesničky snad 15 hodin denně. Dokonce i můj pokoj zdobil gigantický plakát se šmoulí tematikou. Jednou jsem se vrátil domů z tábora a plakát byl pryč. Naši tapetovali. Brečel jsem několik týdnů. Plakát mi byl vším:-)...Jó, to byly časy... ()

anli 

všechny recenze uživatele

Jasná,dětská klasika,po kteréré občas pomrkávají i dospělí.Jaký malý jsem si nenechal ujít žádný díl a všude bylo modro.Je to roztomile animované,patřičně dobrodružné s fantasy prvky a Gargamel je superpadouch,včetně svého kocoura Azraela.A jejich chuť spapat všechny modré skřítky je až paranoidní.Ano,místy je to trochu infantilní(je to také určeno především dětem)a nějaké extra nápady tu také nejsou,ale je to příjemná a vtipná podívaná.Musím ještě vyzdvihnout skvělý český dabing,kterému vévodí geniální Jiří Císler.Dávám modrých 80%,protože myslím,že modrá je přece dobrá,no ne? ()

Galerie (61)

Zajímavosti (42)

  • Ve vesnici je celkem 5 šmoulích dětí. První je malé batole jménem Šmoulíček a čtyři další jsou už starší a jmenují se Čiloun, Šikula, Sašetka a Filuta (taky Kliďas). (LindaKola)
  • Daniela Bartáková je jediná herečka, ktorá dabovala v seriáli tú istú postavu (kocúra Azraela) v pôvodnom dabingu ČST, neskoršom dabingu TV NOVA a aj 10 rokov potom v dabingu TV BARRANDOV. (matthew.17)
  • Šmoulí vesnici se občas říká i „Šmoulice“. (LindaKola)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama