Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nevedel som, či bol Jeremiah Johnson historickou postavou, legendou, alebo výplodom scenáristovej fantázie. Na niekoho legendárneho mi príbeh pripadal trochu tuctový. Pollack natočil melancholický western s melancholickými pesničkami, minimalistickým pojatím a minimalistickým (zato výborným) Redfordom. Mňa ale trochu minimalisticky aj nudil. Nič iné mu nemôžem vyčítať, ale ak porovnám jeho zábavnosť s inými legendárnymi westernami 70tych rokov, ako tu spomenuté PG a BK, alebo rovnako revizionistický Malý veľký muž a iné, ktoré som videl a dal som im 4 hviezdy, tak bol z nich najmenej záživný a preto mu dávam slabšie hodnotenie. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

One westernman show v podaní Redforda sa mi pozdáva oveľa viac, než niektoré top200-hodnotené produkty zobrazujúce divoký západ. A môžem povedať, že určite je to aj vďaka dobrodružnému ladeniu, ktoré je spojené s naturálnym nádychom prežívania, krásnu prírodu, či vedľajšie citové odbočenie, ktoré filmu viditeľne prospelo. Možno by som trošku viac zhutnil a zcelil záver, ktorý mohol byť viac efetknejší (na city). 95%. ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Panenská příroda Skalistých hor. Civilizací nedotčená. Všemocná matka příroda, která má moc nad životem a smrtí. V místech, kde sníh leží většinu roku, kde řeky jsou plné ryb. V místech, kde zvěř je divoká a krásná. V těch místech se musí i člověk sklonit před touto posvátnou silou a stát se její součástí. Teprve tam leží ona duševní harmonie. Posvátný klid, který mnoho lidí hledá, ale nikdy ho nenajde. Jeremiah Johnson byl šťastný člověk. Šťastnější než většina z nás. 73% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Jeremiah Johnson nesplnil celkom moje vysoké očakávania. Mal som za to, že uvidím niečo ako bol Posledný trapper. Bol to vynikajúci film, ale tá jedna hviezdička do piatich mu objektívne chýbala. A nielen objektívne, ale aj subjektívne. Mnohé detaily a dejové zvraty ostali pre mňa záhadou nie snáď preto, že by sa moja chápavosť vekom radikálne znižovala, ale že ich Sydney Pollack nepovažoval za potrebné uviesť. Okrem toho, čo už uviedla jatamansi, ma napríklad zaujíma, čím sa živia kone na snehových pláňach, koľko prachu a guliek si so sebou vzal do divočiny a množstvo ďalších detailov, ktoré však nič nemenia na tom, že považujem Jeremiah Johnson za vynikajúci film. A vôbec nie zásluhou divokej prírody a dobre vyzerajúceho Roberta Redforda ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Skvělej dobrodružnej film s výborným Redfordem a nádhernejma scenériema. Občas jsem se musel smát, jak se mu nedařilo udržet si samotu a dostal na krk nemluvnýho kluka a indiánku, který nerozuměl a se sklopenou hlavou s nima musel cestovat. Docela mě i překvapily některý zvraty a celkově se jedná o výbornej snímek, na plný hodnocení to úplně neni (poslední čtvrtina, kdy na něj postupně nabíhali indiáni, už mě tolik netáhla), ale silnejch 80% si to zaslouží. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. května 1972 na Cannes FF. (ČSFD)
  • Když se Johnston mstil za smrt svojí ženy, verboval ve skutečnosti i další zálesáky, stejně jako indiány (konkrétně Čikasawy). Nešlo tedy o pouhé individuální akce. (džanik)

Reklama

Reklama