Reklama

Reklama

Alžbetin dvor

(seriál)
Československo, 1986

Režie:

Andrej Lettrich

Předloha:

Hana Zelinová (kniha)

Kamera:

Tibor Biath

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Jana Zvaríková, Michal Dočolomanský, Vlado Müller, Maroš Kramár, Emília Vášáryová, Zora Kolínska, Jiří Císler, Dušan Jamrich (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

6-dielny televízny film na motívy rovnomenného historického románu Hany Zelinovej. (oficiální text distributora)

Recenze (43)

argenson 

všechny recenze uživatele

Dokud se to odehrává v 19. století a jde čistě o rodinné drama s hádkami mezi více bohatými a méně bohatými, tak je to fantastický výlet do slovenské historie středních vrstev. Takže první tři čtyři díly výborné, pak ovšem nastupuje dělnické hnutí a levicová ideologie a nastává kvalitativní sešup, nicméně dobová daň roku vzniku je tu ještě ve snesitelné míře. První polovinu suverénně táhnou Radoslav Brzobohatý a Emília Vášáryová. Aby to divákům nebylo líto, v pátém díle se Brzobohatý objevuje aspoň jako dabér a jeho hlasem mluví Štefan Kvietik. Na snížení dramatického vyznění má podíl Magda Vášáryová, která se posledními dvěma díly motá v dost nešikovné postavě pošahané Celesty. Naproti tomu zajímavou roli bordelmamá ztvárnila zpěvačka Zora Kolínská. Má to navíc slušnou a přesně pasující hudbu. Slovenská televize si postavila solidní pomník své tvorby z 80. let a troufnu si tvrdit, že je to lepší než Zlá krev nebo Synové a dcery Jakuba Skláře ze stejné doby u nás. ()

mikhail 

všechny recenze uživatele

Dôstojné televízne prerozprávanie výbornej románovej trilógie Hany Zelinovej. Škoda len niektorých úprav v scenári, ktorých dôsledkom bolo vypustenie najlepších častí knižnej verzie. Nebyť toho, dávam 5*. Poznámka: Dodatočne po ďalšom zhliadnutí zvyšujem na 5*. Moja výčitka k rozdielom knižnej predlohy oproti scenáru asi nie je celkom OK, pretože som fakticky nevidel film / seriál, ktorý by dosahoval kvalít knižnej predlohy. Nič lepšie v slovenskej seriálovej tvorbe nemáme a dovolím si tvrdiť ,že sa nemáme za čo hanbiť ani pred svetom. ()

Reklama

kiararaftl 

všechny recenze uživatele

Prve styri diely su uchvatne, Tarabkova vyzera ako mala princezna, daleko jedna z najnadhernejsich zien vtedajsej doby, Brzobohaty sen kazdej zeny a prenadherna Zvarikova ako Alzbeta aj mladucka Julia. Tragedia za tragediu, smrt za smrtou, no vy sa nemozete odtrhnut od tej krasy. A potom sa do deja dostane nejaka blazniva vnucka a kvalita sa otoci o 180 stupnov. Za posledne dva diely davam 1 hviezdicku. ()

Le6n 

všechny recenze uživatele

Nádherná rodinná sága rodu Fabiciovcov. Je pravda, že oproti knihe je celkový dej upravený (celé dianie sa sústredilo na Alžbetin dvor, pričom z kníh sa tu odohráva len dej prvej), ale vynikajúce herecké výkony výkvetu vtedajšej hereckej školy, podmanivá hudba a bravúrne napísaný scenár robia z tejto minisérie skutočný skvost. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Z dětství mi utkvěla v paměti pouze vzpomínka na vraždu Alžběty Castiglione a nález její kostry o 132 let později. Po druhé projekci po 32 letech od té první mi v hlavě utkví bouřlivé herectví Vlada Müllera, čtyři úprky turčianského zemanstva a následné zavření bran a puštění psů, vynikající Brzobohatý s hlasem Kvietika a rovněž skvělý Kvietik s hlasem Brzobohatého, Stračinova osudová hudba, mladá, zralá, stará, ale stále krásná Emília Vašáryová a v neposlední řadě pak i mrtvá Arabela. A rád bych zapomněl na nepříjemnou pachuť třídního boje. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Postavu, ktorú hral Radoslav Brzobohatý, nahovoril Štefan Kvietik a naopak postavu, ktorú hral Štefan Kvietik, nahovoril Radoslav Brzobohatý. Taktiež Ľubomíra Pauloviča predaboval herec Ľubo Roman. (BlueNeon81)
  • Exteriéry rodového sídla Fabiciů byly natočeny na zámku Lesné Kračany nedaleko od Dunajské Stredy, interiérové scény byly ale pořízeny v rokokovém zámku Mošovce u Turčianských Teplic. Kostel, který se ve filmu objevil, se pak nachází na Slovensku v Mošoviach, zámek zase na Moravě v Miloticích. (argenson)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno