Zpřítomnělí

(seriál)
Trailer 2
Norsko, (2019–2022), 9 h 12 min (Minutáž: 45–51 min)

Jens Lien

Hrají:

Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Veslemøy Mørkrid, Eili Harboe, Stig Henrik Hoff (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

V oceánu se nevysvětlitelně začnou objevovat lidé z minulosti. O pár let později se detektiv Lars Haaland spojí s Alfhildr Enginnsdottirovou, první policistkou vikingského původu, aby společně vyřešili případ vraždy v Oslu. (HBO Europe)

Trailer 2

bobstock

Skvělý nápad jak jinak od seveřanů s povzbuzením neslavnější vikingské kultury. Pěkně zvolené hlavní postavy vyšetřovatele smaženky a urostlé válečnice s mechem mezi nohama. Nevím jak hodně tvůrci tušili problematiku jejich nápadu, který útočí na základní způsoby integrace cizinců, ale i v tomto případě lidí z jejich koutu světa si nemyslím, že by po pár letech pravěký člověk ovládal v klidu wifi na svém chytrém telefonu a vikingové chodili na technopárty v Oslu. Vše je ale slušně zakamuflované v občasném vtípku, kterých se tu nabízí velmi mnoho. Pokračování bych samozřejmě uvítal pro tu zajímavost. 75% ()

MartinTerran

Původně jsem myslel, že to bude spíš sci-fi seriál, ale už po shlédnutí prvního jsem pochopil, že se mýlím a že půjde o kriminálku. Nejsem velký fanda kriminálek, ale řekl jsem si, že tomu dám šanci. Ústřední dvojice je zvolená dobře, muž typický antihrdina věčně bez peněz a drsná bitvy ošlehaná vikingská bojovnice spolu fungují dobře. Příběh klasický kriminální na tom asi nic vymyslet nejde, ale celý průběh je ze začátku takový nemastný, neslaný jen tak plyne a moc ničím nezujme. Po dvou dílech se to zlepší a je to více zajímavé. Pátý díl v podstatě o ničem, zaměřuje se na osobní problémy/osudy hlavních postav, což bych klidně oželel. A poslední díl klasika dořešení případu a také příprava na případné pokračování, které ale asi už nenastane. Prostředí plné migrantů je zajímavé a umím se představit, že tak nějak by to asi dopadlo (jen ty šaty nevím jestli by nevyměnili za moderní) a může působit jako hezká paralela na dnešní dobu. Prostě kriminálka ozvláštněná o scifi prvek, který se prolíná do případu. Hodnocení: 62/100. ()

Morholt

Než aby se tvůrci zamotávali do nějakého vysvětlování, vykašlali se na něj úplně a soustředili na každodenní realitu, kterou netradiční migrační vlna zasáhla. To mě bavilo. Podobně jako v reálném světě i tady jsou problémy s asimilací, i tady kvete realita a i tady se najde řada podporovačů i odmítačů. Nicméně charakteristika migrantů tomu všemu dává úplně jiný rozměr. Kupříkladu těžko najdete práci, když máte v životopise poznámku "zabil světce". Výchova vaší dcery je najednou složitější, protože vaše ex si narazila maníka z 19. století a jeho pohled je přeci jenom trochu odlišný. A takhle by se dalo pokračovat. V těchto drobnostech tkví největší síla celé série. Samotná kriminální zápletka sice není špatná, ale sama o sobě bez této přidané hodnoty by působila tuctově. Herecky super a Krista Kosonen jako policejní štítonoška nemá chybu. Tak rychle sem s další řadou. 90% ()

Franki69

Úvodní zápletka je rozehrána od prvních minut. Žádné zdlouhavé seznamování s postavami, pod hladinou zátoky v Oslo se blejskne a první navrátilci z časů minulých se už plácaj ve vodě…Seriál vystavěný na premise, že se v naší přítomnosti začnou postupně po tisících zjevovat lidé z daleké minulosti, tedy v Norsku od pračlověků přes Vikingy až po bohémy z 19.století, si mě získal díky jasnému tahu na bránu. „Naši zemi nemusí obsazovat imigranti z Afriky, stačej nám naši vlastní“ … a už to jede. Jelikož je to krimi, ústřední dvojici tvoří mladý detektiv (opět zdrchaný a s návykem…) a vcelku pohledná detektivka, zpřítomělá vikingská bojovnice, rozená cca 1037 AD, která se po zpřítomnění vzorově začlenila do společnosti, doplnila si školy a všeobecné znalosti, získala správné sociální dovednosti a znalosti a nastoupila k policii. Zní to jako pro-migrační agitka, ale i tu přehlídku společensko-kriminálkově-ideových klišé se po dvou dílech daří seskládat tak, aby to jako zábava fungovalo. Docela se těším na další díly. Kde jinde uvidíte Vikingy a jejich hospodu, kde čepujou medovinu do rohů za eura a pak se rozkurážení chodí za nocí posmívat vyměklým křesťanům. ** P.S. Úplně si libuju při představě, jak by se z Vltavy a Labe začali vynořovat třeba husiti nebo keltší nájezdníci... ()

dom156

Byl jsem mile překvapen co se týká první série, která mi dala kriminálku na sci fi podloží. K tomu solidní zápletka a dobré obsazení. Kdyby byla jen jedna série, odešel by seriál s plným počtem bodů, bohužel druhá již značně pokulhává a poslední 2 díly jsou již velmi přitažené za uši a rozporují všemu co se událo během předchozích 10 dílů. Proto nemohu jinak než dát jen průměr a jen lehounce doporučit. ()

• V epizodě je možné několikrát vidět auto značky Škoda. (Cheeter)
  • V čase 18:01 je na tiskové konferenci na stole mikrofon České televize. (stani)
  • Natáčení seriálu probíhalo v Oslu a v Litvě. (Trajektt)