Trojdielna televízna adaptácia románu T. Dreisera. Roku 1906 istý americký mladík zaviedol mladé dievča na jazero a tam ho utopil. Pravda, to bola iba posledná kapitola mládencových stykov s dievčaťom. Slávny román amerického klasika odhaľuje falošnosť "sna o úspechu" v krajine neobmedzených možností - USA. Mladý Clyde Griffiths sa na ceste za vysneným miestom hore dopustí zabitia a miesto na výslní spoločnosti skončí na elektrickom kresle. (oficiální text distributora)
(více)Recenze (17)
Mimořádně zdařilé převedení Dreiserova románu do dramatické podoby. Zdánlivě příliš roztažený TV film do tří dílů toto pojetí při sledování dává oprávnění a smysl. Pečlivé v detailech, výborní herci. A ta koncepce a režie jsou příkladné. Zpětně posuzováno jde o dílo dokazující zralost a perfekci práce tvůrce ze začátků jeho dráhy. Z důvodu "pouhého" televizního filmu se o tom v době vzniku mnoho nevědělo ani nepsalo. Oceňuji na 90%. ()
Klasická slovenská TV adaptace, které vždy dávali v pondělí večer. Obsazení je na tu dobu skvělé, samý národní umělec, ale výkony trochu zaostávaji. nicméně bylo milé si připomenout třeba takového Ivana Mistríka, neprávem zapomenutého sympaťáka ()
Ač velmi bohulibý projekt, přespříliš dlouhý. Po dvou hodinách se mi začínaly tavit obvody. Zkrátit na půlku a bylo by to výborné. 60% ()
Věrné zpracování. Možno poslouchat bez obrazu jako rozhlasovou hru, aniž by došlo k ochuzení posluchače. Diváka zklamou zbytečné výstupy vypravěče, roztahaný děj. Třetí díl převyšuje první dva, zejména scény ve vězení a politikaření s amnestií pro Clyda působí alespoň trochu napínavě a sugestivně. ()
Spisovateľ Theodore Dreiser napísal v roku 1925 titul "Americká tragédia" (An American Tragedy), ktorý je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v priebehu rokov 1906 až 1908. Začína to ako kariérny sociálny román, potom sa to prehupne do vzťahovej drámy a končí to ako justičný thriller. Napriek tomuto širokému žánrovému rozpätiu to pôsobí celistvo a vďaka skvelým spisovateľským schopnostiam pána Dreisera sa to číta veľmi dobre. V Československu sa táto literárna predloha dočkala v roku 1976 svojej filmovej adaptácie. Režisér Stanislav Párnický ju spracoval do podoby trojdielnej televíznej inscenácie. Pozrel som si to bezprostredne po tom, ako som dočítal knihu. A to bola asi chyba. Pod vplyvom bravúrne napísaného románu nemôžem ísť s hodnotením na viac ako tri hviezdičky. A navyše ma nesmierne iritovali tie otravné vstupy rozprávača. To bolo fakt hodne rušivé. *** ()
- Denník Chestera Gilletta, ktorý v roku 1906 zavraždil svoju milenku a stal sa predlohou klasiky Theodora Dreisera, venovali vysokej škole Hamilton v New Yorku. Denník si z generácie na generáciu odovzdávala jeho rodina a Gillettova praneter Marlynn McWadeová–Murrayová uviedla, že keby ho sudcovia čítali, rozhodli by sa inak. (Karush)