Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dr. Peyton Westlake (Liam Neeson - Schindlerův seznam, Rob Roy) je před realizací velkého objevu syntetické kůže, když gang vedený sadistickým Robertem G. Durantem (Larry Drake) zničí jeho laboratoř. Popálený Westlake se s přítelkyní Julií rozhodne přestavět zničenou laboratoř a obnovit spálené poznatky. Stojí však před vážným rozhodnutím. Má začít nový život s Julií a nebo se má jako Darkman - muž s novou identitou - mstít a bojovat za spravedlnost? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

V komiksovom žánri a s ohľadom na rok vzniku asi priemerný, medzi ostatnými filmami podpriemerný (a samozrejme) predvídateľný počin, ktorý je však občas celkom zábavný vďaka vtipnému parodovaniu samého seba. Keď po poriadnej prestrelke Darkman vyhlási: "Jo, teď ste mě nasrali", nemôžete sa neusmiať. Sam Raimi jednoducho vie, ako na filme zanechať svoju pečať - vrátane kameí bráška Teda a kamoša Brucea Campbella (a vraj má v každom filme niekde zašitý svoj obľúbený žltý Oldsmobile, ale ten som si nevšimla). Sam Raimi je proste číslo a to je fajn. Aj keď niekedy len za 3*. Jedna dobrá hláška na záver: "Nedokážeš žít s pocitem, že jsi vrah!" - "Musím žít s hodně věcma." ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl Raimiho řezničinu Evil Dead, tak jsem se sám sebe ptal, jak že mohl tentýž člověk natočit Spider Mana. Při sledování Darkmana mi to konečně došlo. Řekl bych, že Darkman je takovým předělem mezi Raimiho zombie a komiksovým obdobím. Tím ale nechci tvrdit, že je to pravda, ale mě takto přišlo. Slyšel jsem hlasy, že se Liam Neeson do role znetvořeného hrdiny, který se za zohavení svého těla mstí, vůbec nehodí. Já osobně bych řekl, že to není pravda. Protože ne každý hrdina musí být nabušené prasátko, které rozdává tvrdé rány. Peyton je uhlazený, sympatický chlapík. Tedy do té doby dokud mu nesežehnou ksicht. Scénář je sice lehounce naivní, ale má občas drsné vychytávky. Jako třeba, když chlápek leží mrtvý na autě a jemu poněkud stejně podobný chlápek sedí vedle na lavičce. Být v kůži té ženské, která to viděla, asi bych taky tak trochu nechápal... :-) Ale i sebehorší scénář dokáže Raimi zalepit svým dokonalým režijním uměním. Společně s kameramanem Billem Popem, dělá akční kousky na opravdu vysoké úrovni, které jsou působivé i po čtrnácti letech od svého vzniku. A když vám akcí pěkně dotvrdí hudba Dannyho Elfmana, tak už opravdu není co řešit. Přiznávám se, že kdybych nevěděl, že film režíroval Sam Raimi, tak jsem jej asi ani neshlédnul. A po jeho shlédnutí bych jej odkopnul podprůměrným hodnocením. Ale je to film Sama Raimiho. A "Sam Raimi", to je pojem, který se musí respektovat. ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Darkmanem si u mě Raimi spravil reputaci. Jedná se totiž o velice slušný akční snímek. Hlavním hrdinou je vědec Peyton Westlake, který po menší lázni v kyselině přijde o obličej. Čirou náhodou Peyton před nehodou pracoval na výzkumu syntetické kůže pro oběti popálenin a touto metodou si může vytvořit masku svých nepřátel. Navíc poté prošel léčbou, která u něj způsobila prudké záchvaty vzteku. Musím říct, že tento příběh mě velice chytil a s napětím jsem očekával každý Darkmanův krok. Liam Neeson se mi velice líbil a zhostil se své role velice dobře. Jeho make-up byl také velice kvalitní, to se dá říci i o efektech, kameře a režii. Raimi zde použil několik prvků, které později zužitkoval ve Spider manovi. Prolínačky při vytváření kůže se velice podobají navrhování Parkerova kostýmu a třeba ještě scéna, kdy Darkman nahání prvního záporáka, se podobá pronásledování strýčkova vraha ze slavnějšího Raimiho komiksu. Film obsahuje velké množství kvalitních scén, mezi ty nejzdařilejší patří Peytonovy záchvaty vzteku. K tomu všemu přibalil Elfman skvělou hudbu. Možná jen jediným mínusem je, že takovýto námět by si zasloužil burtonovštější kulisy. Rozhodně se jedná o jednu z nejlepších komiksových adaptací. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Darkman je naprostá olsdchoolová pecka, která zraje jako víno. Čím starší, tím lepší. Úžasná atmosféra, Raimiho ujeté vtípky, comixovost, temnota, úžasné promyšlené pomsty, postavy. Prostě špičkový komixový film, jeden z nejlepších, co znám. Akorát Neeson v hlavní roli mi dvakrát nesedl. Ale fakt jsem byl nadšen. Paráda!! ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Najskôr som bol sklamaný, pretože podľa plagátu som čakal štýlového hrdinu, ktorému nezostalo nič, len nenávisť a tak rozpráva dlhé monológy s noirovým nádychom a prahne po pomste (niečo medzi Batmanom a Vranou). V skutočnosti som sa ale stretol s (až priveľmi) citlivým a introvertným vedcom, ktorý je zaľúbený a nechtiac sa mení na monštrum. Tu som pochopil, že Raimi asi nechcel nakrútiť štýlový akčný komixový trhák, ale skôr psychologickú drámu so superhrdinským nádychom (a so značnou dávkou brutality). Je pravda, že s psychikou hlavného hrdinu sa zahral veľmi pekne (pomohla tomu, ako aj celému filmu, hudba Dannyho Elfmana), no podľa mňa ju vôbec nedotiahol do maxima. Scéna, kde najviac vidno Peytonovu premenu sa paradoxne neodohráva počas záverečnej akčnej scény, ale v zábavnom parku (kde jedného človeka hodí o stenu- a to je všetko) Druhý veľký mínus spočíva v celkovej naivite, až stupidite scenára, ktorá popri tejto temnej psychológii nevyzerá dobre. Raimi sa mal buď sústrediť na Darkmana, ako superhrdinu, ktorý za niečo bojuje, alebo ako človeka, ktorý sa musí vysporiadať so svojim nešťastím, lebo spolu to vôbec nefunguje. Je to škoda, že to takto dopadlo, pretože samotný námet je zaujímavý a dalo by sa z neho veľa vyťažiť. Ktovie ako by to dopadlo dnes v rukách Nolana. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (17)

  • V poslední scéně filmu má Darkman tvář herce Bruce Campbella, který hrál hlavního hrdinu v trilogii Evil Dead Sama Raimiho. (cubajz)
  • Po dokončení filmu sa istý čas rozprávalo o rovnomennom seriáli, ten však nebol nikdy zrealizovaný. (beso74)

Související novinky

Vrátí se Sam Raimi k dalšímu superhrdinovi?

Vrátí se Sam Raimi k dalšímu superhrdinovi?

07.05.2022

Režisér Sam Raimi (Lesní duch, Spider-Man) poslal čerstvě do kin novou marvelovku Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, která má nakročeno k tomu stát se dalším velkým hitem pro studio. Úspěch je… (více)

Reklama

Reklama