Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nevedel som, či bol Jeremiah Johnson historickou postavou, legendou, alebo výplodom scenáristovej fantázie. Na niekoho legendárneho mi príbeh pripadal trochu tuctový. Pollack natočil melancholický western s melancholickými pesničkami, minimalistickým pojatím a minimalistickým (zato výborným) Redfordom. Mňa ale trochu minimalisticky aj nudil. Nič iné mu nemôžem vyčítať, ale ak porovnám jeho zábavnosť s inými legendárnymi westernami 70tych rokov, ako tu spomenuté PG a BK, alebo rovnako revizionistický Malý veľký muž a iné, ktoré som videl a dal som im 4 hviezdy, tak bol z nich najmenej záživný a preto mu dávam slabšie hodnotenie. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Lovec, traper a horal s úsměvným jménem Džerymája Džonsn v prostředí téměř opuštěné divočiny Skalistých hor. Filmová 70. léta byla úrodná na netradiční westerny a tenhle je jeden z nejlepších z té doby - díky šarmu Roberta Redforda, scénáři s minimem dialogů v citlivé poetické režii Sydneyho Pollacka a příjemné kytarové hudbě. Příběh muže, který chtěl žít v přírodě v klidu a míru, ale nebylo mu to souzeno. Pocitově něco mezi Tancem s vlky, Malým Velkým Mužem a Eastwoodovými westerny. ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Panenská příroda Skalistých hor. Civilizací nedotčená. Všemocná matka příroda, která má moc nad životem a smrtí. V místech, kde sníh leží většinu roku, kde řeky jsou plné ryb. V místech, kde zvěř je divoká a krásná. V těch místech se musí i člověk sklonit před touto posvátnou silou a stát se její součástí. Teprve tam leží ona duševní harmonie. Posvátný klid, který mnoho lidí hledá, ale nikdy ho nenajde. Jeremiah Johnson byl šťastný člověk. Šťastnější než většina z nás. 73% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Relativně starý film s relativně mladým Redfordem aneb příčurka pro přežití v divočině plné divé zvěře, víceméně krvelačných indiánů a prapodivných bělošských existencí, o jejichž příčetnosti lze silně pochybovat. Nebo to naopak oni jediní mají v hlavě dokonale srovnané? Dobrodružný film s veškerými potřebnými ingrediencemi: sympatický hlavní hrdina (pravda, to ocení hlavně ženy;-)), vedlejší postavy, co diváka osloví (ikdyž třeba za celý film vůbec nepromluví), okamžiky vtipné i dramatické, akce i něco k zamyšlení. Možná, že kdyby J. Johnson nezvolil kariéru náruživého lovce, který je schopný vyhubit vše ve svém okolí, co má kožich ke stažení, byla bych ochotná filmu dupnout i pátou hvězdičku:-). 85% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Herectví Roberta Redforda jsem měl vždycky rád a ještě nikdy jsem ho neviděl v nějakém filmu, kde by byl špatnej. Málo takových frajerů. Zde hraje dobrodruha a trapera, který putuje nádhernou divokou přírodou a žije si svůj vlastní nezávislý život. Veselý i neveselý. Působivost snímku nechybí, dechberoucí je zejména část přejezdu přes indiánské pohřebiště. Sydney Pollack + Robert Redford = záruka kvalitní podívané. Jako bonus navíc kamera Dukeho Callahana, který se pak blýskl i v Barbaru Conanovi. A v neposlední řadě též hudba a krásné baladické písně. Zajímavostí určitě je, že se na scénáři podílel John Milius. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • V Itálii byl film uváděn pod názvem Rudá Vráno, můj skalp nedostaneš. (džanik)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. května 1972 na Cannes FF. (ČSFD)
  • Johnstonova žena (v té době zrovna těhotná) byla ve skutečnosti zabita náhodnou nájezdní skupinkou Černonožců a ne oplátkou za narušení indiánských pohřebišť. (džanik)

Reklama

Reklama