Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Viděla jsem vraždu (S12E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Hallowe'en Party (více)

Ariadne Oliverová se vypravila navštívit svou známou, aby jí pomohla s organizací dětského večírku. Během příprav je zasypána dotazy dětí ohledně svých knih. Dívka jménem Joyce začne tvrdit, že ona sama nedávno viděla vraždu, ale nikomu o tom neřekla, protože si až později uvědomila, že šlo o vraždu. Nikdo nebere Joyce vážně, ale zanedlouho je děvče nalezeno utopené v nádobě s vodou. Ariadne Oliverová se neztotožňuje se všeobecným názorem, že šlo o čin neznámého šílence, a žádá o pomoc Hercula Poirota. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další velmi, velmi vydařená televizní podívaná. Zde bych (obdobně jako ve filmu Případ v ulici Hickory) vyzdvihl zdařilou, tajemnou a zajímavou hudbu a celý zvuk vůbec. David Suchet zde opět dokazuje, že je to pan herec a celé rozuzlení brutální vraždy si nezadá se všemi ostatními díly, bravo! 94% ()

Disk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mark Gatiss je scénáristický bůh a jeho další poirotovský počin to jenom potvrzuje. Viděla jsem vraždu je dalším vybroušeným příběhem, tentokrát obohacený o hororovou atmosféru. Malá anglická vesnička, jejíž někteří obyvatelé skrývají děsivá tajemství a nebojí se vraždit ani děti. Silně znepokující snímek, kde si divák není jistý vůbec ničím. A takové detektivky mám nejraději. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasický Poirot. Tentokrát jde ale o vraždu dítěte za podivných okolností, což příběhu dodává zajímavou atmosféru. Navíc je příběh zajímavý tím, že se v něm objevuje spisovatelka píšící o finském detektivovi, jehož jméno mi teď vypadlo, že mi trochu autobiografie? S také zmínka o Československu potěšila. A zločin současný provázaný s zločinem minulým, v tomto díle jsem byl prostě spokojen. ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z mých oblíbených epizod z pozdějších řad se skvělou strašidelnou atmosférou ponurého anglického venkova. Máme zde novou vraždu, která je spojená s údajnou vraždou z dřívějška, máme tu tři potenciální kandidáty na onen dřívější zločin, takže je tu docela solidní množství informací, máme v nich i slepou odbočku vyšetřování (utopená učitelka), která mi ale nevadí, spíš přispívá k dojmu komplexnosti vyšetřování (při detektivní práci se nutně některé stopy ukážou jako liché), vzhledem k faktu, že nevíme, která z těchto vražd byla důvodem nové vraždy, tak není nikdo, koho bychom mohli s určitostí vyloučit z okruhu podezřelých, každý teoreticky mohl mít motiv k vraždě alespoň jedné z těch tří osob. Jsou tady některé scény, které šustí papírem (oběť v závěru) nebo pochybných reakcí postav (vražedkyně se v momentě rozhodne zabít svědkyni údajné vraždy, i když oběť je známá jako vyhlášená lhářka, navíc malé dítě by sotvakdo bral vážně i bez toho lhaní - asi panická reakce provinilého člověka?). Je tu přítomná i jistá míra předvídatelnosti (zahradník je hned na začátku uvedený jako jediná osoba, která má alibi na dobu vraždy, což v detektivce vždycky zavání, takže jsem jeho podíl na vraždě trochu čekal), nicméně v celkovém součtu prima detektivní podívaná. A tentokrát i akční Poirot, který se učí od specialistů... ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No jo, Ariadne Oliverová (v podání nesnesitelné Zoe Wannabeactress) je sice nejprotivnější postavou v dějinách detektivky, takže se člověk vždycky (samozřejmě marně) těší, že obětí zločinu se stane právě ona, ale zde aspoň onemocní a je odklizena na lůžko. Poirot tak má dost prostoru a času rozjet koncert svých šedých kamarádek. Je to takové zahradní drama, s chudinkou au-pair z Československa, ovšem s ruským jménem. Stručně, je to klasika, kde jde o dědictví, ne-falešné dokumenty, malé venkovské sídlo a dušičky. A zdrcující Poirotovu kritiku anglosaské tradice Halloweenu. "V Belgii lidé na Dušičky zapalují na uctění památky zemřelých svíčky, mon ami." ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Literární předloha umisťuje děj do 60. let 20. století. Seriálová adaptace je však z období 30. let. (alanwilder)
  • Děj, včetně závěrečného rozuzlení, prošel mnoha úpravami, které bychom v knize hledali marně. Jedno z nejdiskutovanějších témat pod tímto dílem je jméno Olgy Seminoffové (Vera Graziadei), která v knize nepochází z Československa, ale z Hercegoviny. (alanwilder)

Reklama

Reklama