Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravná koprodukční pohádka Naďi Jurkemikové a v režii Kristíny Herczegové nás zavede do krásné přírody na Slovensku a na Moravě, kde žijí prazvláštní lesní bytosti. Vládcové jedné lesní říše, královna Nabbiel a král Archivald se rozhodnou darovat svým věrným služebníkům, čarodějnici Sebele a čaroději Bendegůzovi čarovný kamínek, který dokáže spravedlivě splnit všechna přání. Sebela a Bendegůz se hned nemůžou rozhodnout, jakým způsobem kámen použijí. Zatímco Sebela má lidi ráda a ráda jim pomáhá, Bendegůz považuje lidi za sobecké a snaží se je zlomyslně pokoušet. Uzavřou spolu sázku. Pokud kamínek lidé použijí častěji k nesobeckým účelům, vyhraje Sebela. Pokud však ne, vyhraje Bendegůz. V té chvíli přijíždí na panské sídlo v malebné přírodě rozmařilý hejsek, mladý hrabě Henrich, v doprovodu své sestry Julie a komorníka Vendelína. Henrich se rozhodne získat peníze na svůj rozmařilý život nerozvážnou těžbou dřeva z lesa a lovem lesní zvěře, což by vlastně znamenalo likvidaci lesa i zvěře. Do cesty se mu postaví nejen obyvatelé lesa, ale i vesničané, vedení mlynářem Matoušem a Henrichovou sestrou Julií. Co se stane s čarovným kamínkem? Komu pomůže? Kdo vyhraje sázku? Bendegůz nebo Sebela? Dokáží lidé a lesní bytosti zachránit svůj čarovný svět plný lásky, dobra a porozumění? Jsou lidé ještě někdy ochotní myslet víc na jiné, než sami na sebe? V hlavních rolích sympatických lesních čarodějů se můžeme těšit na skvělou dvojici Zuzanu Bydžovskou a Adyho Hajdu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Hudební videoklip

Recenze (193)

rublik05 odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby byla soutěž o vánoční pohádkový propadák, tento snímek by měl jednoznačně prvenství. Tvůrci vsadili na krásné přírodní exteriéry, neznámé a nezajímavé herce, příšerné dialogy umocněné totálně odfláknutým českým dabingem a nudný děj. To vše je krásně zaobaleno do moderního ekoteroristického tématu kácení lesů a ničení přírody. Pohádka je neskutečně nudná, bez atmosféry a bez zajímavého příběhu. Emotivní scény působí buď trapně nebo pro změnu na člověka nezapůsobí vůbec. Triky a efekty celkem ujdou, což je asi jediná kladná věc na celé pohádce. Jinak českému divákovi neznámí herci jsou totálně nudní a nezajímaví. Celkově filmu chybí nějaká silná herecká osobnost, postava, která bude pro celý film vůdčí a charakteristická. Co mě nejvíc dostalo byl nám dobře známý český rychlodabing, kdy tvůrci předabovali veškeré slovenské herce a herečky, což působí místy až komicky. Pohádku asi ani nemám jak hodnotit, nic mě na ní nezaujalo a byla to ztráta času a utrpení se dodívat až do konce. 0/10. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

V téhle pohádce se bohužel příliš nepodařilo přetavit krásný námět skýtající obrovské možnosti do lépe promyšleného děje, v němž by ústřední roli hrály opravdu onen kamínek a lesní magie, protože takhle po docela pěkném začátku s vtipnou manželskou dvojicí následuje trochu zvláštní příběh, nad nímž na celé čáře vítězí obrazová složka s nádhernou kamerou a s úžasnými kostýmy a maskami. 65 % ()

Reklama

Black-star 

všechny recenze uživatele

Důkaz že Slováci nemají v pohádkách tradici ani fantazii. Pohádka čarovný kamínek, ve který zmíněný kamínek hraje hlavní úlohu první tři a poslední dvě minuty filmu je vážně špatným počinem. Celkově než o vyprávěný a vyvíjejíci se příběh, jde o nahodný sled iracionálních nápadů hlavních postav, které ke všemu jednají nesmyslně a jejich jednání nemá žádné charakterové ukotvení v příběhu. O nehereckých výkonech nemluvě. Celkovým hodnocením je: eko-fašistický slint bez vtipu, nápadu a fantazie k velkému smutku vydávající se za pohádku. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Mimózní fantasy.Viděl to nějaký dramaturg? Nějaká pozitiva by se sice našla (úchvatná příroda, královský pár z lesní říše, ústřední dvojice, Bydžovská), ale negativa převažují. Vadil mi odbytý CZ dabing, ten byl vážně otřesný (vzkaz pro pana Kňažka: imperativ od slovesa zmizet není zmizni! ale zmiz! – pro příště) a hlavně celkové nastavení příběhu, v němž se objevilo až moc úletů a nelogičností a pro děti nevhodné krutosti. Pobavil mě nažehlený „prostý lid“ a dřevorubci v bělostných košilích jako z reklamy na prací prášek. Víc než jednu * dát opravdu nemůžu. ()

Darckol 

všechny recenze uživatele

Veľmi by som chcel dať viac, ale nedá sa - pozitívne hodnotím krásnu prírodu a scenériu ako takú, s kostýmami sa tiež pekne vyhrali (ozaj palec nahor). Horšie to je s príbehom a (nie prekvapivo s) dialógmi, jednotlivé okamihy troška skrátiť (pripadalo mi to, akoby herci nevedeli čo celý okamih robiť a zámerne naťahovali čas). O tom ako mi trhalo uši slovenské predabovanie českých hercov už radšej nehovorím (holt, v dnešnej dobe si asi nerozumieme? :P) 3,0/10 ()

Galerie (108)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Rožnově pod Radhoštěm, Kvačianské dolině a v lesích v okolí Lubochně. (Duoscop)

Reklama

Reklama