Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zatímco většina filmů zastarává velmi rychle, neuhlazené a hluboce procítěné adaptaci protiválečné knihy Ericha Maria Remarque od režiséra Lewise Milestona léta neubrala nic z její působivosti. Ještě mnoho let po své premiéře se film nesměl promítat v zemích, které mobilizovaly do války. Film vypráví příběh skupiny mladých německých branců v době první světové války na jejich cestě od mladistvého idealismu k trpkému životnímu rozčarování. Slovy hlavního hrdiny, Paula Baumera (Lew Ayres): Žijeme v zákopech, bojujeme a snažíme se nenechat se zabít. To je celé. Příběh je antologií dnes již klasických scén: Ayers uvězněný v dělostřeleckém kráteru s Francouzem, kterého sám smrtelně zranil; první setkání branců s veterány; krutý masakr pěchoty kulometnou palbou; půlnoční plavání s dívkami z francouzské vesnice; Ayersův pacifistický proslov k ohromeným spolužákům a finální záběr vojákovi ruky, která se ve fatálním pohybu snaží dosáhnout na nedalekého motýla. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (159)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zachycení bojů je v tomto filmu nesmírně dobré, což vede k tomu, že až máte strach z toho, co ještě přijde. Umírání jednotlivých postav je pak trochu mimo, ale ono to ani dnes nemusí vypadat dvakrát realisticky. Jsou zde silné emotivní scény, které se dnes už tolik nevidí, a tak, i když se na filmu podepsal zub času, svou výpověď má nadále. Skvělé zpracování jedné z nejvýznamnějších válečných knih. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Projevil se zub času nebo neprojevil? Na myšlence ani celkové pointě ne, ta přetrvává s nesmrtelnou knihou a pořád bude. A na filmu? No, zub času jako takový určitě ne, stále je dneska co obdivovat, protože když si uvědomíme, že je to z roku 1930, nemůžeme dělat nic jinýho, než otevřít pusu a sledovat. Avšak co na to řekne obyčejný divák? Že je to stará nudná hloupost. Za sebe říkám, že z objektivního hlediska je to první velkofilm, co byl kdy natočen a na 1930 je to nadčasové dílo o několik desítek let, jenže... Pokud u filmu střikrát usnete a už nemáte ani chuť dokoukávat, je něco špatně. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Za důkaz, jak mistrovsky si režisér Milestone při inscenování Remarqueovy literární klasiky počínal, lze považovat i to, že se bitevní scény z filmu (zejména působivá sekvence s padáním mrtvých těl útočících vojáků během kamerové jízdy) objevují bez přiznání zdroje v téměř každém dokumentu o první světové válce. ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

Že film zestárl? Tak to prrr, v životě jsem neviděl tak nadčasový meziválečný snímek. Kniha je zpracovaná velmi věrně (na druhou jsem ovšem uvítal, že oproti knize není film tak brutální), dokonce bych řekl, že je o dost působivější. Herecké výkony jsou famózní, jaksi "omšelejší" performance mi přijdou u o téměř 40 let novějších Ostře sledovaných vlaků. A samozřejmě konec s motýlkem, ten myslím dokáže rozplakat ještě mnoho příštích generací. Bravo, jeden z nejlepších válečných filmů. (A nutno podoknout, že jeden z mála, který se věnuje 1. světové válce) ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[7,5/10] (Universal Pictures) (Čb. /// Produkce: Carl Laemmle Jr. /// Scénář: Maxwell Anderson, Del Andrews, George Abbott /// Kamera: Arthur Edeson, Karl Freund /// Hudba: David Broekman, Sam Perry, Heinz Roemheld /// Oscar: Carl Laemmle Jr. (nejlepší film), Lewis Milestone (režie) /// Nominace na Oscara: George Abbott, Maxwell Anderson, Del Andrews (scénář), Arthur Edeson (kamera)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (105)

Zajímavosti (33)

  • Do roku 1956 byl film zakázán v Itálii. (HellFire)
  • V roku 2008 bola snímka označená Americkým filmovým inštitútom ako siedmy najlepší výpravný film. Zároveň bol najstarším spomedzi všetkých desiatich. (MikO_NR_1909)
  • V mnohých zemích byl film cenzurován. Zajímavé však je, že v Německu byl zakázán jako protiněmecký a v Polsku jako proněmecký. (topr harley)

Související novinky

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Reklama

Reklama