Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Malajsie, 19. století. Britský kolonizátor James Brooke chce vší silou upevnit svoji moc. Ale je tady pirát Sandokan, syn Maháradži a poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, který se postaví kolonizaci a bojuje proti nepřátelům, aby osvobodil zemi od kruté nadvlády. V roce 1884 vznikl na základě historické skutečnosti dobrodružný román Tygr z Malajsie od Emilia Salgariho, který měl velký ohlas u čtenářů. Filmová verze přilákala v roce 1976 téměř celou jednu generaci diváků před televizní obrazovky nejen exotickými přírodními scenériemi či charismatickým představitelem Sandokana v podání Kabira Bediho, ale také jeho romantickým vztahem s Mariannou na pozadí anglické nadvlády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (184)

kingik 

všechny recenze uživatele

Sandokan byl jen jeden. Kabir Bedi v životní roli charismatického vlasáče a vousáče se neskutečně vyjímal. A každý v té době a ještě dlouho poté ten seriál parodoval, titulní povedená písnička dokonce dostala peprný český překlad a při vyslovení Tygr z Mompračemu se každý zasmál, protože hned věděl, o koho jde. Jednalo se tedy o fenomén, který byl veskrze kladně přijatý i rudým bolševikem, ačkoliv Sandokan rozhodně nepředstavoval vzor vymydleného soudružského metrosexuála. Ale pozor, Mariana mu dala. A všichni užasle čekali, jak si Sandokan poradí v malajské džungli s tygrem a nezapomenutelným skokem pod tygrem (se zadní projekcí) ho rozpáře. A nikomu nepřišlo divné, jak byl seriál ve své realizaci poměrně nedodělaný až odfláknutý (např. mrtvý voják zvedající hlavu v neuhlídaném záběru se stal legendou). A mnoho dalších fám a legend panovalo kolem hereček a herců, dokonce prý jednu z mužských postav hrála žena. Tak či onak, Sandokan se na televizní obrazovky znovu vrací. Sice už s mizivým procentem na úspěch, ale ještě se s ním pořád počítá. Já přijdu... 60% ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Říkejte si, že to je naivní, že triky stojí za prd, že souboje nic moc a já nevím co ještě. Ale srdce na duši, kdo z nás, kteří jsou dnes chlapi, a kdysi byli kluky, tento serál nehltali. Sandokán byl mnohokrát zfilmován, ale Sollima dal Sandokanovi dar divokosti, přírody, Malajzie, domorodců, tygry a slony a tvář Sandokana v podobě inda a tím exota a ne itala nebo američana. Navíc úžasná hudba bratrů Angelisových. A já zpívám ....tygr z Mompračenu. Jo, kdysi naši uměli dabing. Sandokan ala Prais, Mariana ala skvělá Macuichová, James Brook jako kouzelný Růžek. ()

Reklama

Zombi 

všechny recenze uživatele

Ano, jsou to nostalgické 4 hvězdy, ale vůbec se za ně nestydím. Tohle byla hrozná pecka a úvodní znělka spolehlivě vyvolávala a vyvolává zimomriavky, myslím ta originální. Kabir Bedi má charisma jak Bengálský tygr a Mariana byla kočka, pirátské dobrodružství jak víno, jen bohužel s časem nezraje, ale trochu uvadá. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Klíčová scéna: Sandokan ve skoku zabíjí svým obrovitým tesákem tygra. "Sandokan, Sandokan, zabil tygra a mouchy se bál...":-) To jsme si zpívali jako děcka na melodii notoricky známé znělky. Řada komentátorů se podivuje nad tím, kde se tehdy vzal ten ohlas. Ale ono jaksi v té době v telce nic moc dohromady zajímavého nebylo. Každý díl jsem slupnul, jak malinu. Dnes bych dal tak na slabé 2* Takže, v rámci"objektivity", toho dětské diváka zprůměruji s "dospěláckým":-) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tygra z Mompračemu jsem jeden čas nosil nažehleného i na tričku a bylo to mé nejoblíbenější tričko. Strejda ho někde sehnal na pouti.... Seriál jsem tehdy hltal plnými doušky kdykoliv běžel v TV. A tehdy na to čučela celá rodina. Sandokan byl televizní událost. Dnes, po letech jsem jej náhodou shlédl a shodou okolností zrovna díl, kde Sandokan chrání lady Mariannu před tygrem, kterého zabije při společném skoku nožem.... Dnes už je to k smíchu, ale za to retro a vzpomínky dávám za dvě. * * ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Dle historických pramenů James Brooke (Adolfo Celi), seriálový úhlavní nepřítel Sandokana (Kabir Bedi) a všech svobodných Asiatů, zemřel na mrtvici. (Nick321)
  • Taliansky seriál zmenil indickému hercovi Kabirovi Bedimu (Sandokan) život. V čase najväčšej slávy dokonca musel pred svojimi náruživými obdivovateľkami utekať po strechách áut. Na druhej strane sa ocitol pred problémom, že tvorcovia sa ho báli obsadiť do čohokoľvek iného. Musel teda odísť niekam, kde Sandokana nepoznajú – do Hollywoodu. (Raccoon.city)
  • James Brook (Adolfo Celi) bola aj reálna postava z histórie Malajzie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama