VOD (3)
Série(2) / Epizody(12)
Příběh o vzniku tajemného sesterstva Bene Gesserit, které ovlivňovalo chod vesmíru už 10 000 let před narozením Paula Atreida. (Max)
Taková levnější verze Nadace. Tahle díla mají kromě Chloe Ley hodně společného - předpovídání budoucnosti, galaktické impérium, intriky na císařském dvoře, neznámou intrikářskou konkurenci, ... Za největší mínus považuji Emily Watson, která mi do té role prostě nesedí, zato mladší verze Valyy je kulervoucí. Vůbec jsou zde flashbacky jsou hodně silné a výborně herecky obsazené. Obřím plusem je nakonec taky Travis Fimmel, který to hodně táhne, byť jeho postavy z Vikingů, Vychováni vlky i zde jsou si mírně řečeno hóóódně podobné. Rád se podívám i na další řady. ()
Svět Duny je zajímavý především tím, že lidé rozvinuli svůj potenciál až daleko za hranice toho, co by nám připadalo možné. Ze všech různých škol, sekt a kultů v tom došlo Sesterstvo pravděpodobně nejdál. Už z toho je jasné, že seriál ducha předlohy rozhodně nectí. Členky Bene Gesseritu by měly být cílevědomé, přísně racionální, kontrolující se a mlčenlivé. V seriálu jsem sledoval polohysterické manipulátorky které se střídavě děsily, brečely, nebo vztekaly. Nevěřil jsem jim vůbec nic. Konfrontace s imperátorem, která zřejmě měla být výmluvným důkazem jejich mistrovství, je naopak ukázkové selhání. Pokud Bene Gesserit své plány protlačuje silou, dělá to špatně. V kritice bych mohl plynule pokračovat. Tohle není ani na úrovni knížek Briana Herberta - ten se totiž snažil svého otce napodobit. Tohle se mu záměrně vzdaluje. ()
Totální kravina. Celkově ten příběh Duna měl zůstat jen na papíře, kde asi může fungovat, ale jak dokázaly i Denisovi filmy, na plátně / obrazovkách, to působí směšně, trapně a je to děsná nuda. Tento seriál přidává další rozměr, jakousi sektu. Celé to začne naprosto směšně vyprávěným zcela neuvěřitelným jakože příběhem. Jsou v tom převážně dost trapní herci, vizuálně to nepůsobí nikterak dobře, takové mdlé, sterilní. Hudba nic moc. Vážně tímhle neztrácejte čas. ()
Ani knižní Duna nestojí na sympatických/charismatických/hláškujících postavách, takže bych seriálu nevyčítal nedostatek v této oblasti. Problémem však je, že zdejší postavy nejsou narozdíl od knih Franka Herberta ani intelektuálně podmětné či jinak výrazně zajímavé. Celá první série je obsahově dost plytká a dramaticky slabá. Osobně bych tvůrce nechal scénář ještě třeba 2x nebo 3x přepsat, protože současná podoba po většinu času vrhala dojem, že se nic moc neděje - že se jenom blbě kecá a těžko nalézat důvody, proč by to mělo někoho zajímat. V některých knihách se taky hodně mluví a přemýšlí, ale nikdy mi to nevadilo, protože to bylo vždy podmětné a předmětné. Přitom ale děj první série má potencionálně funkční konflikty: 1) rozkol v sesterstvu 2) spiknutí proti imperátorovi 3. záhadná postava přeživšího vojáka (tleilaxanský gloula) naprogramovaný k tomu, ale vyšachoval sesterstvo z vlivu na impérium... <Tyto konflikty však nejsou dostatečně dobře vystavěné a prokreslené na to, aby byly opravdu zajímavé a vtahující. Takže postavy ani děj tady netáhne. Vizuálně to napodobuje Villeneuveovu adaptaci, ale není to ani zdaleka tak působivé a je zvláštní, že svět po stránce designu působí příliš totožně, ačkoliv se odehrává nějakých 10 000 let před narozením Paula Atreida. Tato nepropracovanost mi přijde typická pro celý tento projekt a naopak je něčím atypickým pro samotnou Frankovu ságu. Já sice přečetl jen 4 první knihy, které ponechávají tajemné sesterstvo ve stínech a příliš nam neukazují jejich vnitřní fungování. Máme o nich ty podstatné informace, ale Frank Herbert v příběhu nesledoval to, jak se třeba nějaká postava-učednice postupně stává sestrou řádu. Seriál nás však do tohoto pouští a tvůrci sami prezentují, jak toto vnitřní fungobvání vypadá. Působí to samozřejmě lacině a hloupě - trošku jako studentky v Bradavicích. Když pak v seriálu dochází k nějakým konfliktům uvnitř sesterstva, vidíme v místnosti třeba 20 postav, přičemž sesterstvo by jich snad mělo čítat tisíce ne-li desetiticíce, když jejich řád naviguje impérium. V jednom díle se také ukáže, že protagonistka Valya uměla použít hlas ještě před tím, než se dostala do sesterstva, kde by si právě až měla tuto schopnost usilovným tréninkem osvojit. Nenacházím tedy žádný smysl tohoto projektu, protože mi nepřijde, že dostatečně rozšiřuje fikční svět a zároveň vím, že historicky podstatné události se děly v době technologií (před zasazením tohoto seriálu) a po narození Paula Atreida. V konečném důsledku se mi tedy Duna: Proroctví jeví naprosto zbytečným projektem, protože to není obsahově podmětný ani zábavný, ale přesto si to žádá hodinny vašeho času... Já pokračovat nebudu, protože jsem už takhle do tý sračky investoval víc, než si zaslouží. Soudím, že kvalitativně je to někde na úrovni Nadace. ()
Za mě neskutečně nádherné zpracování, celé to hrálo představivostí. Po pravdě je to ale hodně zmatené, spousta postav, dějových linií a sem tam se divák nechytá. Chce to 100% pozornost, ale na konci to do sebe pěkně zapadne. Věřím, že až to uvidím po druhé, budu to vnímat celé ještě lépe v celkovém kontextu. Těším se na další řadu. ()
Photo © Max

- Původně se zvažovalo, že by prostředí bylo vytvořeno s použitím virtuálních technologií, kdy obří LED obrazovky „promítají“ okolní scenérie rovnou na place. Nakonec se štáb rozhodl rozhodl vsadit spíše na praktické kulisy a reálné prostředí. (fiLLthe3DD)
- Natáčení mělo započít už na konci roku 2020 v Budapešti (Maďarsko), ale kvůli různým průtahům byla produkce zahájena až v listopadu 2022 – filmovalo se až do prosince následujícího roku, a to v Maďarsku a Jordánsku. (fiLLthe3DD)
- O režii prvních dvou epizod se měl postarat Johan Renck. Ten i nafilmoval několik scén, avšak studio nebylo spokojeno s jeho autorskou vizí – producenti se proto rozhodli najmout někoho, kdo by zachoval vizuální estetiku filmových adaptací od Denise Villeneuva. (fiLLthe3DD)